Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Zuhannak az élelmiszerárak Magyarországon, de még mindig „fájdalmas” a bolti bevásárlás

Zuhannak az élelmiszerárak Magyarországon, de még mindig „fájdalmas” a bolti bevásárlás

Agrofórum Online

Vége a kötelező akciózásoknak, pedig az élelmiszerek árai sokunk számára még mindig elképesztő magasságokban járnak. A csúcson viszont már túljutottak, nagy kérdés viszont, hogy meddig folytatódik a csökkenő trend.

2023. június 1-jén lépett életbe Magyarországon a kötelező akciózásról szóló rendelet. Ennek értelmében az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kiskereskedemi üzleteknek 20 termékcsoport esetében kötelező volt az áruikat az akciózást megelőző 30 napban elérhető legalacsonyabb árhoz képest 15%-kal kedvezőbben kínálni. A korábbi árstopos termékek is ennek hatálya alá kerültek.

A kötelező akciózásnak azonban 2024. július 1-től vége, ám a Portfolio.hu oldal cikke megmutatta, hogy volt értelme, hiszen zuhanni kezdett egyes élelmiszerek ára, és össze is szedték az ezen a téren rekordereknek számító árucikkeket.

A gazdasági lap szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) konkrét termékek átlagárát tartalmazó adatsorában több olyan élelmiszer is van, amelyek ára májusban kétszámjegyű mértékben csökkent.

A búzafinomliszt például ártopos termék volt, amelynek ára jelentősen visszaesett májusban, mégpedig a rétesliszttel együtt, amelyre viszont nem vonatkozott a korábbi árkorlátozás. A rétesliszt és a finomliszt ára 29, illetve 23 százalékkal csökkent az utolsó tavaszi hónapban az egy évvel korábbihoz képest.

Jelentősen esett a sertészsír ára is, májusban 26,5 százalékkal volt olcsóbb, mint 2023 azonos időszakában. Tavaly még 1080 forintot kellett fizetni egy kilóért, most pedig 750-et, bár a Portfolio szerint az inflációs boom előtti árakat aligha fogjuk viszontlátni a zsírnál.

A vöröshagyma ára 2023 nyarán járt a csúcson 702 forinttal, ez mostanra 512-re csökkent. A korábban megszokott, 300 forint körüli árak visszatérésében viszont itt sem kell reménykedni.

A 12 százalékos tejfölért 2023 januárjában már 660 forintot kellett fizetni, most 520-at, és a tejtermékek ára összességében is 11,6 százalékkal csökkent éves bázison. A tojás (10 darabra vonatkoztatva) majdnem 1000 forintig lőtt ki, idén májusban 700 forint környéki az ára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az idénymunkásokat elsősorban a fizetés érdekli, a munkaminőségre általában keveset adnak

2024. július 4. 08:40

Nemcsak a szakképzett munkaerő hiánya jelent egyre nagyobb problémát a mezőgazdaságban (is), de az idénymunkásoké úgyszintén.

Ez várhat a magyar gazdákra is: a dánok hatalmas adóval sújtják a szén-dioxid-kibocsátást

2024. július 2. 13:10

A termelőknek 2030-tól 120 dán korona (16 euró, vagyis 6000 forint) adót kell fizetniük minden egyes tonna kibocsátott szén-dioxidért.

Regeneratív szemléletű üzleti modell a mezőgazdaságban?

2024. június 23. 10:10

A Bayer igazgatója a regeneratív mezőgazdaságot támogatja. Ehhez szerinte új, eredményközpontú üzleti szemléletre és digitalizációra van szükség.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Kockázatos és drága lenne az átállás ketrecesről mélyalmos tojástermelésre

2019. december 9. 08:58

Az EU szabványnak megfelelő, feljavított ketreces tojástermelő technológia gazdaságosabb, valamint állategészségügyi szempontból a tyúkoknak is kedvezőbb.

Módosultak a baromfihús- és tojáságazati irányadó árak

2019. április 3. 14:34

Megjelent az Európai Bizottság 2019/531/EU végrehajtási rendelete az 1484/95/EK rendeletnek a baromfihús- és tojáságazatban alkalmazandó, valamint a tojásalbuminra vonatkozó irányadó árak módosításáról.

Tojássárgája és tojásfehérje: miben különböznek? 

2023. november 17. 07:10

Nemcsak a tojás két jellemző részének, a sárgájának és a fehérjének az eredeti funkciójára szeretnénk rávilágítani, hanem egyéb érdekességet is elárulunk róluk.

Együnk több baromfit és tojást!

2020. november 3. 06:47

A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, közel 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst és tojást.