Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Függetlenség, fejlődés, KWS – Partnertalálkozó és díjátadó három helyszínen (+VIDEÓ)

Függetlenség, fejlődés, KWS – Partnertalálkozó és díjátadó három helyszínen (+VIDEÓ)

Agrofórum Online - Fotók: Rácz Edit

Három helyszínen, Kecskeméten, Hévízen és Hajdúszoboszlón tartott partnertalálkozót a KWS Magyarország Kft. januárban. A szakmai rendezvényen a vállalat szakemberei mellett több partnercég is hasznos információkkal látta el a megjelent gazdálkodókat.

A növényvédelem, a gépesítés és a tápanyag-utánpótlás mellett a növénybiztosításokról is szó esett, így a termelők valóban széleskörű ismereteket gyűjthettek a partnertalálkozók alkalmával. Ráadásul az idei évben a KWS Magyarország Kft. azzal is emelte rendezvényei színvonalát, hogy termésversenyének legjobbjait a három helyszínen díjazta.

Független fejlődés

A partnertalálkozókon elsőként Pallós Mihály ügyvezető köszöntötte a megjelent termelőket. Előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a KWS továbbra is egy független vállalat, amely a gazdákért dolgozik. Miközben a komoly fúziók, összeolvadások idejét éljük, a KWS egy világos, egyértelmű cégprofil kialakításán dolgozik. Ennek középpontjában többek között a hosszú távú gondolkodás, a stabil tulajdonosi háttér megtartása, a szabadság és rugalmasság, a vetőmagok iránti elkötelezettség és a vállalkozói szellem áll. Pallós Mihály hangsúlyozta, hogy a termelők is arra törekednek, hogy függetlenül hozhassák meg a legfontosabb döntéseket annak érdekében, hogy a gazdaságukat majd átadhassák a következő generációnak. Mint mondta, a KWS is ilyen jövőben gondolkodik, akár generációkon át tudnak azonosulni ezzel a hivatással.

„Tanácsolunk, és nem prédikálunk, megoldást kínálunk, és nem a termékeket ’toljuk’, az ügyfeleink számunkra partnerek és nem csak számok, valamint az azonnali profit helyett mi a fenntartható fejlődést tartjuk fontosnak” – fogalmazott az ügyvezető. A KWS hosszú távú gondolkodását bizonyítja többek között a CLIMACONTROL3 hőstressz- és szárazságtűrő kukorica hibridek fejlesztése. A vállalat ennek érdekében négy kutatóállomást hozott létre, és több száz kisparcellás kísérleti hálózatot üzemeltet Európában. Emellett nagyméretű üzemi táblákon vizsgálják a hibridjeik teljesítőképességét. A CLIMACONTROL3 kukorica hibridek közül a KWS 4484 számít újdonságnak, amit a termelők már az idei évben megvásárolhatnak.

De fontos esemény a KWS életében, hogy új, versenyképes Clearfield napraforgókat is a gazdálkodók figyelmébe ajánlhatnak. Az elmúlt hat évben a cég nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy az olajos növény piacán is újra ringbe szállhasson, ennek az eredménye a hazai nemesítésű KWS ACER CL és a KWS NAUTILUS CL.

Pallós Mihály röviden arról is beszélt, hogy nagyjából egy éve indították el a KWS Webshopot. Ennek segítségével közvetlenül a gyártótól lehet vetőmagot vásárolni. Mint mondta, az online szolgáltatás egyre népszerűbb, ami annak is köszönhető, hogy a vásárolóknak kedvezményeket biztosítanak.

Hatékony megoldás a növekvő stresszhatások ellen

Pintér János, a KWS termékmenedzsere előadásában részletesen is bemutatta a KWS CLIMACONTROL3 fejlesztéseket. Mint arra felhívta a figyelmet, a kultúrnövényeknek egyre több stresszhatást kell átélniük, a fagykárok mellett egyre gyakoribb a hőstressz és az aszály, aminek legkritikusabb időszaka a virágzás előtti periódus. Ezekre próbálnak minél hatékonyabb megoldást nyújtani a gazdálkodóknak.

A szakember állítása szerint a CLIMACONTROL3 hidrideknek kimagaslóan fejlett a gyökérzetük, kiváló a víz- és tápanyag-hasznosító képességük, ráadásul a hím és női virágzat együtt virágzik stressz esetén is. Ezért aztán a hibridek aszályos körülmények között is kiválóan teljesítenek. Az állítások bizonyítására számos fotót mutatott be a gazdálkodóknak.

