32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Szőlő-Bor

A szén-dioxid megkötése a borászatban

Agrofórum Online

A must cukortartalmának erjedése közben keletkező szén-dioxid megkötése csökkentené a borágazat környezeti terhelését, más szóval a zöld energia jövőjének kulcsszereplőivé válhatnának a borászatok, amennyiben a gyakorlatba illeszthető megoldás születne ennek a jelentős üvegházhatású gáznak a levegőből történő kivonására.

Az elmúlt években tapasztalt időjárási anomáliák jelentősen érintették a világ egyes borászati régióit, így Diana Seysses, a burgundiai Domaine Dujac borászat kaliforniai borásza nekilátott, hogy egy új technológiai fejlesztés segítségével hozzájárulhasson az ágazat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez, miután az elmúlt négy év során a borászat kibocsátási és fenntarthatósági kérdéseivel foglalkozott.

Jóllehet, a borkészítés nem tekinthető nagy CO2-kibocsátónak, jelentősége mégsem elhanyagolható. A CO2 a must cukortartalmának alkohollá történő átalakulása során képződik, köszönhetően az élesztőgombák lebontó tevékenységének. Évente több tragikus haláleset is a borászati létesítményekben, erjedés közben keletkező szén-dioxid számlájára írható.

Napjainkra a légkörben mérhető szén-dioxid koncentrációja elérte a 420 ppm (parts per million) sűrűséget, amely olyan nagy mennyiség, amelyet legutóbb 2,6 millió évvel ezelőtt tapasztalhatott a földtörténet. A felmelegedés aktualitásának növekedésével olyan technológiai fejlesztések indultak, amelyek segítségével a szén-dioxid közvetlenül kivonható a légkörből (direct air capture technológia – DAC). Ez az innováció is alapot képezhet a jövőben a légköri CO2-koncentráció csökkentéséhez. A cél a 350 ppm elérése, amely ugyan magasabb a gáz pre-indusztriális időszaki 280 ppm légköri koncentrációjánál, ugyanakkor sokkal perspektivikusabb jövőt ígér a Föld lakói számára.

A DAC technológia részeként egy hatalmas elszívórendszer finomítóegységbe juttatja a légtömeget, ahol a CO2 kivonásra, míg a levegő hátra maradó része a légkörbe kerül. Az összegyűjtött gázt szén-alapú anyagok gyártására fordítják (pl. bioüzemenyag), illetve remineralizáció céljából a föld alá sajtolják.

A borkészítési eljárás során a cukor fermentációjakor nagy tisztaságú CO2 képződik (990 000 ppm), mely a gyakorlatban sajnos légköri kibocsátásra kerül.

Mint minden prototípus, a CO2-megkötő berendezések is meglehetősen költségesek. A Domaine Dujac borászat területén egy installáció kivitelezése mintegy 100 000 euróba kerül, amely az erjesztési időszakon kívül, megközelítőleg 10 hónapon át használaton kívül esne, miközben a megkötött biokarbonát számára még nem alakult ki igazán a felvevőpiac.

A kalkulációk szerint, amennyiben sikeres lenne a technológia bevezetése, egész Burgundia 20 000 tonna CO2-t tudna megfogni, Bordeaux teljes szőlőterülete évente 80 000 tonnát, Kalifornia állam pedig impozáns, 300 000 tonna távozását akadályozhatná meg. Ez összességében hatásos szén-dioxid-csökkentést eredményezhetne, ugyanakkor a világ jelenlegi, évi 50 gigatonna mennyiségű CO2 termelése mellett meglehetősen eltörpül.

Forrás: https://daily.sevenfifty.com/carbon-capture-during-fermentation-could-make-wine-a-negative-emission-industry/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Problémát okoznak a madárriasztó hangágyúk a Balatonnál

2018. július 26. 13:02

Ha nem védekeznek a gazdák, a munkájuk kárba veszhet, viszont a védett seregély ellen csak humánus módon szabad fellépni.

Ne feledjék a szőlőszüret utáni lemosó permetezéseket! – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. szeptember 20. 15:10

Tart még a szőlőszüret, de a lisztharmat áttelelését biztosító kazmotéciumok képződése felgyorsult, így a fürtök leszedése után el kell végezni a lemosó permetezéseket, főként az érzékeny fajtákban.

Piros gyümölcsfa takácsatka van a szőlőben?

2018. augusztus 23. 11:57

S. Mihály kérdése: Nagyon korán ledobta a levelét idén a szőlő a kiskertemben, korán is kezdtek el színesedni a levelek. Mi lehet az oka?

Milyen évelő növényt érdemes választani lugas kialakításához?

2025. április 14. 04:37

Kerti lugast szeretnék. Milyen évelő növényt tudnának ajánlani befuttatására, borostyán kivételével?