Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Oroszország ismét csatlakozik a fekete-tengeri gabonafolyosó egyezményéhez

Oroszország ismét csatlakozik a fekete-tengeri gabonafolyosó egyezményéhez

Agrofórum Online

Oroszország szerdán bejelentette, hogy újra részt vesz a háború sújtotta Ukrajna gabonaexportjának biztosításáról szóló megállapodásban, megfordítva azt a hétvégi lépést, amely a világ vezetői szerint a globális éhezés súlyosbodásával fenyegetett.

Moszkva azt követően jelentette be a hirtelen fordulatot, hogy Törökország és az ENSZ több napig segítette az ukrán gabona áramlását anélkül, hogy Moszkva szerepet játszott volna az ellenőrzésekben.

Az orosz védelmi minisztérium azzal indokolta a változtatást, hogy garanciákat kapott Kijevtől, hogy nem használja a fekete-tengeri gabonafolyosót Oroszország elleni hadműveletekre. Kijev ezt nem kommentálta azonnal, de korábban tagadta, hogy a megállapodás szerinti hajózási folyosót támadások fedezésére használta volna.

„Az Orosz Föderáció úgy ítéli meg, hogy a jelenleg kapott garanciák elegendőnek tűnnek, és folytatja a megállapodás végrehajtását” – áll a moszkvai védelmi minisztérium közleményében.

Az eredetileg három hónapja kötött gabonaüzlet a világ egyik legnagyobb gabonabeszállítója, Ukrajna elleni de facto orosz blokád feloldásával enyhítette a globális élelmiszerválságot. Az a kilátás, hogy ezen a héten a megállapodás széteshet, felélénkítette a globális éhínségtől való félelmet, és megemelte az árakat.

Nyolc hónappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, az ukrán ellentámadások visszaszorították őket a keleti és déli területeken, Moszkva pedig az energiahálózatot célzó rakéta- és dróntámadásokkal próbálta lassítani Kijev lendületét.

Oroszország szombaton függesztette fel részvételét a gabonaüzletben, mondván, hogy nem tudja garantálni a Fekete-tengeren átkelő polgári hajók biztonságát a flottája elleni támadást követően. Ukrajna és a nyugati országok ezt hamis ürügynek nevezték a „zsarolásra”, amely a globális élelmiszer-ellátást fenyegette.

De Oroszország felfüggesztése nem állította meg a szállítást, amely hétfőn folytatódott orosz részvétel nélkül, egy program keretében, amelyet Törökország és az ENSZ közvetített. Tayyip Erdogan török elnök közölte, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tájékoztatta török kollégáját, hogy a megállapodás folytatódik.

Iparági források szerint a biztosítótársaságok felfüggesztették az új szerződések kibocsátását, ami azt valószínűsítette, hogy a szállítások napokon belül leállhatnak. A Lloyds of London biztosító és az Ascot azonban a Reutersnek azt mondta a szerdai folytatásról szóló bejelentés után, hogy folytatta az új szállítmányok fedezetének kiadását.

„Ez egyértelműen pozitív fejlemény a gabonafelhasználók és -fogyasztók számára, ami örömet okoz az élelmiszeriparnak, és némi megnyugvást is ad az árak enyhüléséhez”

– mondta Mark Lynch, az Oghma Partners, a fogyasztói iparágakkal foglalkozó pénzügyi tanácsadó cég partnere.

„Úgy gondoljuk azonban, hogy a megállapodás törékeny természete és a folyamatban lévő ukrajnai háború miatt némi kockázati prémium valószínűleg fennmarad”

– mondta Lynch.

Andrej Sizov, az Oroszországgal foglalkozó Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég vezetője szerint Moszkva döntése „meglehetősen váratlan fordulat” volt, de az ügylet továbbra is ingatag, mivel bizonytalan volt, hogy meghosszabbítják-e a november 19-i lejárat után.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy kilépjen a gabonapaktumból, ha Ukrajna megsérti annak garanciáit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Eladhatják a magyar és lengyel Viterra olajos magvak részlegeit

2024. július 18. 16:10

A Bunge eladná a Viterra lengyel- és magyarországi olajos magvak részlegét, hogy 34 milliárd dolláros cégegyesülést hajthasson végre.

Oroszország „el van átkozva”, a háború kitörése óta folyamatosan csökken a betakarított gabona mennyisége

2024. július 18. 08:40

A Rosztovi területen a gazdák 50 fokos forróságban végzik a gabona betakarítását, amit korábban fagyok és árvizek is tizedeltek.

Aki őstermelőnek adja ki magát, gyorsan lebukhat

2024. július 17. 16:10

A Nébih nyári akciójában 32 őstermelő tevékenységét ellenőrizték és 10 esetben indult eljárás jogsértés miatt.

A kisebb termés ellenére növelheti jövőre a gabonaexportot Oroszország

2021. május 24. 08:36

Oroszország versenyben áll az Európai Unióval a világ legnagyobb búzaexportőre címért.

Felfüggesztheti gabonaexportját Oroszország

2020. április 21. 08:47

Nagyon sok a bizonytalanság a globális búzaellátással kapcsolatban, miután Oroszország közölte, hogy leállíthatja a szállítmányokat, hiszen ez növeli a gabonaárakat a kínálat szűkülése miatt.

Moszkva csökkenti a búza exportadóját

2021. július 22. 09:31

Oroszország meghatározta a gabonaexport-adókat július 21-27-ig - közölte a mezőgazdasági minisztérium. Az érintett időszakban az adó tonnánként a búza esetében 35,2 dollár, az árpára vonatkozóan 37,5 dollár, míg a kukorica után 51,6 dollár.

A terméskilátások javulása miatt olcsóbb az orosz búza

2021. június 17. 04:47

Oroszország búza exportadója, amelyet Moszkva júniustól minden héten megállapít, fokozatosan növekszik, de továbbra is alacsony a májusi szinthez képest.