Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Drága maradhat a gázolaj, mert elindultak a mezőgazdasági munkák

Drága maradhat a gázolaj, mert elindultak a mezőgazdasági munkák

Agrofórum Online

December legvégéhez képest literenként 40-50 forinttal drágábban tankolhatnak most a magyar járműtulajdonosok. További erőteljes emelkedésre aligha kell számítani, de csökkenni sem fog a gázolaj ára, mert elkezdődtek a mezőgazdasági munkák.

Nagyot fordult a világ a magyar járműtulajdonosokkal 2024-ben. Január 1-től ugyanis a jövedékiadó-emelés miatt 41,3 forinttal drágult a gázolaj és a benzin, ez pedig mind a mai napig érezteti hatását.

Miközben 2023. december 29-én a gázolaj literje 593 forintba került, a 95-ös benziné pedig 570-be, addig a mostani hétvégén (2024. március 2-3.) ugyanezek átlagára 648, illetve 613 forint volt a Holtankoljak.hu oldal adatai szerint.

Az év legelején tapasztalt megugrás tehát tartósnak bizonyult, és ez a hazai járműtulajdonosokat is cselekvésre késztette. Máris csökkenés érezhető a magyarországi töltőállomások forgalmában, ami részben annak tudható be, hogy aki megteheti (mert valamelyik határ közelében él), az átjár külföldre tankolni.

A Sonline.hu somogyi hírportálnak egy helyi fuvaros arról nyilatkozott, hogy a gázolaj drágulása miatt igen hamar nehéz helyzetbe kerültek a szállítmányozó cégek. Ezért kényszerülnek arra a „trükközésre”, hogy külföldön járva lehetőleg egyszer odakint is tele tudják tölteni a tartályt.

Somogyban a múlt évihez képest 10–20 százalék közötti forgalom-visszaesést regisztráltak eddig a töltőállomások, és ez alighanem országos szinten is hasonlóan alakulhat.

„Az lett volna elfogadható, ha 20–25 százalékkal emelünk a fuvardíjakon, ennek azonban csak a felét tudtuk érvényesíteni – emelte ki Gazda Csaba, a Gazda Trans Kft. ügyvezetője. – Tavaly októberben kezdtek el látványosabban növekedni a költségeink. Akkor a hazai útdíjak 17 és fél százalékkal drágultak. Ezt követte egy sokkal magasabb, 80 százalékos németországi útdíjemelés decemberben.”

A magyarországi jövedékiadó-emelés tehát már csak „hab volt a tortán”. A szállítmányozóknak a nehezebb gazdasági helyzetben sokkal komolyabban kell „vadászniuk” egy-egy megrendelésért, ami szintén nem könnyíti meg a dolgukat.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint meghatározó, hogy gyengült a forint árfolyama a dollárhoz képest, és az olaj hordónkénti ára is meghaladta a 83 dollárt. Ennél feljebb azonban várhatóan nem mennek az árak. Nem kell arra számítani, hogy 15–20 forintot drágul a benzin és a gázolaj literje. Ugyanakkor jelentős árcsökkenésre sem kell számítani, hiszen elindulnak a mezőgazdasági munkák.

(Fotó: Engin Akyurt/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

A cukor drágult a legjobban, a tojás ára meredeken zuhant

2024. július 17. 15:10

Tizenkét hónap alatt, 2023. júniushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,1%-kal, a szolgáltatásoké 9,7%-kal, az üzemanyagoké 3,2%-kal nőtt.

Az oroszok folytatják a fekete-tengeri gabonaszállításokat?

2024. július 16. 08:10

Oroszország hagyta, hogy 2023 júliusában lejárjon a törökök és az Egyesült Nemzetek Szervezete által közvetített megállapodás.

600 amerikai munkavállalóját bocsátja el a John Deere

2024. július 15. 11:40

A CNN-en jelent meg a hír, hogy a John Deere három egyesült államokbeli gyárában mintegy 600 alkalmazottat bocsát el.

Magas adók: meddig tudnak lépést tartani a gazdák?

2023. december 27. 12:40

Több az adó a gázolajra és a traktorokra: a gazdálkodók arra panaszkodnak, hogy a német szövetségi kormány gyengíti „európai versenyképességüket”.

Ennyit buknak a gazdák az adókedvezmények megvonásával Németországban

2023. december 30. 14:40

Megszüntetnék Németországban a gázolaj adókedvezményét és a traktorok gépjárműadó-mentességét, amivel vállalkozásonként több ezer euró többletköltség hárulna a mezőgazdaságra.

Tudjuk, hogyan alakulhatnak az üzemanyagárak az év végéig

2023. november 25. 07:10

Januártól biztosan 40 forint körüli összeggel nő az üzemanyagok literenkénti ára Magyarországon a jövedéki adó kötelező emelése miatt – de addig vajon mivel kell számolnunk?

Magasabb jövedéki adó visszatérítés jár a gázolaj után

2024. május 12. 10:10

A korábbi szabályozás szerint a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után megfizetett adónak a világpiaci ártól függően eddig 86, illetve 87 százaléka volt visszaigényelhető.