14℃ 7℃
október 6. Brúnó, Renáta, Renátó
Agrárgazdaság

Mekkora összeg jut el a gazdákhoz a boltokban értékesített élelmiszerek árából? Megrázóan kevés

Agrofórum Online

Sok kézen megy keresztül egy élelmiszertermék, mire végül a fogyasztók asztalára kerül. Vajon milyen arányban részesednek a haszonból az alapanyagot megtermelő gazdák?

Erre a kérdésre kereste – és találta meg – a választ az Agrarheute című szaklap. Természetesen a német viszonyokra vonatkozóan, de az arányok alighanem a magyarországi helyzetre is érvényesek lehetnek.

A téma az elmúlt időszakban tapasztalt, bőven kétszámjegyű élelmiszerinfláció tükrében még aktuálisabb. A vásárlóknak az utóbbi hónapokban mélyen a zsebeikbe kellett nyúlniuk, ha betértek egy boltba, miközben – az Agrarheute meglátása szerint – a termelők egyre kisebb arányban részesednek az „extraprofitból”.

A Thünen Institute kalkulációira támaszkodva elmondható, hogy a gazdák átlagban az értékesítési ár 21,7 százalékához jutnak hozzá, miközben a fennmaradó közel 80 százalék a feldolgozóipar és a kereskedők zsebébe vándorol.

Hogy konkrétumokat is említsünk: miközben a tojás esetében 1970-ben a bevétel 84,5 százalékát kapta meg a termelő, addig ez az arány 2021-ben 37,6 százalékra zsugorodott. A kenyérnél bő félévszázada még az eladási ár 19,2 százaléka kötött ki a búzát megtermelő gazdáknál, míg két éve már csupán az 5 százaléka.

Nincsenek kedvezőbb helyzetben az állattenyésztők sem. Míg 1970-ben a húsfélékből származó bevétel 44,1 százaléka került a gazdákhoz, addig 2021-ben már csak alig 20 százaléka. A tejnél is hasonló trendet figyelhetünk meg, az adott időszakban 57,2 százalékról 36,4 százalékra csökkent a termelőknek jutó részarány.

És hogy a zöldségtermesztők se maradjanak ki: a burgonya esetében 1970-ben még a bevétel 62,7 százaléka ütötte a gazdák markát, két évvel ezelőtt viszont már csak a 23,1 százaléka.

(Fotó: PublicDomainPictures/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Irtózatos aszály közelít, a mostani csak a bemelegítés Európában

2025. október 2. 13:10

Hatalmas termésveszteségek, szállítási nehézségek, a gazdák ellehetetlenülése követi az egyre súlyosbodó aszályokat a kontinensen, aminek Magyarország is egyre jobban megissza a levét.

9 hónapra elegendő táplálékot halmozott fel egy közeli ország, komoly dologra készülnek

2025. október 1. 13:10

Jöhet háború, járvány, kibertámadás, a finnek minden eshetőségre felkészültek. Egész Európában példátlan krízishelyzeti rendszert működtetnek, amelyben az akadálytalan élelmiszerellátás a privilégium – ideje példát venni róluk.

Uniós tárgyalások: sorsdöntő évek jönnek

2025. augusztus 29. 12:10

A csökkenő uniós támogatások új pénzügyi kihívást jelentenek a magyar agrárium számára – a likviditás és versenyképesség is veszélybe kerülhet.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

"Inflációellenes negyedévet" hirdetnek a francia szupermarketekben

2023. március 6. 14:24

A francia kormány megállapodott a nagy áruházláncokkal az élelmiszeráraknak "a lehető legalacsonyabban tartásáról" júniusig.

Betelt a pohár: árstop lépett életbe 70 árucikkre Horvátországban

2025. február 10. 16:10

A négyszáz négyzetméternél nagyobb üzletekben az ársapkás termékek számára külön részleget kell biztosítani.

Csökkentek a világpiaci élelmiszerárak márciusban

2020. április 2. 16:33

Márciusban a szemes termények ára februárhoz képest 1,9 százalékkal, 3,2 ponttal tavaly márciusi szintre, 164,6 pontra esett.

Az élelmiszerek 2,4 százalékkal drágultak áprilisban

2021. május 16. 11:08

Összességében 2021. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.