Agrárgazdaság

A viszonylag gyenge július ellenére jól állnak 2021-ben az agrárcégek a tőzsdéken

Kép: zoetis.com

Nyolc vállalat részvényeinek az árfolyama emelkedett a vizsgált huszonöt, agráriumhoz kötődő cég közül a saját devizában nézett tőzsdei árfolyammozgás alapján júliusban. Az állategészségügyi gyógyszereket és oltásokat gyártó amerikai Zoetis Inc. kurzusa 5,2 százalékkal ugrott meg a júniusi több mint 7 százalék után. A Baywa Vink AG német társaság, amelynek agrárszegmense gabona, gyümölcs, növényvédő-szer, műtrágya, takarmány, vetőmag, valamint mezőgazdasági felszerelések eladásával foglalkozik 2,9 százalékkal, az agárkereskedelmi tevékenységet is folytató árupiaci óriáscég, a Glencore kurzusa pedig 2,7 százalékkal emelkedett a tőzsdén egy hónap alatt.

A havi lista végén 6,8 százalékos mínusszal a kompakt rakodókat gyártó, dél-koreai Doosan Bobcat Inc. áll. A világ legnagyobb munkaképgyártó vállalata, az amerikai Caterpillar részvényesi sem örülhettek az 5,1 százalékos lejtőnek. A növényvédő szereket gyártó és vetőmagokat termelő Corteva Inc. és a a globális traktorgyártó CNH Industrial NV résztulajdonában álló török traktorgyártó, a Türk Traktör is 3,9-3,9 százalékos mínusszal zárta a júliust.

A nem jó júliusi tőzsdei teljesítmény ellenére az idei éves listát a Doosan Bobcat Inc. vezeti 55,5 százalékos ralival. Őket az erdőgazdálkodásban és fakitermelésben használatos gépeket és szoftvereket kínáló finn Ponsse Oyj követi 47,1 százalékkal. A harmadik helyen a Glencore áll 38,9 százalékkal.

A lista végén 7,1 százalékos mínusszal a Cal-Maine Foods, az Egyesült Államok legnagyobb tojástermelője áll. Rajtuk kívül csak a Türk Traktör árfolyama mínuszos idén, itt 0,7 százalékos a leértékelődés. A mezőgazdaságban is használatos gépeket, illetve földmunka- és építőipari gépeket gyártó japán Komatsu kurzusa 1,4 százalékot szedett magára.

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett indexkövető befektetési alapok kurzusai több 12-19 százalékos pluszban állnak hét hónap után 2021-ben. A VanEck Vectros Agribusiness ETF, amelyben az etfdb.com adati szerint az egyik legjelentősebb agrárpiaci ETF, 18,7 százalékkal növelte értékét idén. Az ETF által kezelt vagyon nagysága 1,13 milliárd dollár. Az iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF kurzusa, 15,3 százalékkal ugrott meg idén, a kezelt vagyon 87 millió dollár. A First Trust Indxx Global Agriculture ETF-ben 5,6 millió dollár volt, ennek az árfolyama 12,7 százalékkal nőtt eddig 2021-ben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az augusztus nem sikerült jól az agrárcégeknek a tőzsdén

2023. szeptember 6. 10:10

Az augusztus főleg árfolyamcsökkenést hozott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cégnél, hiszen 19 vállalat tőzsdei árfolyama mínuszban zárt saját devizában nézve.

A kedvezőtlen időjárás miatt drágulnak a gabonák

2019. július 4. 07:58

A búza 2,4, a szója 1,1, a kukorica pedig 4,1 százalékkal drágult, ennek oka főként a kedvezőtlen időjárás.

Hatalmas öklösök után kezdenek magukhoz térni az agrárcégek

2023. december 5. 16:10

A november vegyes összképet mutatott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cég tőzsdei teljesítménye kapcsán, hiszen 11 vállalat tőzsdei árfolyama mínuszban zárt saját devizában nézve, és 14 cégé emelkedett.

Még várni kell a fordulatra az agrárcégeknek a tőzsdén

2020. augusztus 5. 11:33

A vizsgált 24 társaság közül 14 árfolyama emelkedett, míg 10 cégé csökkent az elmúlt hónapban. Az árfolyammozgást saját devizában számolva vizsgáltuk meg.