Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

A legtöbb agrárcég részvényei csökkenéssel zárták a szeptembert

A legtöbb agrárcég részvényei csökkenéssel zárták a szeptembert

Agrofórum Online

A szeptember főleg árfolyamcsökkenést hozott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cégnél, hiszen 20 vállalat tőzsdei árfolyama mínuszban zárt saját devizában nézve, és csak 5 vállalaté emelkedett. Az augusztus is árfolyamcsökkenést hozott, hiszen akkor 19 vállalat tőzsdei árfolyama esett, míg júliusban még 18 vállalat tőzsdei árfolyama zárt pluszban.

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok első kilenc hónapos teljesítményét nézve is alapos zuhanást jeleznek a mutatók.

Az agárkereskedelmi tevékenységet is folytató árupiaci óriáscég, a Glencore kurzusa 7,1 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. A legjobban a globális traktorgyártó CNH Industrial NV résztulajdonában álló török traktorgyártó, a Türk Traktör árfolyama nőtt, 6,5 százalékkal szeptemberben, ez azonban részben a török líra árfolyamváltozásával is magyarázható. A Baywa Vink AG német társaság, amelynek agrárszegmense gabona, gyümölcs, növényvédő szer, műtrágya, takarmány, vetőmag, valamint mezőgazdasági felszerelések eladásával foglalkozik, 4,3 százalékot szedett magára a tőzsdén.

A lista végén a főleg a napraforgó-ágazatban tevékenykedő ukrán székhelyű Kernel Holding varsói tőzsdére bevezetett papírjainak árfolyama áll 36,5 százalékos havi zuhanással. Második legrosszabb 19 százalékos tőzsdei árfolyamcsökkenéssel a gyepgondozásban érdekelt amerikai Toro. Az erdőgazdálkodásban és fakitermelésben használatos gépeket és szoftvereket kínáló finn Ponsse Oyj 12,7 százalékos csökkenéssel fejezte be az elmúlt hónapot.

Az első kilenc hónapot nézve Türk Traktör 167,4 százalékos ralija a leginkább impozáns. A lista végén a Kernel Holding áll 60,2 százalékos árfolyamzuhanással.

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett indexkövető befektetési alapok kurzusai 6-23 százalékos mínuszt mutattak 2023 első kilenc hónapját követően. A VanEck Vectros Agribusiness ETF, amely az etfdb.com adatai szerint az egyik legjelentősebb agrárpiaci ETF, 8,1 százalékos mínuszban áll. Az ETF által kezelt vagyon nagysága 1 milliárd dollár. Az iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF kurzusa 9,7 százalékkal csökkent, a kezelt vagyon 197 millió dollár.

A First Trust Indxx Global Agriculture ETF-ben 12,8 millió dollár volt, ennek az árfolyama 6,1 százalékkal mérséklődött az első három negyedévben. Az iShares Emergent Food and AgTech Multisector ETF, amelyben 5,5 millió dollár volt a kezelt vagyon, 8,2 százalékkal értékelődött le. A Global X AgTech & Food Innovation ETF 23,4 százalékkal zuhant, a kezelt vagyon 4,8 millió dollár.

Kiemelt kép: Glencore

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

A cukor drágult a legjobban, a tojás ára meredeken zuhant

2024. július 17. 15:10

Tizenkét hónap alatt, 2023. júniushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,1%-kal, a szolgáltatásoké 9,7%-kal, az üzemanyagoké 3,2%-kal nőtt.

A traktorgyártók jól kezdték az évet a tőzsdéken

2021. március 2. 04:47

Az idei eddigi, azaz két havi tőzsdei teljesítményt nézve Deere & Company 29,8 százalékos árfolyam-emelkedéssel vezet.

Komoly átalakítások jöhetnek a BASF-nél

2019. november 28. 17:33

A BASF árfolyama csütörtökön a 69 euró alatti szinten stagnál a frankfurti értéktőzsdén. Idén egyébként már 14 százalékot szedett magára a papír.

Jól kezdték az évet az agrárcégek a tőzsdén 2023-ban

2023. február 2. 12:03

A január elég jól alakult a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cégnél, hiszen 16 tőzsdei árfolyama emelkedett saját devizában nézve.

Az augusztus nem sikerült jól az agrárcégeknek a tőzsdén

2023. szeptember 6. 10:10

Az augusztus főleg árfolyamcsökkenést hozott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cégnél, hiszen 19 vállalat tőzsdei árfolyama mínuszban zárt saját devizában nézve.