Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Megvan az első ország, amely állandó engedélyt adott GMO-búzának

Megvan az első ország, amely állandó engedélyt adott GMO-búzának

Agrofórum Online

Argentína, az egyik legnagyobb globális búzaexportőr a világon elsőként engedélyezte a GMO-búza vetését, amikor jóváhagyta a Bioceres által kifejlesztett HB4 GMO búzafajta nemzeti kereskedelmi forgalomba hozatalát.

A cég tájékoztatása szerint azonban a HB4 vetőmag – amely szárazságtűrőbb és ellenállóbb a glufozinát-ammónium gyomirtó szerrel – egyelőre nem lesz elérhető a piacon.

Folytatjuk a termelést a jelenleg meglévő megőrzött identitásrendszer szerint. Egyelőre nem forgalmazzuk a vetőmagokat

– mondta a Reutersnek a cég egyik forrása, további részleteket nem közölve. 

Argentína, ahol a gazdálkodók hamarosan megkezdik a búza vetését a 2022/23-as szezonra, 2020-ban elsőként hagyta jóvá kísérleti jelleggel a GMO-búzát, majd 2021-ben Brazília követte, amely a legnagyobb argentin búza felvásárló, és zöldet jelzést adott a genetikailag módosított élelmiszer tervének, amely így a búzalisztet is érinti.

Az argentin Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint a Bioceres csoporthoz tartozó INDEAR immár jogosult a vetőmag, valamint az úgynevezett IND-ØØ412-7 búzából származó termékek és melléktermékek kereskedelmi forgalomba hozatalára.

A GMO-búza Argentínában történő kibocsátása aggodalmat kelt a gabonaexportőrök körében, akik attól tartanak, hogy sok vásárló abbahagyja az argentin gabona importját, mivel a világ országainak túlnyomó többsége még nem engedélyezte a GMO-búzát vagy származékait.

Ez a szabályozás óriási kereskedelmi kockázatot jelent

– közölte Twitter-fiókjában az argentin olajos magvak és gabonaexportőrök kamarája, hozzátéve, hogy

az esetleges piacvesztések gazdasági következményei a minisztériumra és a fejlődő vállalatra hárulnak majd.

A Rosario Grains Exchange, azaz a rosariói gabonatőzsde adatai szerint Argentína 2022/23-as búzatermése várhatóan 19 millió tonna lehet majd – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az orosz búza exportára tovább csökkent

2024. július 13. 10:10

A 12,5%-os fehérjetartalmú orosz újtermesztésű búza ára a fedélzeten átadva, augusztusi szállítással 216 dollár volt tonnánként.

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

2024. július 11. 10:10

Egy friss Greenpeace-felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.

Inkább eladják a befektetők az agrárcégek papírjait

2024. július 8. 11:40

A június eladói fölényt mutatott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cég tőzsdei árfolyammozgása alapján.

Az idénymunkásokat elsősorban a fizetés érdekli, a munkaminőségre általában keveset adnak

2024. július 4. 08:40

Nemcsak a szakképzett munkaerő hiánya jelent egyre nagyobb problémát a mezőgazdaságban (is), de az idénymunkásoké úgyszintén.

A lucerna nyár végi telepítése

2019. július 30. 08:14

A lucerna sokoldalúan használható, pillangós virágú szálas takarmánynövény, amely a legnagyobb termést adja egységnyi területről. A sokoldalú felhasználás mellett említést érdemel még a lucerna vetőmagtermesztés is.

Öt új, bőtermő szójafajta követheti a Pannon régió díjnyertes vetőmagját

2019. február 11. 06:52

A következő két évben még legalább öt olyan szójafajtával készül a Mauthner csoport, ami hasonlóan nagy visszhangot kelt, mint az Agelica vagy az Atacama.

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

2019. április 26. 06:16

Baranyában a bólyi gazdaság vetőmagtermesztés és -termeszttetés ágazatában viszonylag kis területen termesztett vetőmagok hatalmas értéket képviseltek, a bennük okozott esetleges kár nagyon nagy értékű lehetett. Az anya és apa vonalak fokozott, az árukukoricákat jelentősen meghaladó mértékű érzékenysége vizsgálatokat indokolt.

Érdemes beáztatni a magokat vetés előtt?

2020. március 26. 04:38

K. Csaba kérdése: Azt tanácsolták ismerőseim, hogy vetés előtt áztassam be a magokat. Mi az előnye, érdemes-e csinálni?