Agrárgazdaság

Már a hőinfláció is befolyásolja az élelmiszerárakat

Agrofórum Online

Irakban a mindennapos paradicsomfogyasztás miatt a lakosság érzékenyen reagál az áringadozásokra. Egy iraki újságíró a paradicsom árának jelentős emelkedéséről számolt be, ami széles körű tiltakozást váltott ki a közösségi médiában.

A helyi piacokon gyakran változnak az élelmiszerárak, amit az időjárási viszonyok és a terméshozamok egyaránt befolyásolnak. A modern hűtőberendezések és feldolgozó létesítmények hiányában a kisméretű mezőgazdasági üzemek különösen kiszolgáltatottak az ilyen változásoknak. Mohammad al-Fakhri iraki közgazdász rámutatott a háború által az ország mezőgazdasági modernizációs erőfeszítéseire gyakorolt hatásaira.

Más közel-keleti országokat is hasonló problémák érintenek, hiszen az éghajlatváltozás jelentős szerepet játszik az élelmiszerárak ingadozásában. Egyiptomban a hagyma árának ugrásszerű emelkedését a kereskedők manipulációjának és a hőség okozta terméscsökkenésnek tulajdonították.

Marokkóban a korai tavaszt követő váratlan fagy miatt a paradicsomtermesztés kihívásokkal szembesült, ami az exportpolitika kormányzati beavatkozásához vezetett. Ezek az esetek a „hőinfláció” (angolul: heatflation) példái, a Világgazdasági Fórum által használt kifejezés, amely az élelmiszerárak szélsőséges hőség miatti emelkedését hivatottak jellemezni.

A Potsdami Klímakutató Intézet és az Európai Központi Bank tanulmánya szerint az éghajlatváltozás 2035-ig évente 1-3%-kal, 2060-ig pedig akár 4,3%-kal is növelheti az élelmiszerárakat, a legjelentősebb változások pedig a már most is forró térségekben, például a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Amerikában lesznek tapasztalhatók. A hőinfláció jelensége előreláthatólag súlyosbítja majd az élelmiszer-biztonság helyzetét, és hozzájárul a sebezhető közösségekben a társadalmi zavargásokhoz.

A hőinfláció kezelése szükségessé teszi az alacsony jövedelmű háztartásokra gyakorolt hatásának elismerését, valamint a mezőgazdasági ágazaton belül az éghajlatváltozás hatásainak enyhítését, az ahhoz való alkalmazkodást és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet célzó beruházásokat. 

A Londoni Egyetem munkatársa, Ulrich Volz kiemelte a regionális erőfeszítések fontosságát az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a jövőbeli áremelkedések mérséklésére alkalmas adaptációs stratégiák kidolgozásában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Irtózatos aszály közelít, a mostani csak a bemelegítés Európában

2025. október 2. 13:10

Hatalmas termésveszteségek, szállítási nehézségek, a gazdák ellehetetlenülése követi az egyre súlyosbodó aszályokat a kontinensen, aminek Magyarország is egyre jobban megissza a levét.

9 hónapra elegendő táplálékot halmozott fel egy közeli ország, komoly dologra készülnek

2025. október 1. 13:10

Jöhet háború, járvány, kibertámadás, a finnek minden eshetőségre felkészültek. Egész Európában példátlan krízishelyzeti rendszert működtetnek, amelyben az akadálytalan élelmiszerellátás a privilégium – ideje példát venni róluk.

Uniós tárgyalások: sorsdöntő évek jönnek

2025. augusztus 29. 12:10

A csökkenő uniós támogatások új pénzügyi kihívást jelentenek a magyar agrárium számára – a likviditás és versenyképesség is veszélybe kerülhet.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Franciaország az élelmiszerek árának esését ígéri

2023. június 13. 08:03

Míg a legtöbb országban a kiskereskedők és az élelmiszergyártók gyakran módosítják a termékek árát, Franciaország törvényben három hónapos határidőt szabott meg az ilyen tárgyalások lefolytatására.

"Inflációellenes negyedévet" hirdetnek a francia szupermarketekben

2023. március 6. 14:24

A francia kormány megállapodott a nagy áruházláncokkal az élelmiszeráraknak "a lehető legalacsonyabban tartásáról" júniusig.

Elkezdtek trükközni a kereskedők az Árfigyelővel

2023. szeptember 21. 15:40

Nem minden boltban akciózták le a meghirdetett termékeket, és ezzel megtévesztették a vásárlókat. Most a Gazdasági Versenyhivatal becsukta a kiskaput.

A görögdinnye egy év alatt 16 százalékkal drágult

2021. július 12. 11:05

Éves viszonylatban a napraforgó-étolaj, a félbarna kenyér, a görögdinnye, a rizs, a gyümölcsjoghurt, a csirkeszárny, a zöldpaprika és az uborka ára ugrott meg a legjobban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) inflációs kosarában szereplő élelmiszerek közül. Ezzel szemben a citrom, az alma, a vöröshagyma és a narancs több mint tíz százalékkal olcsóbb lett.