Kalászosok és a cukorrépa innovatív gyomirtási rendszere

Kecskeméten Gonda László területi képviselő, Hévízen és Hajdúszoboszlón Steinmacher László, a Betamag-Trade Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a KWS 2018-as cukorrépa és kalászos ajánlatát. A gazdálkodók megtudhatták, hogy 2017-ben a KWS OAKLEY őszi búza fajta 16,791 t/ha szemtermésével új Guiness rekordot állított fel. Az előadók hangsúlyozták: magyarországi adottságokhoz nemesített korszerű őszi búza fajtáik 10-11 t/ha szemtermés mellett stabil malmi minőségre képesek. A KWS kiváló őszi búza fajtái mellett őszi árpa fajtákat és őszi hibrid rozst is ajánl a termelőknek. „Mindenkinek van egy jó fajtánk” – hangsúlyozták, majd a cukorrépa fajtakínálat áttekintése következett.

A KWS a közeledő 2018-as vetéshez négy cukorrépa hibridjét ajánlja, amelyeket 2017-ben országosan 15 helyen teszteltek. A dunántúli termelőknek két nagyparcellás kísérleti hely eredményeit részletesen is bemutatták: a szombathelyi kísérlet Vukovich Alfrédnál, a Kaposvár térségi kísérletet Dombóváron, a Róna Kft.-nél vetették el. Mindkét helyen sikeresen szerepeltek a KWS korszerű cukorrépa hibridjei, a STEFFKA KWS, a VANDANA KWS, a GRANDIOSA KWS és a NATURA KWS. Az eredmények az alábbi táblázatban láthatók.

A várhatóan 2019-ben piacra kerülő, egyedülálló CONVISO® SMART innovatív cukorrépa gyomirtási rendszert is bemutatták a termelőknek. A technológia alapja a herbicid-toleráns KWS hibridek mellett egy, a fontosabb gyomokkal szemben széles hatásspektrummal rendelkező gyomirtó szer.

A legjobbak három helyszínen

A partnertalálkozó első felének végén a KWS ünnepélyes hangulatot teremtett, hiszen mindhárom helyszínen díjátadás következett a partnercégek előadásai előtt. A KWS Silókukorica Termelési Versenyre ezúttal a KONSENS TOP kategóriás silókukorica hibriddel lehetett benevezni, 42 jelentkezőtől pedig végül 33 bevizsgált minta érkezett. A Roppantottság Bajnok a Hajdúböszörményi Mg. Zrt. lett 74,9% szemroppantási aránnyal, míg az Emészthető Keményítő Bajnok címet a szárazanyagban található 340 g/kg emészthető keményítővel Hódmezővásárhelyről Szabó Péter érdemelte ki. 62,5 t/ha zöldtömeggel a Hozam Bajnok a Savaria-Agrár Mg. Kft. lett a Vas megyei Gencsapátiból. A Silókukorica Nagydíjat pedig a kesztölci Tejút Kft. kaphatta meg (58 t/ha zöldtömeg, 324 g/kg szárazanyag tartalom, 345 g/kg keményítő szárazanyagban).

A KWS Szemes Kukorica Termelési Versenyre három CLIMACONTROL3 hibriddel lehetett nevezni, 19 jelentkező a KWS 2370-nel, 59-en a KAMPARIS-szal, míg 46-an a KONFITES-szel mérették meg magukat. 102 településről 124 gazdálkodó vett részt a termésversenyben. A KWS 2370 esetében 11,6 t/ha termésátlaggal a borsodsziráki Szirák-Farm Kft., a KAMPARIS-szal 13,7 t/ha termésátlaggal Szamosszegről Molnár Gyula, a KONFITES-szel pedig a mezőszilasi Kapeller Zoltán lett a győztes 14,8 t/ha termésátlaggal.

