Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Putyin és Erdogan egyeztet az ukrán gabonaexportról

Putyin és Erdogan egyeztet az ukrán gabonaexportról

Agrofórum Online

Vlagyimir Putyin orosz elnök és török kollégája, Tayyip Erdogan az ukrán gabonaexportról tárgyal keddi teheráni találkozójukon – közölte a Kreml egyik munkatársa újságírókkal. Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ tisztviselői valószínűleg ezen a héten találkoznak majd, hogy megvitassák Ukrajna fekete-tengeri gabonaexportjának újraindítását – közölte Ankara hétfőn, míg egy török tisztviselő azt mondta, hogy az elhúzódó "kisebb problémákat" kellene megoldani.

Putyinhoz és Erdoganhoz kedden Ebrahim Raisi iráni elnök is csatlakozik, hogy megvitassák a szíriai válságot, ahol valamennyien katonai szerepet játszanak. „Az ukrán gabonaszállítás kérdéséről egyeztetnek Erdogannal, készek vagyunk folytatni a munkát ezen a területen” – mondta hétfőn Jurij Usakov, Putyin külpolitikai tanácsadója. Ukrajna fekete-tengeri kikötői, amelyek a mezőgazdasági export fő csatornái voltak, elzáródnak, mióta Oroszország megkezdte az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett ukrajnai műveletet.

A múlt héten Hulusi Akar török védelmi miniszter azt mondta, Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ ezen a héten megállapodást ír alá a gabonaexport folyosóról az isztambuli tárgyalásokat követően. Antonio Guterres ENSZ-főtitikár azonban figyelmeztetett, hogy még „hosszú út van hátra” a háború befejezését célzó béketárgyalásokig. „Megállapodás született egy tervről, a gabona és az élelmiszeripari termékek szállításának általános elveiről. Valószínűleg egy héten belül megbeszélésre kerül sor” – mondta Akar hétfőn.

Elmondta, hogy olyan technikai kérdések szerepelnek a napirenden, mint egy megfigyelőközpont létrehozása Isztambulban, a biztonságos útvonalak meghatározása, valamint a kikötői ki- és belépési pontok ellenőrzése.

Külön-külön magas rangú török tisztviselők azt mondták, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy a négyes aláír egy megállapodást ezen a héten. „Azonban van néhány apró probléma. A tárgyalások továbbra is ezek leküzdésére irányulnak” – mondta a tisztviselő, hozzátéve, hogy minden pozitív lépést befolyásol egy támadás vagy a háborúban bekövetkezett más jelentős fejlemények. „Általános elvárás azonban, hogy ezen a héten aláírják a megállapodást. Eléggé optimista vagyok” – tette hozzá az illető.

Az orosz búza exportárai közben enyhén emelkedtek a múlt héten, amihez hozzájárult az erősödő rubel is – közölte hétfőn az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég, hozzátéve, hogy az export az új termés megérkezésével felgyorsult. Az Egyesült Államok a múlt héten egyértelműsítést adott ki, amelyben megnyugtatta a bankokat, a szállítmányozókat és a biztosítótársaságokat, hogy az orosz élelmiszer- és műtrágyaexporttal folytatott tranzakciók nem sértik meg Washington Moszkvával szembeni szankcióit. A kereskedők ezt a pontosítást „nagyon körültekintő optimizmussal” értékelik – áll az IKAR közleményében. Jelenleg arra számítanak, hogy ebben a hónapban több mint 2 millió tonna búzát exportál az ország. A 12,5%-os fehérjetartalmú búza és a fekete-tengeri kikötőkből származó búza ára a múlt hét végén 2 dollárral, 360 dollárra emelkedett tonnánként – közölte az IKAR.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhanórepülésbe kezd idén az ukrán gabonatermelés?

2024. április 20. 14:10

Csökken a gabona, kukorica, napraforgó, olajos magvak vetésterülete és a várható termésmennyiség Ukrajnában.

Megérte a magyar mezőgazdaságnak az elmúlt két évtized uniós tagsága?

2024. április 19. 13:10

Kereken 20 éve, 2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Vajon a mezőgazdaság szempontjából okos lépésnek bizonyult ez?

Még mindig a cukor drágulása a legdrámaibb

2024. április 19. 09:10

2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Ukrajna 35 százalékkal kevesebb gabonát exportált Konstancán át

2024. április 18. 12:10

Az Ukrajnából a romániai Konstancán keresztül exportált gabona mennyisége 35,1 százalékkal 2,16 millió tonnára esett vissza az első negyedévben, közölte a kikötői hatóság a Reuters hírügynökséggel.

Az exportadó növelését tervezi Moszkva

2021. január 13. 06:07

A hét elején két, a megbeszéléseket ismerő forrás szerint az orosz kormány felvetette a búza exportadó tonnánkénti 50 euróra emelését.

Márciusban rekordot dönthet az orosz gabonaexport

2024. március 27. 12:10

Az orosz búza exportára zsinórban második hete emelkedett, amit a világpiacok okozhattak, és az elemzők szerint a gabona kivitele rekordot dönthet márciusban.

Válságállóbbá akarják tenni a mezőgazdaságot

2022. június 26. 09:38

A világ különösen ki van téve a zsarolásnak és függőségben van az élelmiszer-termelés terén – az ukrajnai háború itt is feltárt számos gyenge pontot.

A műtrágyagyártó-óriás növeli hamuzsírtermelését

2022. június 12. 08:36

A hamuzsír ára megugrott, amióta a Nyugat szankciókat vezetett be Oroszország ellen Moszkva ukrajnai inváziója miatt, ami az amúgy is szűk műtrágyapiacot is erősen érintette.