Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Ukrajna készen áll az első gabonaszállítmány elindítására

Ukrajna készen áll az első gabonaszállítmány elindítására

Agrofórum Online

Ukrajna elnöke pénteken ellátogatott egy fekete-tengeri kikötőbe, hogy megmutassa, országa kész gabonaexportba kezdeni az ENSZ-közvetítéssel létrejött megállapodás értelmében, amelynek célja a globális élelmiszerhiány enyhítése, és kijelentette, hogy Kijev várja a jelzést az első szállítmány elindításához.

Az oroszok február 24-i inváziója óta Kijevet ritkán hagyta el Volodimir Zelenszkij elnök, aki most megemlítette, hogy az orosz fekete-tengeri blokád megakadályozta Ukrajnát a gabonaexportban, hozzájárulva a gabona globális árának meredek emelkedéséhez. „Készen állunk az ukrán gabona exportjára. Várjuk partnereink jelzéseit a szállítás megkezdéséről” – mondta Zelenszkij, miután ellátogatott a déli Odessza városához közeli Csornomorszk kikötőjébe. „Fontos számunkra, hogy a globális élelmezésbiztonság garantálói maradjunk” – emelte ki.

A megállapodás célja, hogy lehetővé tegye a gabonaszállítmányok biztonságos indítását Csornomorszk, Odessza és Pivdennyi kikötőjéből. Moszkva Ukrajnát hibáztatja a szállítmányok leállításáért a kikötői vizek elaknásítása miatt.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter az odesszai újságíróknak azt mondta, hogy az orosz blokád miatt csapdába esett 17 hajót már megrakták gabonával, egy másikat pedig rakodják. Kubrakov elmondta, hogy Csornomorszk és Odessza készen áll a gabonaszállítás megkezdésére, és reméli, hogy Pivdennyi a hét végére elkészül.

Kubrakov nem árulta el, hogy mekkora mennyiségű gabonát szállítanak majd, és nem árult el további részleteket a tervezett rakományokról.

Biztosítótársaságok

A londoni Ascot biztosító, a Lloyd’s és a Marsh tengeri rakomány- és hadibiztosítást kötött az ukrán fekete-tengeri kikötőkből szállított gabona- és élelmiszertermékekre, megszüntetve ezzel az akadályokat a szállítások megkezdése előtt.

A Lloyd’s of London akár 50 millió dolláros fedezetet nyújt a tengeri rakomány és a háborús biztosítás terén – áll a Lloyd’s, Ascot és Marsh közleményében. A fedezet „alapvető védelmet jelentene az ENSZ által a múlt héten közvetített ügylethez, és a Lloyd’s és a biztosítási ágazat legújabb támogatását jelenti, amely segít a nemzetközi közösségnek reagálni a konfliktusra” – mondta Patrick Tiernan, a Lloyd’s piacokért felelős vezetője.

A biztosítók korábban azt mondták, hogy csak akkor hajlandóak fedezni az ukrán fekete-tengeri kikötőkből elszállítandó gabonát, ha megvannak a megállapodások a nemzetközi haditengerészeti kíséretről, és világos stratégia van a tengeri aknák kezelésére.

A biztosítás költsége rakománytól, hajótulajdonostól és kikötőtől függően változik, de valószínűleg magas lesz az ár, mondták biztosítási források. A tágabb Fekete-tenger térségébe közlekedő hajók biztosítási díjai meredeken emelkedtek, a hajó értékének akár 5%-ára is, az invázió előtti 0,025%-ról.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhanórepülésbe kezd idén az ukrán gabonatermelés?

2024. április 20. 14:10

Csökken a gabona, kukorica, napraforgó, olajos magvak vetésterülete és a várható termésmennyiség Ukrajnában.

Megérte a magyar mezőgazdaságnak az elmúlt két évtized uniós tagsága?

2024. április 19. 13:10

Kereken 20 éve, 2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Vajon a mezőgazdaság szempontjából okos lépésnek bizonyult ez?

Még mindig a cukor drágulása a legdrámaibb

2024. április 19. 09:10

2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Ukrajna 35 százalékkal kevesebb gabonát exportált Konstancán át

2024. április 18. 12:10

Az Ukrajnából a romániai Konstancán keresztül exportált gabona mennyisége 35,1 százalékkal 2,16 millió tonnára esett vissza az első negyedévben, közölte a kikötői hatóság a Reuters hírügynökséggel.

Így védi az élelmiszerárakat Moszkva

2021. február 10. 11:29

Új információk láttak napvilágot az orosz gabonakivitel-korlátozásokkal  kapcsolatban. Az orosz piac belső stabilitását célzó vámrendszer bevezetése kapcsán meghatározásra kerültek a főbb gabonanövényekre vonatkozó exportadók. Az erről szóló rendeletet Mihail Mishusthin miniszterelnök hagyta jóvá.

Bővül a legnagyobb francia gabonaexport terminál forgalma

2023. január 8. 11:48

Franciaország az Európai Unió legnagyobb gabonabeszállítója, és élénk búzaszállításai hozzájárultak az EU teljes búzaexportjának növekedéséhez.

Az ukrán kereskedők szerint az export nem éri el a kvótát

2021. április 29. 05:02

A kereskedők és a kormány megállapodtak abban, hogy legfeljebb 17,5 millió tonna búza és 24 millió tonna kukorica exportálható Ukrajnából.

Tengeri aknába ütközött egy gabonaszállító hajó Ukrajna partjainál

2023. november 18. 14:10

Tengerészeti szakemberek és egy ukrán kormányzati forrás szerint egy gabonát szállító kereskedelmi hajó enyhén megsérült Ukrajna partjainál, mert valószínűleg egy vízen lebegő tengeri aknába ütközött bele. Ez a Fekete-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat érintő legújabb incidens.