Agrárközélet

Rendkívül nehéz évre panaszkodik egy francia gabonakereskedő

Kép: Soufflet

A tavalyi gyenge termés és a COVID-19 járvány sújtotta a francia Soufflet agrár-élelmiszeripari csoport éves eredményeit – közölte a mezőgazdasági és kereskedelmi vállalkozás.

A 2020/2021-es árbevétel 6 százalékkal, 4,62 milliárd euróra csökkent az előző pénzügyi évhez képest. A csoport egyéb pénzügyi adatokat részletesen nem közölt.

„Az elmúlt pénzügyi év valószínűleg az egyik legnehezebb volt hosszú idő óta, mind az egészségügyi válság, mind a rossz termés miatt” – hangoztatta Jean-Michel Soufflet, a családi tulajdonban lévő cég vezérigazgatója a cég honlapján. „Ennek az összefüggésnek az eredményeinkre gyakorolt következményei jelentősek” – tette hozzá.

A rossz időjárás miatt sújtott franciaországi 2020-as gabonatermés rosszabb volt a vártnál, míg a koronavírus-járvány okozta válság tovább tartott a vártnál, és jelentős hatással volt a csoport tevékenységére – emelte ki a vezérigazgató.

A Soufflet gabonaexportja Rouen kikötőjéből az előző szezonban 1,65 millió tonnát tett ki, ami érdemi mínuszt jelent a 2019/2020-as gazdálkodási szezon 2,4 millió tonnájához képest – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. A La Pallice kikötőből 1,40 millió tonnát szállítottak el 2020/21-ben, ami az előző szezonban mért 1,93 millió tonnához képest szintén jelentős csökkenés.

„Rekordév után a 2020-as gyenge francia búzatermés erőteljes hatást gyakorolt a francia vállalat és a Soufflet Negoce exportjára. Ezt a csökkenést részben ellensúlyozta az Ukrajnából és Bulgáriából származó export” – áll a csoport közleményében.

A Soufflet család beleegyezett abba, hogy az év elején 2,3 milliárd euróra becsült üzletben eladja a céget az InVivo szövetkezeti csoportnak, mivel a francia vetélytársak Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozásának létrehozását tervezik. A cégek egyesülését 2021 végére be lehet fejezni, a hatósági engedélyeket követően – hangsúlyozta akkor az InVivo és a Soufflet közös nyilatkozatában.

Az InVivo-val kötött megállapodás megszünteti a Soufflet család kizárólagos irányítását az évszázados gabonacsoport felett, amely a nevét viseli. A Soufflet inkább a gabonafélékre koncentrál a kereskedelem, a lisztőrlés és a malátagyártás területein. Az InVivo tevékenységei kiterjednek a gabonakereskedelemre, a mezőgazdasági termékekre, a kerti kiskereskedelemre és a borforgalmazásra is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Felbukkant az ázsiai lódarázs a szomszédunkban, izgalmas hajsza indult utánuk

2024. október 19. 16:10

Egy drón 360 fokos szkenneléssel azonosította a fészket a 2,5 °C-os hőmérséklet-különbség alapján. A fészek a lomb takarása miatt csak mintegy 5 fokos szögben volt látható.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Franciaország szerint a növényvédőszer-tilalom nem érinti a gabonaexportot

2023. április 12. 10:24

Az ANSES engedélyezte a kártevők fertőtlenítéssel történő elpusztítására használt foszfintabletták használatát, de kijelentette, hogy nem kerülhetnek „közvetlen kapcsolatba a gabonafélékkel”.

Fordulat jelei látszanak a francia gabonaexportban

2022. december 3. 10:38

Franciaországban élénken kezdődött a gabonaexport szezonja, mivel a fekete-tengeri kereskedelem háborús zavara arra késztette az importőröket, hogy inkább a nyugat-európai szállítmányok felé forduljanak.

A gyenge termés miatt romlik a francia búza minősége

2021. augusztus 26. 05:32

Nem lesz egyszerű, és még egy kicsit többe is fog kerülni minden, még akkor is, ha még korai lenne megmondani mekkora is pontosan a termés.

Délelőtt 10-kor abba kell hagyni a szőlő szedését Franciaországban

2023. augusztus 26. 11:10

A szőlőszedőket arra kérték, hogy hajnali 3 és 4 óra között kezdjenek a területeken, és 10 órakor álljanak meg, hogy elkerüljék a hőséget.