Növénytermesztés

Egy hónappal lerövidült a téli trágyázási tilalom

NAK

Az Agrárminisztérium napokban megjelent rendelete október 31-ről egy hónappal későbbre, november 30-ra módosította a téli trágyázási tilalom kezdetét a nitrátérzékeny területeken. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szorgalmazott módosítás segíti a növénytermesztés eredményességének és ezáltal a gazdák versenyképességének javítását.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már 2017 óta kezdeményezi az 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet (nitrátrendelet) módosítását, ugyanis a szabályozás több ponton kedvezőtlen, a magyar gazdák számára versenyhátrányt is okozó elemet tartalmaz. A Kamara különösen indokoltnak tartotta az október 31. és február 15. közötti téli trágyázási tilalmi időszak lerövidítését, mivel a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban tapasztalható enyhébb teleken a növények igénylik a tápanyagot. 

Az elmúlt években lezajlottak a tervezett változtatás hatásait vizsgáló kutatások. Ezek eredményei egyértelműen alátámasztották, hogy a tilalmi időszak kezdetének kitolása átlagos csapadékviszonyok esetén nem jár agrár-környezetvédelmi kockázatnövekedéssel, azaz a
0-90 cm talajréteget elhagyó nitrát-N mennyisége nem növekedett.

Ennek alapján az Agrárminisztérium a napokban megjelent 32/2021. (IX. 22.) AM rendelettel a téli trágyázási tilalmi időszakot a november 30. és február 15. közötti időintervallumban határozta meg, beleértve a téli legeltetés időtartamát is. Így már idén ősszel egy hónappal tovább lehet tápanyag-utánpótlást végezni a hazánk termőterületének több mint kétharmadát kitevő nitrátérzékeny területeken. Az őszi kalászosok esetében a fejtrágyázás február 1-től továbbra is megengedett.

A jogszabály továbbá rendelkezik arról, hogy a 12 százaléknál meredekebb lejtésű területre kijuttatott műtrágyát 4 órán belül a talajba kell dolgozni, kivéve, ha fejtrágyázás történik. Ugyancsak 4 óra áll rendelkezésre az istállótrágya kijuttatását követő beforgatásra. Ezen előírások oka, hogy a trágyában lévő nitrogén ne a levegőbe illanjon el ammónium formájában, hanem a növény számára hasznosulhasson a talajban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mágikus port terítenek szét a skót földeken: megköti a szén-dioxidot és növeli a terméshozamot

2024. szeptember 19. 11:10

A bazalt a légkörből „szippantja el” a szén-dioxidot, és juttatja vissza a talajba, illetve a kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül a növényi fejlődésre is jó hatással van.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.

Mire kell figyelni a napraforgó tápanyagellátásában?

2023. április 19. 08:04

Amit feltétlenül tudni kell...

Az alaptrágyázás elmélete és gyakorlata

2018. november 28. 19:54

Beszélgetés Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével.

Variációk szervestrágyára a sok termésért

2022. január 19. 09:45

A tápanyag-utánpótlás világában a szervestrágyázás az, ami a legtermészetesebb, legfenntarthatóbb megoldást nyújtja még mindig, bár az is igaz, hogy ezt a műtrágyával észszerűen kombinálva lehet a legjobb eredményeket elérni. Nézzük, milyen alternatívák lehetnek szervestrágyákra!

Támrendszeres konzervuborka termesztése I. - Talajszerkezet

2020. május 15. 04:36

Nem csak közhely, amit egyébként a legtöbb zöldségfélével kapcsolatban a szakkönyvek megjegyeznek, az uborka esetében különösen igaz: igényes a talaj minősége iránt, csak jó szerkezetű talajon szabad termeszteni.