KWS KUKORICA TERMELÉSI VERSENYEK DÍJAZOTTJAI 2017    
         
KWS SILÓ KUKORICA TERMELÉSI VERSENY 2017 Név Település Hibrid Eredmény
Roppantottság bajnok Hajdúböszörményi Mg. Zrt. Hajdúböszörmény KONSENS 74,9% szemroppantási arány
Emészthető keményítő bajnok Szabó Péter, Hódmezővásárhely Hódmezővásárhely KONSENS 340 g/kg emészthető keményítő szárazanyagban
Hozam bajnok Savaria-Agrár Mg. Kft. Gencsapáti KONSENS 62,5 t/ha zöldtömeg
Siló Nagydíj Tejút Kft. Kesztölc KONSENS 58 t/ha zöldtömeg
324 g/kg szárazanyag tartalom
345 g/kg keményítő szárazanyagban
 
KWS SZEMES KUKORICA TERMELÉSI VERSENY 2017 Név Település Hibrid Eredmény (t/ha)
I. helyezett – KWS 2370 Szirák-Farm Kft. Borsodszirák KWS 2370 11,6
II. helyezett – KWS 2370 Burkus Balázs Detek KWS 2370 11,1
III. helyezett – KWS 2370 Tómelléke Kft. Szalonna KWS 2370 9,8
I. helyezett – KAMPARIS Molnár Gyula Szamosszeg KAMPARIS 13,7
II. helyezett – KAMPARIS Varga László Fülpösdaróc KAMPARIS 13,4
III. helyezett – KAMPARIS Németh Levente Szany KAMPARIS 12,9
I. helyezett – KONFITES Kapeller Zoltán Mezőszilas KONFITES 14,8
II. helyezett – KONFITES Pap és Papp Kft. Hobol KONFITES 14,1
III. helyezett – KONFITES Uzonyi Antal Hajdúböszörmény KONFITES 13,7
 
KUKORICA TESZT
AKADÉMIA 2017
Név Település Hibrid Eredmény (t/ha)
KORVINUS Fornád Centrum Kft Tamási KORVINUS 12,4
KWS 4484 Prügyi Mg. Zrt. Prügy KWS 4484 13,2
 
NAPRAFORGÓ TESZT
AKADÉMIA 2017
Név Település Hibrid Eredmény (t/ha)
KWS ACER CL/
KWS NAUTILUS CL
Kurucz-Ker Kft. Nagyhegyes KWS NAUTILUS CL 4,9

Újdonság volt a termésverseny kapcsán, hogy ezúttal a tavaly elindított KWS Teszt Akadémiában résztvevő termelők közül is kiemelték a legjobb eredményt elérő partnereket. A rendszer lényege, hogy szakmai alapokon kiválasztott termelőkkel, akik elhivatottak, megfelelő technológiával és felkészültséggel rendelkeznek, a KWS előtesztelhesse azokat a hibrideket, amelyekkel a következő évben lép piacra. Ez 18 helyszínt jelent egyenletesen lefedve Magyarországot.

A kukorica esetében a KORVINUS 12,4 t/ha termésátlagot ért el a Tamásiban működő Fornád Centrum Kft.-nél, míg a KWS 4448 13,2 t/ha-t a Prügyi Mg. Zrt-nél. A KWS NAUTILUS CL napraforgó hibrid a nagyhegyesi Kurucz-Ker Kft.-nél teljesített a legjobban 4,9 t/ha eredménnyel.

Növényvédelmi újdonságok az FMC-től

A KWS három helyszínen megtartott partnertalálkozójának második felében a partnercégek előadásait hallgathatták meg a termelők a növényvédelemtől a tápanyag-utánpótláson át a növénybiztosításig és gépesítésig.

Az FMC-Agro Hungary Kft. szakértői a cég 2018-as termékpalettáját mutatták be a gazdálkodóknak, amelyben számos újdonság is helyet kapott. A gyomirtó szerek közül a Diniro, az Omnera és a Tripali számít frissnek, míg a tápanyagok kapcsán a Hi-Phos és a Maize Extra készítményeket lehet kiemelni.

A floraszulam, tribenuron metil és metszulfuron metil tartalmú Tripali őszi búzában, őszi árpában, tavaszi árpában, rozsban és tritikáléban nyújt megoldást a ragadós galaj, a mezei acat és egyéb magról kelő kétszikű gyomnövények ellen. 135 g/l fluroxipir, 30 g/l tifenszulfuron-metil és 5 g/l metszulfuron-metil található az Omnera kalászos gyomirtó szerben, amelynek használata őszi búza, rozs, tritikálé, őszi árpa és tavaszi búza esetében engedélyezett.

A fuzárium elleni védelemre az FMC az epoxikonazol hatóanyagú Rubric kalászos gombaölő szerét ajánlja, amely természetesen sikeresen veszi fel a harcot a sárgarozsdával, vörösrozsdával, a szeptóriával és a pirenofórás betegségekkel is.

