Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Moszkva: a szankciók akadályozzák a gabonamegállapodás meghosszabbítását

Moszkva: a szankciók akadályozzák a gabonamegállapodás meghosszabbítását

Agrofórum Online

Oroszország kijelentette, hogy "nem lenne helyénvaló" meghosszabbítani a fekete-tengeri gabona szállításával kapcsolatos megállapodást, hacsak nem oldják fel a mezőgazdasági exportját érintő szankciókat, és nem rendeznek más kérdéseket is.

Az Oroszország és Ukrajna által tavaly júliusban aláírt Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés biztonságos folyosót hozott létre, amely lehetővé tette a gabonaexportot a háború által blokkolt ukrán kikötőkből.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország közvetítésével létrejött megállapodást novemberben további 120 nappal meghosszabbították, és a jövő hónapban ismét meg kell újítani, de Oroszország jelezte, hogy nem elégedett a megállapodás egyes aspektusaival, és a szankciók feloldását kéri a mezőgazdaságát érintő export szabályozásával kapcsolatban.

A fekete-tengeri kezdeményezés további folytatásának kérdésében az álláspontunk változatlan

– mondta Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes egy interjúban.

Az orosz-ENSZ memorandum végrehajtásának kézzelfogható eredményei nélkül, mindenekelőtt az orosz mezőgazdasági exportra vonatkozó szankciókorlátozások tényleges megszüntetése nélkül az ukrán dokumentum meghosszabbítása nem képzelhető el

– tette hozzá.

Az orosz mezőgazdasági exportra nem vonatkoznak kifejezetten nyugati szankciók, de Moszkva szerint a fizetési, logisztikai és biztosítási ágazatok blokkolása a „gátja” annak, hogy saját gabonáját és műtrágyáját exportálhassa.

53,7 millió tonnánál az ukránok

Az ukrán gazdaságok 53,7 millió tonna gabonát takarítottak be a várt terület 97 százalékáról – közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint már 11,2 millió hektár termést takarítottak be a gazdálkodók, a gabonatermés átlagosan 4,79 tonna volt hektáronként. Az adatok szerint 100 000 hektárt takarítottak be a gazdálkodók a vizsgált időszak utolsó hét napján.

A minisztérium közölte, hogy a gazdálkodók befejezték a 2022-es búza- és árpabetakarítást, 20,2 millió tonna búzát és 5,8 millió tonna árpát mutatnak az adatok. A teljes mennyiség 26,4 millió tonna kukoricát tartalmazott, amelyet a várt terület 93%-áról takarítottak be, 6,7 tonna hektáronkénti terméssel. 2021-ben Ukrajnában 32,2 millió tonna búzát és 9,4 millió tonna árpát takarítottak be.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

Hárommillió tonnás gabonatartalékot halmozhat fel Moszkva

2021. július 13. 05:48

Az orosz mezőgazdasági minisztérium azt javasolta, hogy 2022-2023 között 3 millió tonnás gabonatartalékot halmozzon fel az ország. Ez kormányzati dokumentumokból derült ki.

Ukrajna szeptemberi gabonaexportja 51 százalékkal zuhant

2023. szeptember 26. 10:10

Ukrajna korlátozott mennyiségben tud exportálni a dunai kis folyami kikötőkön és az Európai Unióval közös nyugati szárazföldi határán keresztül.

A háborús övezet logisztikája nem javul a megegyezéssel

2022. július 15. 16:03

Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ várhatóan a jövő héten ír alá egy megállapodást Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportjának újraindításáról.

Romániában találtak drónkrátert az orosz támadások után

2023. október 13. 16:10

A román védelmi minisztérium arról számolt be, hogy drónkrátert fedeztek fel az ország Ukrajnával közös határa közelében, miután előző este orosz támadások érték az ukrán kikötői infrastruktúrát.