Növénytermesztés
Növénytermesztés

A Gabonakutató 2021-es fajtakínálata rendkívül impozáns

A Gabonakutató 2021-es fajtakínálata rendkívül impozáns

Gabonakutató

A Gabonakutató dunántúli Kalászos fajtabemutatójára 2021. június 25-én Táplánszentkereszten került sor. A kalászos fajtaválasztékunk széles körű: a kenyérbúza mellett, durum- és tönkölybúza, tritikálé, árpa és zab fajták teszik teljessé a kínálatot. A malmi búzák közül a GK Aratót, GK Magvetőt és GK Bagót emelnénk ki. Hibridrepce kínálatunk két újdonsága: a SHIELD és az ALTANO.

A nagy meleg ellenére sokan ellátogattak Táplánszentkeresztre a Gabonakutató dunántúli Kalászos fajtabemutatójára. A rendezvényt Wágner József, a Gabonakutató ügyvezető igazgatója nyitotta meg. A GK kalászos fajtaválasztéka széles körű: kenyérbúza mellett durum- és tönkölybúza, tritikálé, árpa és zab fajták teszik teljessé a kínálatot.

A malmi búzák közül a GK Aratót, GK Magvetőt és GK Bagót emelte ki Csigó György Tamás kereskedelmi igazgató. Az őszi búza fajtaválasztásban kimagasló jelentőségű a hozam, a termőképesség. Ilyen bőtermő fajta a GK Arató, amely optimális viszonyok közt 10-12 t/ha hozamra képes. Két feljövő fajtánk a kiváló, stabil malmi minőségű GK Bagó, és a kiemelkedő minőségi mutatókkal rendelkező GK Magvető. Két prémium minőségű fajtánkra: GK Békés, GK Bakony elsősorban a javító kategóriát megcélzó gazdálkodók figyelmét hívjuk fel. Őszi búza újdonságaink a tarkalászú GK Börzsöny, a szálkás kalászú GK Déva és a GK Szereda, legújabb minősített fajtáink pedig a GK Kolozs és a GK Megyer. Megbízható, kiváló minőségű durumbúzánk a GK Bétadur és a GK Julidur, prémium bio tönkölybúzánk pedig a GK Fehér.

Idén tavasszal az Innovációs Nagydíj pályázat kiemelt elismerését nyerték el a szegedi tritikálék. A GK Maros fajtánk vezeti a vetőmagpiacot, a GK Szemes pedig a második helyen áll. Új, induló tritikálé fajtánk a GK Temes, mely asszimiláló, zöld száron érő típus, és kimagaslóan jól tűri a hősokkos napokat, stresszes körülmények közt is magas hozamokra képes. Árpáink közül a kiemelkedő szárazságtűrésű GK Judy és GK Aréna fajtákat ajánljuk, kiemelkedő hozamú zab esetében pedig a GK Aranyt.

A már ismert GK Gabriella, GK Csenge és GK Réka repcék mellett új, nagy termőképességű, cégünk által kizárólagosan forgalmazott újdonságok az ALTANO és SHIELD hibridrepcék. Az ALTANO (OGURA) hibridrepce az intenzív termőhelyekre, míg a SHIELD (MSL) hibridrepce a kiegyensúlyozott, stabil termésszintet nyújtó gyenge és közepes helyekre ajánlható.

A fajtákat, újdonságokat ismertető előadás és a szántóföldi bemutató mellett a résztvevők a takarmány- és malomipar kalászos alapanyagokkal szemben támasztott igényeiről, elvárásairól kaptak hasznos információt Beke Dániel, a Zala-Cereália Kft. takarmánygazdálkodási ágazatvezetője előadásában.

További információ:
www.gabonakutato.hu
facebook.com/gabonakutato

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Kísérletekben bizonyítottak a KITE kertészeti technológiái

2024. július 17. 14:10

A KITE Zrt. Derecskei Kísérleti Telephelyén tartott kertészeti szakmai napot az érdeklődők számára, ahol azokba a kertészeti technológiai megoldásokba, fejlesztési folyamatokba nyerhettünk betekintést, amelyek évtizedek óta zajlanak a KITE berkeiben.

„Szénné ég” most már a kukorica, a hozamcsökkenés látványos és riasztó

2024. július 17. 07:40

A hőmérsékleti csúcsérték a hét végén már „csak” 30 és 35 fok között valószínű, számottevő eső nem várható ezen a héten sem.

15 százalékkal lehet kisebb a francia búzatermés

2024. július 14. 12:10

A csapadékos időjárás megviselte a termést, a párizsi agrárminisztérium 29,7 millió tonnára prognosztizálja a búzatermelést.

Az első tavaszi kelések – gabonafélék

2022. április 4. 05:38

Előfordul, hogy a betervezett őszi vetéseket, főleg időjárási okokból, még megkésve sem tudják jó minőségben elvégezni, így a vetésforgó rendszerének megtartása érdekében tavaszi kalászosokkal vetik be a területet.

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.

SAATEN-UNION-kalászosfajták

2021. július 26. 13:50

Tartsa kordában a klímaváltozás hatásait.

A sárgarozsda idei fellépéséről

2023. május 15. 05:37

A búza, durum és a pelyvás búzafélék (tönköly, tönke, alakor) számára az idei esztendő ismét hozott egy régi – új problémát, a sárgarozsda megjelenését.