Életmód, gasztronómia

Fenntarthatósági fordulaton dolgozik a Moet Hennessy

Agrofórum Online

A Moet Hennessy pezsgőgyártó a talaj regenerálására és a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására törekszik, hogy kivegye a részét az éghajlatváltozás elleni küzdelemből, és el akarja érni, hogy meggyőzze a beszállítókat az új gyakorlatok elfogadásáról – közölte a bor- és szeszesital-csoport fenntarthatósági igazgatója.

A világ legnagyobb luxuscikkeket gyártó LVMH-csoportjának egységeként működő vállalat célja, hogy 2025-ig valamennyi beszállítója számára környezetvédelmi tanúsítványt szerezzen, 2030-ig pedig regeneratív mezőgazdasági tanúsítványt szerezzen, mindezt Sandrine Sommer, a Moet Hennessy CSR- és fenntarthatósági igazgatója mondta a Reuters egyik konferenciáján. „A fő üzenet, amikor a fenntarthatóságról, a kollektív intelligenciáról és a gyorsabb munkavégzésről beszélünk, az az, hogy ez egy kollektív munka” – tette hozzá Sommer. „Rögzítettük ezeket a célokat, de ezt egyedül nem tudjuk elérni.”

A Dom Perignon pezsgőt és a Belvedere vodkát gyártó vállalat eddigi erőfeszítései közé tartozik fák ültetése, hogy ökológiai folyosókat hozzanak létre a szőlőültetvényeken, valamint az üveggyártókkal együttműködve csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást és a palackok súlyát. A Champagne régióban betiltották a növényvédő szerek használatát a szőlőültetvényekben, és új kutatási és fejlesztési központot hozott létre a borkészítési gyakorlatok fenntarthatóságának javítása érdekében. Októberben a luxus termékeket gyártó cégcsoport bor- és szeszesital-részlege kiadott egy ígéretet, mely szerint csökkentik az ökológiai lábnyomukat és elfogadják 1,5°C-os felmelegedési célkitűzést a 2015-ös párizsi klímamegállapodásról. Céljuk, hogy 2030-ra 50%-kal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2019-es szinthez képest. „Mindenki tekintélyt akar elérni, de először fenntarthatóbbnak kell lenni” – mondta Sommer.

Az LVMH-csoport 2020-as bevételeinek közel 11%-át adó részleg várhatóan mintegy 6 milliárd eurós árbevételt generál ebben az évben, mivel az Egyesült Államok és Európa kereslete segít kompenzálni a koronavírus-járvány miatti délkelet-ázsiai leállásokat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Ezért rossz ötlet desztillált vízzel locsolni a szobanövényeinket

2025. december 15. 09:10

Esővíz, szűrt víz vagy desztillált víz? Melyik a legideálisabb a bent tárolt növényeink öntözésére? A válasz váratlan és meglepő.

Kiderült, miből készítik a növényi alapú mézet, óriási a felháborodás

2025. december 13. 16:10

Húspótlók, tojáspótlók és más efféle élelmiszerek már az európai piacokon is találhatók, a mézpótló viszont sokaknál keltett megütközést.

Napi 1000 liter vizet teremtettek a semmiből, valóságos csoda történt

2025. december 12. 09:10

2,2 milliárd ember nem jut megfelelő, egészséges ivóvízhez a Földön. Nekik is megoldást jelenthet egy új, amerikai-izraeli találmány, amely zéró energiabefektetéssel működik. Valódi csoda!

Szerelmese lettem a buborékoknak

2021. január 11. 09:00

Szövényi Áron neve a jelenkor és a leendő borászok körében is ismerősen cseng. Az etyeki Anonym Pince fiatal tulajdonosa az elsők között volt, aki pezsgőkészítésre szánta el magát az amúgy valaha a pezsgőről ismertté vált történelmi borvidéken. Nem kis része van abban, hogy az Etyeki pezsgő – így, nagybetűvel – rövidesen uniós eredetvédelem alatt áll majd, csakúgy, mint a Champagne-ból származó ital. Megszerzett tudásáról nem csak a pezsgőspohár nyújt bizonyságot, borász hallgatóknak is igyekszik átadni mindazt, amibe maga is szerelmes.

A pezsgőkészítés segíthet Tokajon?

2019. december 31. 12:31

A pezsgő igazi válságálló ital, amit jelez, hogy a jelenleg is tartó felfutása 2008-2009 környékén kezdődött, a világgazdasági válság idején.

Szekszárdi, tolnai, tokaji és badacsonyi volt a legjobb bor

2018. március 9. 11:21

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre.

Lesz-e újra Párizsban magyar pezsgőlerakat?

2019. március 19. 04:48

Reneszánszát éli Magyarországon a pezsgőkultúra, s talán nem túlzás azt állítani: ennek Etyek a motorja – már ami az ital készítését illeti. Egyre több borász kapcsolódik a folyamatba, egyre jobb a minőség, minden adott ahhoz, hogy a bortérképen Etyek újrapozicionálja magát.