A Diniro Gold az FMC új, több hatóanyagot tartalmazó kukorica gyomirtója, aminek nikoszulfuron hatóanyaga rendkívül hatásos a kakaslábfű, a muhar fajok és a fenyércirok elleni védekezésben. A proszulfuron+dikamba hatóanyag a parlagfű, a selyemmályva, a szerbtövis, a disznóparéj, a libatop, a mezei acat valamint a napraforgó árvakelés megjelenésére ad hatékony választ. A petoxamid+terbutilazin hatóanyag kombináció pedig a kakaslábfű, a csattanó maszlag, a libatop, a disznóparéj és a fekete ebszőlő elterjedését fékezi meg. A felsorolt öt hatóanyaggal az FMC szakemberei szerint tökéletes, hosszú, talajon keresztüli tartamhatás érhető el.

Folyamatos fejlődés

A közelmúltban komoly fejlesztések történtek a GENEZIS háza táján – többek között erről is hallhattak információkat a gazdálkodók a KWS rendezvényén. 1500 t/nap kapacitással például új salétromsav-üzem, 1800 t/nap kapacitással pedig új pétisó-üzem valósult meg. A fejlesztések eredményeként a Nitrogénművek Zrt. műtrágya-termelése 300 000 tonnával emelkedett, amelynek beruházási költsége mintegy 140 milliárd forint volt.

2017 őszén a Nitrogénművek a hazai kalászos vetőmagpiac meghatározó szereplői közé lépett, egy év alatt ugyanis 15 %-os növekedést értek el. Míg a vállalat 2016 őszén 500 ha-on szerződött le vetőmag-előállításra, addig ez a szám tavaly év végére 800 ha-ra emelkedett. A vállalat a kalászos kultúrákhoz hasonlóan növekedést ért el a repcepiacon, de a kukorica és a napraforgó esetében is. A cég legfontosabb terméke azonban továbbra is a GENEZIS pétisó, amely 1931 óta áll a gazdálkodók szolgálatára.

Nem mindegy, hol kötünk biztosítást

A növénytermesztés időjárási kockázatainak kezelésével kapcsolatosan Kecskeméten Gundy Miklós, Hévízen Gecseg József, Hajdúszoboszlón pedig Székely László, az Agrár Biztosító területileg illetékes régióvezetői nyújtottak tájékoztatást a résztvevők számára. Az Österrechische Hagelversicherung (ÖHV) egy 70 évvel ezelőtt osztrák gazdák és biztosítók által létrehozott, kizárólag mezőgazdasági biztosításokra specializálódott, immár hat országban jelenlévő biztosító.

Az ÖHV több éves, sikeres hazai tevékenységének köszönhetően 2016 februárjában Agrár Biztosító néven létrehozta magyarországi fióktelepét, amely kifejezetten a növénytermesztés sajátos kockázataira és a működés jellegéből adódó ügyviteli igényekre kínál biztosítási megoldásokat. Az elmúlt évek pozitív irányú fejlődésének eredménye az Agrár Biztosító ügyfeleinek folyamatosan növekvő száma.

A szakemberek elmondták, hogy a növénybiztosítás részeként a termesztett növénykultúrákban a szerződésben rögzített kockázati károk bekövetkezése esetén keletkezett hozamveszteség pénzügyi hatása mérsékelhető. A szélsőséges időjárási jelenségek mind gyakoribbak, amelyekre az Agrár Biztosító igényre szabott megoldásokkal válaszol.

Az Agrár Bázis termékben jég, tűz és korai jégkár miatti újratelepítés kockázatok, az előbbi termék kiegészítőjeként az Agrár Speciálban pedig bizonyos növénykultúrák vihar és meghatározott kockázatok miatti újratelepítés kockázatokra együttesen vagy külön-külön is biztosíthatók. Az alábbi növénykultúrákra jellemző specialitásokat magában foglaló termékek cukorrépa, szőlő és gyümölcs kultúrák mellett az üveg és fóliaházak, valamint a faiskolák számára is kínálnak hagyományos biztosítást.

