Agrárgazdaság

Emelkedhetnek a közeljövőben a sertéshúsárak az EU-ban

Agrofórum Online

A holland Rabobank friss elemzése szerint az Európai Unióban a sertésárak középtávon emelkedni fognak. A bank előrejelzése szerint a sertéshústermelés a következő évben csökkenni fog az EU-ban, ami a kereslet szezonális növekedésével együtt magasabb árakhoz vezethet.

A politikai szabályozások negatívan hatnak a piacra

A termelés összességében 0,5 százalékos csökkenése az EU különböző országaiban és az Egyesült Királyságban várható. A csökkenés különösen Hollandiában lesz jelentős, 10-15 százalékos. Ez főként a holland környezetvédelmi politika részeként megvalósuló kormányzati visszavásárlási programoknak köszönhető. Idén júniusban a hollandiai kocaállomány már 6,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év decemberében.

Hosszú távon az új politikai és társadalmi szabályozások tovább destabilizálhatják a piacot, ami több gazdaság megszűnését okozhatja. Az EU sertéstenyésztői számára további problémát jelent, hogy több járványos betegség is sújtja az állományokat. Ezek közül a sertések reprodukciós zavarokkal járó és légzőszervi szindrómája (PRRS) és az afrikai sertéspestis (ASP) különösen nagy veszélyt jelentenek.

Magasabb az önköltség

Ezzel párhuzamosan a termelési költségek sok gazdaságban folyamatosan emelkednek. Az átlagos önköltség az EU-ban megközelíti a 2 eurót hasított súly kilogrammonként. A takarmányárak 2024 negyedik negyedévében várhatóan szintén emelkedni fognak, mivel Észak- és Dél-Amerika fontos kukorica- és szójatermesztő régióiban szárazság uralkodik. Hollandiában különösen a trágyaértékesítés és a munkaerő megnövekedett költségei hatnak negatívan.

Emellett az istállók fenntartásának költségei is emelkednek a szigorúbb környezetvédelmi és állatjóléti előírások miatt. Ezek a fejlemények befolyásolhatják az európai sertéstenyésztők versenyképességét, és további konszolidációhoz vezethetnek az ágazatban.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Lépésről lépésre: így történhet a gazdaság átadása

2025. február 16. 08:10

Az agrárium egyik legégetőbb problémája a gazdálkodói réteg elöregedése. A generációváltás sikeres megvalósítását törvény is célozza.

Igazodjon el könnyen a földforgalmi szabályok között

2025. február 11. 13:10

A NAK honlapján elérhető a Földforgalmi törvény kiadvány, mely minden eddigi hatályos módosítást tartalmaz.

Betelt a pohár: árstop lépett életbe 70 árucikkre Horvátországban

2025. február 10. 16:10

A négyszáz négyzetméternél nagyobb üzletekben az ársapkás termékek számára külön részleget kell biztosítani.

Már Ukrajna is kitiltotta a magyar sertéshúst a sertéspestis miatt

2018. május 3. 19:14

Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket a Heves megyében talált vaddisznótetemben kimutatott afrikai sertéspestisre (ASP) hivatkozva.

104 sertésből 100 példány jelöletlen volt egy Tolna megyei vásáron

2019. november 21. 13:17

A hazai házisertés-állomány afrikai sertéspestis fertőzéstől való megóvása érdekében – a biológiai védekezésen kívül – elengedhetetlenül fontos a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások pontos és szigorú betartása is!

Érik a brüsszeli demonstráció: Az Európai Bizottság hallja meg végre a sertéstartók hangját!

2022. február 11. 14:18

Az utóbbi több mint egy év folyamán – más ágazatok mellett – talán az uniós sertéságazatot sújtó krízis ad okot leginkább aggodalomra. A termelőknek a hosszan tartó, főképp exportpiaci okokból kialakult válság miatt tartósan önköltség alatti árakkal kell szembenézniük.

Sajtválogatás: sertés, jávorszarvas és chauri tejéből

2024. február 4. 11:10

Edward Lee séf, étteremtulajdonos nagyjából mindent elért szakmájában amit lehetett, de valószínű, hogy mégis hiányzott valami az életéből, ugyanis úgy döntött, hogy sajtot készít, disznósajtot. Mármint igazit, vagyis hús és por nélkülit, egyszerűen kocatejből.