A napraforgóolaj ára megugrott Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt, így megszakadt az ellátási lánc, ami lehetőséget jelent Spanyolország egyik legismertebb terméke, az olívaolaj gyártói számára.
Még azután is, hogy a spanyol szupermarketek személyenként néhány palackra korlátozták a napraforgóolaj vásárlását, a polcok kiürültek, ami arra késztette a kiskereskedőket, hogy megtöltsék polcaikat a saját országban termesztett alternatívával.
„Szeretném azt mondani, hogy van egy ász a tarsolyunkban” – mondta Primitivo Fernandez, az étolaj-palackozók országos szövetségének elnöke. „Spanyolországban garantált az ellátás, mert van elég olívaolajunk.”
Az Ukrajnából származó napraforgóolaj a teljes spanyolországi import mintegy 40%-át – vagyis 400 000 tonnát – teszi ki, kiegészítve az országban termelt 300 000 tonnával. A napraforgóolaj ára 64 százalékkal drágult az elmúlt héten – derül ki a legfrissebb hivatalos adatokból.
A NielsenIQ piackutató szerint, ahogy feltöltötték a készletet, az összes étolaj eladása 289%-kal nőtt 2021 azonos hetéhez képest. A kiskereskedők arra szólították fel az embereket, hogy tartózkodjanak azoktól a pánikszerű vásárlásoktól, amelyeket korábban a COVID-19 világjárvány korai időszakában tapasztaltak.
„2020-ban ez történt a WC-papírral, most pedig a napraforgóolajjal vagy a liszttel. Felhalmozás, semmi több” – mondta Juan Roig, Spanyolország legnagyobb szupermarketláncának, a Mercadona tulajdonosa egy eseményen.
Spanyolország több olívaolajat termel, mint amennyit elfogyaszt, és a szűz és finomított olajok termelésének egyharmadát exportálja. Az iparág becslései szerint 1,5 millió tonna olívaolajjal és további 250 000 tonna olíva törkölyolajjal (egy melléktermékkel) készül majd az ukrán import hiányának fedezésére.
Spanyolország azt is reméli, hogy több olívaolajat adnak el a szomszédos Franciaországnak és Németországnak. „Bízunk benne, hogy ez egy lehetőség” – mondta Fernandez. – Valószínűleg új fogyasztókat is el tudunk majd érni.
A spanyol kormány csatlakozott azokhoz, akik az olívaolajról a hiány megoldásaként beszélnek. Néhány vendéglő és feldolgozott élelmiszergyártó, halkonzervgyár és pékség azonban nem ért egyet azzal, hogy a két olaj felcserélhető.
A kekszeket, a péksütemények töltésére szolgáló csokikrémeket és a csomagolt kenyereket is napraforgóolajjal kell elkészíteni – mondta Ruben Moreno Pardo, a Spanyol Cukrászszövetség főtitkára. „Két, legfeljebb három hétre vagyunk attól, hogy kifogyjon a napraforgóolaj-készlet” – tette hozzá. Az iparág közben olyan növényi olajokat vizsgál, mint a kukorica vagy a kókuszdió, de Spanyolország még nem rendelkezik stabil kínálattal.
A halkonzervgyártók termelésük legalább felét napraforgóolajban forgalmazzák. Bár olívaolajat is használnak, attól tartanak, hogy az erősebb íz és a magasabb költségek elriaszthatják a vásárlókat – mondta Juan Vieites, a nemzeti konzervipari szövetség főtitkára.