4℃ 2℃
december 14. Szilárda, Szilárd, János
Házikert

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

Agrofórum Online

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Savanyúság hordóba téve

Bár a zöldparadicsom nem a legjobb étkezésre, de a régi időkben simán elrakták csalamádénak. Ma már egyre divatosabb éretten savanyítani, mely egy érdekes orosz receptúrával könnyen kivitelezhető. Egy koriandermagos, babérleveles, mustármagos, ugyanúgy hagyományos ecetes lébe kerül bele az érett paradicsom, ami a savaknak köszönhetően még a színét is szinte teljesen megtartja. A lé idővel kicsit megsárgul, de alapvetően kiváló téli csemege lesz.

Ha a paprikával járunk úgy, hogy túl sok, akkor savanyítsuk le! Bármilyen paprikát el lehet tenni savanyítva, akár egészben, akár félbevágva vagy vékony szeletekre szelve. Ha van hagyományos savanyúságreceptünk, akkor érdemes azzal dolgozni, de az interneten is számos ötlet áll rendelkezésre.

Tartósítószerrel vagy anélkül?

Egy dolog fontos, ha tartósítószertől mentesen tennénk el a terményt, hogy mindig „patika-tiszta” befőttesüveggel és lehetőség szerint új lapkával dolgozzunk. A lapka belsejében lévő bevonatban megtapadhatnak a penészgombák, ami romláshoz vezet. Régen a lapkákat kiforralták, ahogy a befőttesüvegeket is. Tartósítószer nélkül ráadásul a terménynek is tisztának és hibátlannak kell lennie, mert ha penészes a paprika csúcsa, gombás a héjrész, akkor a mosás nem elegendő, érdemes az ilyen részeket kivágni.

Fermentálás

Ha a fermentálás vonz minket, akkor érdemes az interneten kutakodni, mert rendkívül jó Fermentor blogok vannak. Mi is sok ötletet merítünk innen, mert egy teljesen más ízvilága lesz egy zöldségnek, ha fermentáljuk.

A fermentálás egy irányított erjesztés, akárcsak a kovászosuborka készítése, csak nem kell bele a kenyér. A legtöbbször elég csak sót tenni a vízbe és máris pár nap alatt beindul a fermentálódás. Készülhet gyümölcsből és zöldségből egyaránt, de a fermentált paprika is rendkívül finom csemege a téli időszakban.

A fermentálás jótékony a belek számára is, érdemes ennek is utánaolvassunk.

Aszalhatunk is

Most még van annyi ereje a napnak, hogy akár aszalhatunk is a szabadlevegőn. Persze ha tudjuk takarni szúnyoghálóval vagy más védelemmel, hogy a legyek és muslicák ne találják meg az aszalnivalónkat. Ugyanígy sütőben is aszalhatunk, lassú elkészüléssel és alacsony hőfokon pár óra alatt elég nagy mennyiségű aszalt paradicsom készíthető el, amit utána olívaolajban befűszerezve eltárolhatunk.

Paprikapépek, mártások, lecsók

Félkész vagy készételként is betárolhatjuk a paprikát és a paradicsomot. A paradicsomból főzhetünk leveket, hogy télre leveseket készíthessünk belőle. A lecsó a leguniverzálisabb téli csemege, ha a nyári időszakban gondoskodtunk a jövőnkről. A lecsó viszonylag egyszerű tartósítással vagy dunsztolással is eltehető télire.

Paprikapépet készthetünk fermentálással, grillezhetjük a paprikát, majd apróra daráljuk, de még számos más irány működőképes. Lehet készíteni ajvárt, pörköltalapot paprikásan, hagymásan, sós pépeket is.

A mártások témakörében csak a képzeletünk szab határt. Ha van olyan étel, aminek az alapját ez a két zöldség adja, akkor tejmentesen és húsmentesen nagyon egyszerűen el tudjuk rakni az alapokat. Utána télen csak levesszük a kamrapolcról az üvegnyi mártást, pirítunk kolbászt, virslit vagy darálthúst és már csak nyakon kell önteni a szószunkkal.

Egyedül a babbal és cukkinivel vigyázzunk, mert lúgosítja nagyon az ételeket és így a paradicsom és paprika mellé fontos tenni más savakat is, hogy tartósítható legyen. Ez lehet aszkorbinsav, citromsav, ecet vagy bármilyen más savanyításhoz való sav.

Ne cipelje be őket! 6 növény, amit kint hagyhat egész télen

2025. december 14. 11:10

Ezek a fagyálló növények nemcsak túlélnek, hanem színt is visznek a téli kertbe. Mutatjuk, mely növények bírják ki a fagyos hónapokat cserepesen is.

Fagy nélkül nincs tavasz, legalábbis nekik: a hidegcsírázók nagy titka

2025. december 13. 14:10

Vannak magok, amelyek csak akkor ébrednek fel, ha hetekig fagyban pihennek. Így használjuk ki a tél erejét a biztos tavaszi csírázáshoz!

Lejtős kertek és a zivatarok: így oldjuk meg a vízelvezetést!

2025. december 13. 05:40

A lejtős kert önmagában még nem jelent vízelvezetési problémát, de a zivatarok gyakorisága és intenzitása indokolttá teszi a tudatos tervezést.

Mikulásvirág helyett bombabiztos téli társak: ezekkel nem lőhetünk mellé!

2025. december 12. 11:10

Ha a mikulásvirág nálunk minden évben tönkremegy, itt az idő olyan növényeket választani, amelyek tényleg bírják a lakásunk téli klímáját.

Mi okozza a paradicsom barnulással, száradással járó elváltozásait?

2023. június 20. 04:37

Kérem szakvéleményüket! Mi okozza a képeken látható elváltozásokat a paradicsomon?

A páratartalom és szabályozása

2019. augusztus 5. 04:36

Míg a késő őszi, téli és kora tavaszi hónapokban, tehát a hajtatásban a magas, a nyári hónapokban, elsősorban szabadföldön az alacsony páratartalom jelent a zöldségtermesztésben gondot.

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között?

2024. június 10. 04:38

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között? Kérem szépen segítségüket a kérdés megválaszolásával!

A zöldségtermesztő, aki kókusz szubsztrátra váltott

2023. január 23. 08:34

A paradicsomtermesztéssel foglalkozó Van den Berg számára kulcsfontosságú, hogy friss és megbízható termékeket kínáljon a fogyasztóinak.