Agrárgazdaság

Mekkora összeg jut el a gazdákhoz a boltokban értékesített élelmiszerek árából? Megrázóan kevés

Agrofórum Online

Sok kézen megy keresztül egy élelmiszertermék, mire végül a fogyasztók asztalára kerül. Vajon milyen arányban részesednek a haszonból az alapanyagot megtermelő gazdák?

Erre a kérdésre kereste – és találta meg – a választ az Agrarheute című szaklap. Természetesen a német viszonyokra vonatkozóan, de az arányok alighanem a magyarországi helyzetre is érvényesek lehetnek.

A téma az elmúlt időszakban tapasztalt, bőven kétszámjegyű élelmiszerinfláció tükrében még aktuálisabb. A vásárlóknak az utóbbi hónapokban mélyen a zsebeikbe kellett nyúlniuk, ha betértek egy boltba, miközben – az Agrarheute meglátása szerint – a termelők egyre kisebb arányban részesednek az „extraprofitból”.

A Thünen Institute kalkulációira támaszkodva elmondható, hogy a gazdák átlagban az értékesítési ár 21,7 százalékához jutnak hozzá, miközben a fennmaradó közel 80 százalék a feldolgozóipar és a kereskedők zsebébe vándorol.

Hogy konkrétumokat is említsünk: miközben a tojás esetében 1970-ben a bevétel 84,5 százalékát kapta meg a termelő, addig ez az arány 2021-ben 37,6 százalékra zsugorodott. A kenyérnél bő félévszázada még az eladási ár 19,2 százaléka kötött ki a búzát megtermelő gazdáknál, míg két éve már csupán az 5 százaléka.

Nincsenek kedvezőbb helyzetben az állattenyésztők sem. Míg 1970-ben a húsfélékből származó bevétel 44,1 százaléka került a gazdákhoz, addig 2021-ben már csak alig 20 százaléka. A tejnél is hasonló trendet figyelhetünk meg, az adott időszakban 57,2 százalékról 36,4 százalékra csökkent a termelőknek jutó részarány.

És hogy a zöldségtermesztők se maradjanak ki: a burgonya esetében 1970-ben még a bevétel 62,7 százaléka ütötte a gazdák markát, két évvel ezelőtt viszont már csak a 23,1 százaléka.

(Fotó: PublicDomainPictures/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az öregek mehetnek, a fiatal gazdáknak készíti elő a terepet az Európai Unió?

2025. október 16. 16:10

Erőltetett generációváltás lehet az új Közös Agrárpolitika (KAP) egyik következménye, amely három év múlva vadonatúj helyzetet teremt az európai mezőgazdaságban.

Több száz milliárd forint értékű gabonát raboltak el, ráöntötték a világpiacra

2025. október 9. 13:10

Az egyik nagyhatalom furcsa játszmája már a nemzetközi kereskedelmet is súlyosan érinti az ellenőrizhetetlen készletvándorlások révén.

Lopott a szomszéd az ön földjéből? Ezt tanácsolja az ügyvéd

2025. október 8. 16:10

Érdemes évekig pereskedni a mezsgye feltételezett helytelen kijelölése és használata miatt? Nos, van békésebb és korrektebb megoldás.

Irtózatos aszály közelít, a mostani csak a bemelegítés Európában

2025. október 2. 13:10

Hatalmas termésveszteségek, szállítási nehézségek, a gazdák ellehetetlenülése követi az egyre súlyosbodó aszályokat a kontinensen, aminek Magyarország is egyre jobban megissza a levét.

A műtrágyaárak emelkedésének közvetett hatásai

2023. április 20. 09:26

Egy tanulmány szerint a műtrágyaárak emelkedése további 100 millió embert fenyegethet az alultápláltság veszélyével.

Franciaország az élelmiszerek árának esését ígéri

2023. június 13. 08:03

Míg a legtöbb országban a kiskereskedők és az élelmiszergyártók gyakran módosítják a termékek árát, Franciaország törvényben három hónapos határidőt szabott meg az ilyen tárgyalások lefolytatására.

Kemény lépés: 5000 élelmiszertermék árát fagyasztották be Franciaországban

2023. szeptember 2. 12:10

A francia kormányzat megelégelte, hogy a gyártók „nem tesznek meg mindent” az élelmiszerárak növekedése ellen. Az Unilever, a Nestlé és a Pepsi név szerint is „dorgálást” kaptak.

Csökkentek a világpiaci élelmiszerárak márciusban

2020. április 2. 16:33

Márciusban a szemes termények ára februárhoz képest 1,9 százalékkal, 3,2 ponttal tavaly márciusi szintre, 164,6 pontra esett.