Határszemle
Határszemle

Növénytermesztési tapasztalatok 2021-ben: gyomosodás az őszi kalászosokban – 2. rész

Növénytermesztési tapasztalatok 2021-ben: gyomosodás az őszi kalászosokban – 2. rész

Agrofórum Online

Második része következik a szántóföldi növénytermesztés elmúlt szezonjára való szubjektív visszatekintésnek, amelyben az őszi kalászosok gyomosodását nézzük meg közelebbről. Ahogyan azt én láttam.

Az előző cikkben, amely e növénykultúrák gombabetegségeivel foglalkozott, idéztem egy kollégától, aki tavasszal úgy látta, hogy „eseménytelen kalászos évünk van”. Ez a sommás megállapítás a kórokozókra igaz volt, azonban korántsem volt az a gyomnövényekre, a gyomosodásra. Ha csak az alapján ítélünk, hogy egy táblára nézve látunk-e az állomány fölé nőtt gyomnövényeket, akkor nagy általánosságban azt mondhatjuk, nem volt különösebb probléma az idén. Voltak -mert mindig vannak- elborzasztó állapotú táblák, de messze nem ezek jelentik az átlagot. Viszont ez a pozitív helyzetjelentés csak abban az esetben igaz, ha nem vesszük figyelembe, mi minden történik az egyszikű gyomnövényekkel, valamint azokkal a kétszikűekkel, amelyek egész vegetációs időben „lent maradnak” az állomány mélyén. Induljunk most egy kicsit messzebbről, mielőtt rátérnénk az elmúlt szezonban történtekre.

Kétszikű gyomnövények

Kezdjük a sort a kalászosokban gyomosító kétszikű gyomnövényekkel, amelyeknél az utóbbi években erőteljes átrendeződés zajlik. Ugyanis egyre nagyobb egyedszámmal, valamint egyre nagyobb borítással jelentkeznek azok a gyomnövények, amelyek már az ősz során csíráznak, kikelnek és együtt telelnek a kultúrnövénnyel. Mely fajokra gondolok? Elsősorban a veronikafélékre (1. kép), ezeken belül a borostyánlevelű és a perzsa veronikára, a tyúkhúrra (2. kép), az ebszékfűre, a mezei árvácskára, a pipacsra, a piros és bársonyos árvacsalánra, valamint a szarkalábfajokra.

1. kép: Nagy tömegű veronikakelés egy búzatáblán (2020.10.29.)
2. kép: Erős tyúkhúrfertőzés egy búzatáblán (2020.11.06.)

Ezek előretörését a gyomfelvételezési adatok is mutatják. A legújabb országos felvételezés eredményei alapján az őszi búza legfontosabb gyomnövényei között az első tízben ezek közül ötöt is megtalálhatunk! A tyúkhúr rögtön az első helyre került, míg a korábbi országos felvételezés során még a tizenegyedik helyen szerepelt, de hasonlóan nagy ugrást hajtott végre a borostyánlevelű veronika is, amely most a negyedik helyen szerepel, szemben a korábbi tizenhetedikkel. Ezekhez a változásokhoz kicsivel több mint tíz év elegendő volt! Ezek az adatok is azt mutatják, hogy nagyobb figyelmet érdemelnek azok a gyomnövények, amelyek már az ősz során megjelennek az állományban, sőt, kedvező körülmények között akár a tél során is kikelhetnek és együtt telelnek a kultúrnövénnyel. Természetesen termőtájanként változó, hogy mely fajok okoznak problémát, vagy egyáltalán jelen van-e valamelyikük.

Egyszikű gyomnövények

A kétszikűeken kívül, ha kisebb területen is, de gondot okoznak az egyszikű gyomnövények is. Itt a nagy széltippanra, a hélazabra, a rozsnokfélékre (3. kép), a parlagi ecsetpázsitra (4. kép), vagy újabban a perjefélékre kell gondolni. Ezek közül némelyik, pl. a nagy széltippan, vagy a hélazab már jól ismert, egyes termőtájakon hosszú idő óta küzdenek velük a gabonatermesztők. Miközben ezek egyre több, eddig nem fertőzött területen jelennek meg, vannak feljövőben lévő gyomnövények is, pl. a rozsnokfajok, vagy a parlagi ecsetpázsit, amelyeket egyre több táblán és egyre nagyobb tömegben láthatunk. Ezek közül a legtöbb már az ősz során kikel, együtt telel kultúrnövénnyel, majd nyár elején magot hoz.