A díjtámogatott módozatok az „A”, „B” és „C” típusú konstrukciók, amelyek részeként a növényállomány biztosítható jég, vihar, árvíz, téli fagy, tavaszi fagy, őszi fagy, aszály, tűz és felhőszakadás kockázatokra. Az előadók hangsúlyozták a felelősségteljes öngondoskodó magatartás ösztönzésének fontosságát a gazdálkodásban, emellett szóltak a mezőgazdasági biztosítás és a Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer kapcsolatáról, valamint a mezőgazdasági biztosítás díjtámogatásának intenzitási tendenciáról és a támogatás igénylésének lehetőségeiről is. Mivel ügyfeleik számára folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat, meglévő szolgáltatásaik színvonalát a közeljövőben a Kopernikusz Program részeként olyan fejlesztéssel kívánják még versenyképesebbé tenni, ahol a gazdálkodók az általuk művelt területeiket illetően folyamatosan frissített műholdképek segítségével tudnak tájékozódni. Ezeken a termesztett növénykultúrák vegetációs indexei alapján az elvégzett agrotechnológiai műveletek vonatkozásában hasznos kiegészítő információkhoz juthatnak.

Az Év Traktora és az elektromos rakodó

Kecskeméten és Hajdúszoboszlón Jócsák Attila erőgépkereskedelmi vezető, míg Hévízen Bárth Gábor termékmenedzser mutatta be a Valkon 2007. Kft. mezőgazdasági gépkínálatát, kiemelten az Év Traktora, az Év Dizájn Traktora és az Év Gépe címeket elnyerő, SmartTouch kartámasszal felszerelt Valtra T254 Versu erőgépet.

A Valtra T szériájának legújabb modelljét, a Valtra T254 Versu traktort 2017 júniusában vezették be a piacra, augusztusban pedig már a szállítások is elkezdődtek, így a gazdálkodók a gyakorlatban is élvezhetik az új technológia előnyeit. A díjazott erőgép a SmartTouch kartámasz révén a legújabb precíziós eszközökkel is fel van szerelve. A SmartTouch rendszer tovább fokozza a Powershift hajtóművek teljesítményét, így a fokozatmentes váltóval rendelkező, CVT traktorokhoz hasonló vezetési élményt nyújt. A 271 LE maximális teljesítményével a T254 Versu a Valtra T szériájának legerősebb modellje.

A Valtra T254 Versu új, könnyen használható SmartTouch felhasználói felületét Finnországban tervezték és alakították ki, 2107-ben pedig már a „Red Dot” dizájn díjat is elnyerte. A gyártó a navigációt, az ISOBUS-t, a Telemetriát, az AgControlt és a TaskDoc-ot is az eszközbe integrálta. Az új vezérlés növeli a traktor-munkagép kombinációk termelékenységét, és megkönnyíti a kezelők munkáját. Különálló profilok készíthetők minden egyes vezető és munkafeladat számára, a szükséges konfigurációk másodpercek alatt behívhatók az érintőképernyő segítségével, a módosításokat pedig – a terminál beállításait kivéve – automatikusan menti az aktív profilba.

A Valkon Kft. széles termékpalettával várja a gazdálkodókat a rakodógépek esetében is. A Kramer homlokrakodók és teleszkópos rakodók számos területen kiváló eszköznek bizonyulnak. Mint az elhangzott, a fix vázas, négykerék kormányzással ellátott gépek jobb manőverezhetőséget eredményeznek, kisebb a fordulási ívük. A Kramer ráadásul már elektromos rakodógépet is ajánl a gazdáknak. A Kramer KL25.5e egy töltéssel akár 5 órás üzemidőt is kibír, a megtakarítás pedig 1000 Ft is lehet üzemóránként.

Rekord búzatermés a Brexit árnyékában

2019. október 20. 06:47

Becslések szerint az idei brit búzatermés 16,19 millió tonnára növekszik az előző szezon 13,56 millió tonnájával szemben.

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

Kedvező termés várható az őszi betakarítású növényeknél

2019. október 1. 12:03

Az őszi betakarítású növények között kiemelt jelentőségű a napraforgó, melynek aratása javában zajlik, az 570 ezer hektáros terület közel feléről már a raktárakba került a termés.

Jó termésben bíznak a zalai gazdák

2019. szeptember 19. 12:36

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.

Olvasóinktól: Fejér megyében is egyre több a rozsda és a lisztharmat

2018. január 30. 19:50

A lisztharmat és rozsda a Fejér megyei kalászos gabonákon is megjelent, ahogy repcében szárormányossal is lehet már találkozni. 

Levéltetű: pár nap és 100 százalékos a fertőzöttség

2018. május 22. 11:16

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is jó feltételeket teremtenek.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

2019. március 12. 10:36

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Szakmázzunk a BAYER-rel - Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

2019. szeptember 9. 08:03

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen.