Szőlő-Bor

A szén-dioxid megkötése a borászatban

Agrofórum Online

A must cukortartalmának erjedése közben keletkező szén-dioxid megkötése csökkentené a borágazat környezeti terhelését, más szóval a zöld energia jövőjének kulcsszereplőivé válhatnának a borászatok, amennyiben a gyakorlatba illeszthető megoldás születne ennek a jelentős üvegházhatású gáznak a levegőből történő kivonására.

Az elmúlt években tapasztalt időjárási anomáliák jelentősen érintették a világ egyes borászati régióit, így Diana Seysses, a burgundiai Domaine Dujac borászat kaliforniai borásza nekilátott, hogy egy új technológiai fejlesztés segítségével hozzájárulhasson az ágazat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez, miután az elmúlt négy év során a borászat kibocsátási és fenntarthatósági kérdéseivel foglalkozott.

Jóllehet, a borkészítés nem tekinthető nagy CO2-kibocsátónak, jelentősége mégsem elhanyagolható. A CO2 a must cukortartalmának alkohollá történő átalakulása során képződik, köszönhetően az élesztőgombák lebontó tevékenységének. Évente több tragikus haláleset is a borászati létesítményekben, erjedés közben keletkező szén-dioxid számlájára írható.

Napjainkra a légkörben mérhető szén-dioxid koncentrációja elérte a 420 ppm (parts per million) sűrűséget, amely olyan nagy mennyiség, amelyet legutóbb 2,6 millió évvel ezelőtt tapasztalhatott a földtörténet. A felmelegedés aktualitásának növekedésével olyan technológiai fejlesztések indultak, amelyek segítségével a szén-dioxid közvetlenül kivonható a légkörből (direct air capture technológia – DAC). Ez az innováció is alapot képezhet a jövőben a légköri CO2-koncentráció csökkentéséhez. A cél a 350 ppm elérése, amely ugyan magasabb a gáz pre-indusztriális időszaki 280 ppm légköri koncentrációjánál, ugyanakkor sokkal perspektivikusabb jövőt ígér a Föld lakói számára.

A DAC technológia részeként egy hatalmas elszívórendszer finomítóegységbe juttatja a légtömeget, ahol a CO2 kivonásra, míg a levegő hátra maradó része a légkörbe kerül. Az összegyűjtött gázt szén-alapú anyagok gyártására fordítják (pl. bioüzemenyag), illetve remineralizáció céljából a föld alá sajtolják.

A borkészítési eljárás során a cukor fermentációjakor nagy tisztaságú CO2 képződik (990 000 ppm), mely a gyakorlatban sajnos légköri kibocsátásra kerül.

Mint minden prototípus, a CO2-megkötő berendezések is meglehetősen költségesek. A Domaine Dujac borászat területén egy installáció kivitelezése mintegy 100 000 euróba kerül, amely az erjesztési időszakon kívül, megközelítőleg 10 hónapon át használaton kívül esne, miközben a megkötött biokarbonát számára még nem alakult ki igazán a felvevőpiac.

A kalkulációk szerint, amennyiben sikeres lenne a technológia bevezetése, egész Burgundia 20 000 tonna CO2-t tudna megfogni, Bordeaux teljes szőlőterülete évente 80 000 tonnát, Kalifornia állam pedig impozáns, 300 000 tonna távozását akadályozhatná meg. Ez összességében hatásos szén-dioxid-csökkentést eredményezhetne, ugyanakkor a világ jelenlegi, évi 50 gigatonna mennyiségű CO2 termelése mellett meglehetősen eltörpül.

Forrás: https://daily.sevenfifty.com/carbon-capture-during-fermentation-could-make-wine-a-negative-emission-industry/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Megjelent az Agrofórum Szőlő Extra

2019. május 1. 08:33

Megjelent a Szőlő Extra kiadványunk, amelyben szőlészet, növényvédelem, borászat és gépesítés, gépek témakörben kínálunk olvasnivalót.

Bussay Pincészet: kiváló, bio minőségű borok a Zalai borvidékről

2021. március 21. 03:37

A Zalai borvidék nemcsak, hogy a legfiatalabb hazánkban, de talán a legkevésbé ismert is.

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

2018. július 31. 10:55

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (6. rész)

2019. december 18. 10:02

Az amerikai szőlőkabóca 2006-ban jelent meg először hazánkban. Felbukkanása azért volt veszélyes, mert a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (Grapevine flavescence dorée) terjesztője, vektora.