3. kép: Óriási tömegű meddő rozsnok búzában (2021.05.16.)
4. kép: Parlagi ecsetpázsittal erősen fertőzött tritikálé (2021.04.28.)

A károsítás

Felmerülhet, hogy ugyan milyen problémát okozhatnak ezek a gyomnövények, amelyek még csak nem is minden esetben jönnek az állomány fölé? Pedig a kártételük, annak ellenére, hogy nem látványos, jelentős lehet. Elnyomni ugyan nem fogják a kultúrnövényeket, azonban a jelenlétük árát egy nagyon fontos terméskomponensen, a kalászszámon keresztül fizetjük meg. A nagy tömegben kikelő gyomnövények ugyanis szinte az „első perctől” kezdődően komoly konkurenciát jelentenek a kultúrnövények számára a vízért és a tápanyagért folytatott versengésben (5. kép). Nagy egyedszámnál hatással vannak a bokrosodás mértékére, egyrészt úgy, hogy eleve kevesebb sarjhajtást képeznek a búza- vagy árpatövek, másrészt olyan módon, hogy a kultúrnövény végül nem nevel meg minden hajtást, amely képződött, ezért azok leszáradnak. Ez a kártétel önmagában is elegendő lehet ahhoz, hogy termésünk fájdalmasan nagy hányadát veszítsük el.

5. kép: Ekkora tömegű tyúkhúr már igen komoly konkurenciát jelent (2021.01.30.)

Pedig gyomirtunk, mi akkor a baj

A fentiekben említett gyomnövényekkel szembeni védekezés a megszokottól eltérő szemléletet kíván. A jól megszokott gyakorlat szerint a tavaszi gyomirtásunk főként a kétszikű gyomnövények ellen irányul. Az ennek során alkalmazott hatóanyagok jó része persze elpusztítja felsorolt széleslevelű gyomnövényeket is, a baj azonban az, hogy többnyire már későn. Jelenleg a legnagyobb területen szulfonil-karbamid típusú gyomirtó hatóanyagokat használunk a kétszikű gyomnövények elleni védekezésben. Ezek közül a legtöbbnek megvan az a nagyon kedvező tulajdonsága, hogy a kultúrnövény fejlettségi állapotát tekintve széles a felhasználási időszak, amikor a fitotoxicitás veszélye nélkül kijuttatható. Azaz, van időnk kivárni, hogy a tavasszal csírázó gyomnövények, vagy az árvakelésű napraforgó minél nagyobb hányada kikeljen, így egyetlen kezeléssel megoldhassuk a gyomirtást. Azonban ez a gyakorlat az ősszel kelő kétszikű gyomnövények ellen összességében nem hatékony, azok ilyenkor már vegetációjuk végén járnak, lassan már magot érlelnek, amelyek előbb vagy utóbb, de a talajra kerülnek (6. kép). Ezért az ilyen gyomirtási technológiával nem tudjuk csökkenteni a talaj gyommagkészletét e gyomfajok esetében. Sőt, ekkorra már megtörtént a károkozásuk is, ezért az ilyen kései gyomirtásnak szinte már semmi jelentősége sincs az esetükben. Ezért már az ősz során törekednünk kell arra, hogy korán, a vetés után kelés előtt, vagy a néhány leveles gabonaállományban elvégzett védekezéssel kikapcsoljuk a gyomkonkurenciát, egy- és kétszikűt egyaránt. A kora tavaszi gyomirtás nem tökéletes megoldás ugyan, azonban mégis jobb választás lehet, mint az időben késve elvégzett kezelés.

6. kép: Az utánpótlás, talajra szóródott veronikamagok (2021.05.31.)

Milyen is volt az előző szezon

Azért is tartottam fontosnak leírni a fentieket, mert a területeket járva az elmúlt szezonban is azt láttam, hogy egyre több a probléma az ősszel kelő gyomnövényekkel. 2020 őszén a kellően nedves körülmények között nagy tömegben keltek mind az egyszikűek, mind a kétszikűek (7. kép).

