Gazdainfó

Gazdainfó: még lehet csatlakozni a Krízisbiztosítási Rendszerhez!

Agrofórum Online

Mi sem bizonyította jobban a szükségletét a krízisbiztosítási rendszernek, mint maga az időjárás. A január végi szélsőséges szeles idő, amely fóliákban okozott milliós károkat, felhívta a figyelmet arra, hogy a kárenyhítési rendszerre és a piaci biztosításokra nem lehet mindig mindenben számítani.

Itt ugyanis olyan bonyolult kérdések vetődtek fel, mint például az, hogy miből biztosítható maga a termesztőközeg, illetve külön a termesztőközeg alatt lévő kultúra? Bonyolítja a helyzetet, ahol éppen nem volt kultúra, hanem éppen azokban a napokban várták a kiültetendő palántát, mint ahogyan például erről olvasónk is beszámolt korábbi cikkünkben.

De felmerülő kérdés az is, hogy miből tudja az illetékes szerv azokat a gazdálkodókat kártéríteni, akik (nem is olyan ritka esetben) az adott létesítményekre nem vesznek fel területalapú támogatást (akár a méretéből, akár a helyzetéből adódóan – sokszor ezek nem támogatható területen, házikertben, zártkertben helyezkednek el), így nincs hozamátlaguk sem hivatalosan.

Ilyen esetekben, illetve más termelőket érintő káresemény finanszírozására hozták létre a Krízisbiztosítási Rendszert, amelyhez most ebben a hónapban újra lehet csatlakozni.

A Krízisbiztosítási Rendszerhez bármelyik mezőgazdasági termelő és ŐCSG csatlakozhat.

A csatlakozás 3 évre vonatkozik, a csatlakozási kérelem benyújtásával a Kincstár döntése alapján a krízisbiztosítási rendszerben szerezhető tagsági jogviszony, amely a csatlakozási kérelem benyújtása évének első napjától számított harmadik év december 31-éig áll fenn.

A csatlakozást követően, a tagsági jogviszony keretében teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségén túl a mezőgazdasági termelőnek krízisbiztosítási hozzájárulást kell fizetnie, és amennyiben a mezőgazdasági termelő tárgyévi jövedelme rajta kívül álló okból 30%-ot meghaladó mértékben visszaesik a tárgyévet megelőző három év átlagos jövedelméhez képest, krízisbiztosítási kompenzációra szerezhet jogosultságot a kompenzációs kérelem tárgyévet követő évben történő benyújtásával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mutatjuk az elektronikus gazdálkodási napló frissítéseit

2024. július 19. 16:10

Az elektronikus gazdálkodási napló indulásánál ugyan voltak galibák, de azóta egyre könnyebbé válik az eligazodás. Íme, a nyári fejlesztések.

Nagy segítség a gazdáknak: még praktikusabbá vált az eGN rendszer használata

2024. július 4. 15:10

A frissítések célja, hogy a rendszer a felhasználók számára minél hatékonyabbá és könnyen használhatóvá váljon.

Júniusban újra: NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

2024. május 6. 11:10

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva június 5-6-án, 42 hektáros területen várja a látogatókat.

Tényleg (szinte) minden, amit a gyephasználatról tudni érdemes

2024. április 17. 08:10

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság átfogó ismertetője a gyepek védettségéről és a gyephasználatra vonatkozó előírásokról minden érintett gazdálkodó számára nélkülözhetetlen információkat tartalmaz.