7. kép: Egy- és kétszikű gyomnövények tömege (2020.11.17.)

Az enyhe tél semmiféle problémát sem okozott számukra, gond nélkül átteleltek (8. kép), így tavasz végére a kétszikűek, nyár elejére az egyszikűek is nagy tömegben neveltek magot.

8. kép: A meddő rozsnok bírja a fagyot. A „barna csíkokban” fagykárt szenvedett búza, a „zöld csíkokban” sértetlen rozsnok látható. (2021.02.19.)

Természetesen a magról kelő gyomnövényeken kívül a kalászosok tipikus évelőit is megtalálhattuk a gabonatáblákban. A mezei acat (9. kép) helyenként nagy tömegben mutatkozott, azonban tendenciájában e gyomnövény jelentősége mintha csökkenne. Ugyancsak kisebb problémát okoz az apró szulák is, én magam alig találkoztam az általa „beszőtt” foltokkal.

9. kép: A mezei acat komoly ellenfél, de jelentősége egyre csökken (2021.06.26.)

Természetesen minden termőtájnak megvannak a sajátos gyomviszonyai, általánosan előforduló gyomnövényei. Ez akár táblaszinten is változhat, függ az alkalmazott műveléstől, a gazdálkodás színvonalától, a terület talajadottságaitól, de még hosszan sorolhatnánk, mi mindentől. Azonban, látva a kalászosaink gyomösszetételében történő változásokat, egyre inkább úgy tűnik, át kell gondolkodnunk a gyomirtási technológiánkat és abban helyet kell adnunk az őszi gyomirtásnak.

Az elmúlt szezonban a gyomnövények okozta gondok mellett szinte eltörpültek a rovarkártevők által okozott problémák. A sorozat következő részében ezt a témát néznénk meg közelebbről.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hódok is gyéríthetők, de nem vadászhatók

2024. április 23. 13:40

A hódok a csemetékkel és több méter átmérőjű fákkal is megbirkóznak. Nem kerülik ki a védett fajokat sem, így az őshonos fűzfák és a nyárfák is a fogaik közé kerülnek.

Különleges áttelelő madárfajok jelentek meg a Dél-Alföldön

2024. március 9. 16:10

Hazánk melegedő éghajlata következtében egyre több olyan madárfaj telel át az ország déli részének vizes élőhelyein, amelyek eddig egyáltalán nem vagy a jelenlegi egyedszámban nem voltak jellemzőek a környéken.

Túl meleg az idő, ez odacsaphat a vetéseknek

2024. január 21. 08:10

Az optimálisnál enyhébb az idő, és a jövő héten még éjszaka sem várhatók fagyok. A kórokozók és kártevők egyelőre nem gyérültek számottevően, ami tavasztól visszaüthet a vetésekre.

A tél madarai – szántóföldi élőhelyek

2024. január 10. 10:10

A téli hónapok zordságát, a hideget a szántóföldeken és azok környezetében minden jelen levő élőlény megérzi. A kultúrnövények, valamint a rajtuk élő, táplálkozó kártevők és kórokozók is. Ez alól a madárvilág sem kivétel, így a tél átvészelése ezeknek az állandó testhőmérsékletű állatoknak meglehetősen komoly kihívást jelent.

Itt az ideje védekezni az őszi kalászosokban

2018. április 4. 06:47

Az őszi árpa napokon belül szárba indul, ezért fontos megakadályozni a kórokozók terjedését az alsó idősebb levelekről a felső levélemeletek irányába.

AGRO.bio technológia ajánlata az őszi kalászosok eredményes termesztéséhez

2018. október 11. 11:41

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy.

Hamarosan kezdődik az őszi kalászos vetési szezon

2023. augusztus 8. 10:10

Az őszi árpák esetén a korábbi termésbecslésekhez képest akár több tonnás vetőmag-átlagtermés elmaradás is tapasztalható.

Február 1-től lehet fejtrágyázni az őszi kalászosokat

2020. február 3. 11:02

A téli trágyázási időszakon belül február 1-től az őszi kalászosok fejtrágyázása megengedett. Trágyázószer talajra ez időszakban sem kerülhet, ha a talaj fagyott, vízzel telített, vagy hóval borított.