Agrárközélet
Agrárközélet

2019 a beporzók éve

2019 a beporzók éve

NAK-AMC, Fotó: Pelsőczy Csaba

A „beporzók évének” nyilvánította 2019-et Nagy István agrárminiszter. A rovarok megóvása érdekében a szaktárca több intézkedést is hozott. A tavalyi méhpusztulás okait folyamatosan vizsgálja a hatóság.

Aki nem tudta volna, hogy április 30-a miről nevezetes, az a Vajdahunyad várában legalább sejthette, hogy a méhekhez mindenképpen köthető, hiszen egy óriás méhkirálynő-figura köszöntötte az arra járókat. Bizony ez a nap 1994 óta – az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére – a méhek napja, ezzel is felhívva a figyelmet a szorgos, az élelmiszer-előállítás szempontjából nélkülözhetetlen rovarokra. És ez a nap nagyon is alkalmas volt arra, hogy Nagy István agrárminiszter több, a méhészek számára kedvező döntést jelentsen be.

Így például a kormány bevezeti a megporzási támogatást: 600 millió forintot biztosít idén a méhcsaládok egészségügyi állapotának megőrzésére, amelyre a méhészek a kérelmeket a tervek szerint nyáron nyújthatják majd be elektronikusan. A tárcavezető hozzátette, hogy a támogatás mértéke méhcsaládonként 500 forint, amelyet az Országos Méhészeti Egyesület (OMME) tagjai igényelhetnek.

További jó hírként elmondta, hogy 2019-2022 között a méhészet támogatására évente mintegy 1,3 milliárd forint hívható le, vagyis az Európai Bizottság több mint 50 százalékkal növelte a nemzeti méhészeti programok keretét, Magyarország pedig hazai forrásból ugyanilyen mértékű forrásemeléssel tudja majd segíteni a magyar méhészeket. A bizottság általi elfogadás függvényében ez összesen akár több mint évi egymilliárd forintot is jelenthet a magyar méhészeknek.

A nemzeti méhészeti program a tárca szándéka szerint így további támogatási célokkal bővülhet. Nagy István példaként említette többek között a méhészszervezetek működését elősegítő intézkedésekhez adható támogatást, amely a hazai 110 tagszervezet együttműködését, a méhésztársadalom kohézióját erősítheti. Emellett a méhviaszcseréhez, valamint a termelői mézek bevizsgálásához és a kaptárvásárláshoz adható támogatás.

– A tavaly márciusban megszavazott Mézjelentés az EU előtt álló feladatokat határozza meg, a méhek védelme és megőrzése, valamint a mézminőség biztosítása terén. Örömmel tapasztaltam, hogy az Európai Bizottság belevette ezeket az ajánlásokat a jövő évi uniós agrárpolitikájáról szóló javaslatába.

Komoly magyar siker például, hogy az éves uniós támogatás majdnem duplájára – a jelenlegi 36 millióról 60 millió euróra – történő emelésére tett javaslatot a Bizottság és a Parlament, de elértük a méhészeket segítő, támogatott intézkedések jelentős bővítését, az 50 százalékos uniós társfinanszírozási arány 75 százalékra történő növelését, valamint az importmézek jobb ellenőrzését biztosító uniós fogalmak, mint a méz, méhviasz vagy méhpempő megalkotását – tette hozzá Erdős Norbert EP-képviselő. Mindemellett fontos döntésnek nevezte azt is, hogy európai szinten kötelezővé teszik az adatszolgáltatást a méhcsaládok számáról.

Utóbbi már csak azért is jelentős lépés, mert így nyomon követhetővé válik, hogy mennyi méhcsalád is pusztul el. Nagy István kitért a tavalyi nagy méhhullásra is. Mint mondta, jelenleg is tart az átfogó szakmai vizsgálat, de az biztosan kijelenthető, hogy nem egy tényező okozta, hanem több tényező együttes hatása. Egyik fő – védekező – intézkedésként a tárca betiltotta a neonikotinoidok használatát. A vizsgálat részeként az Agrárminisztérium a növénytermesztők tevékenységének fokozott ellenőrzését is végzi.

Így a NÉBIH és az OMME között létrejött együttműködés alapján a hatóság szakemberei mintákat vesznek a gazdálkodók által kezelt szántóföldi növényekből, valamint idén először a gazdák permet-tartályából is. (További információk a NÉBIH ellenőrzéséről itt, a méhek védelmével kapcsolatos növényvédelmi jogszabályokról itt lehet olvasni.) Továbbá vizsgálják a méheknél alkalmazott állatgyógyászati készítményeket, és az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítményeket is. A méhek megóvása érdekében a tárca 2019-et a beporzók évének is nyilvánította.

– Hosszú évek óta vártam már ennyi jó hírre, a méhészek nevében is köszönöm az intézkedéseket – jegyezte meg Bross Péter, az OMME elnöke. – Napjainkban a méh a jelképe a fenntartható mezőgazdaságnak. Kulcsszereplővé lépett elő, hiszen az elmúlt 50 évben megháromszorozódott azon termések, élelmiszerek mennyisége, amelyek méhes megporzást igényelnek.

A méhészeti ágazat éves árbevétele 25 milliárd forint körül alakul, de ennek többszöröse a méhek beporzó munkájából származó haszon. A hazai gazdák árbevétele, a hazai lakosság élelmiszer-ellátása egyértelműen függ a méhészeti ágazattól. Erős méhészeti ágazat nélkül nincs erős mezőgazdaság! Legyen a fenntartható mezőgazdaság jelképe a mézelő méh!

Együttműködés és kampány

A sajtótájékoztató zárásaként Nagy István, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Bross Péter aláírta a felek közötti stratégiai együttműködési megállapodást, mely szerint kulcsfontosságú ágazatként tekintenek a méhészetre. Emellett az Agrármarketing Centrum vezetője, Ondré Péter bejelentette, hogy idén is folytatódik a mézfogyasztást ösztönző kampány, illetve a méhészeti ágazat kiemelt szerepet kap majd a 2019. szeptemberében megrendezendő 79. OMÉK-on is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Február 1-jéig kell beküldeni a gazdálkodási napló adatait

2021. január 29. 11:29

Idén – mivel a megszokott január 31-i határidő vasárnapra esik – február 1-jéig (hétfőig) kell beadni a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH). Eddig a több mint 22 ezer érintett megközelítőleg kétharmada tett eleget az adatszolgáltatási kötelezettségnek. A február 1-jei határidő jogvesztő, az adatszolgáltatás elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának levonásával is járhat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítséget nyújtanak a web-GN benyújtásában.

Egységes kérelem: csak 7 ezer adategyeztetés volt idén

2018. október 17. 08:16

Magyar Államkincstár (MÁK) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködésének köszönhetően két év alatt 75 százalékkal csökkent az adategyeztetésben érintett egységes kérelmek száma.

A hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről készült kiadvány

2023. május 31. 14:32

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Online kalkulátorral is segíti a gazdasági tervezést a NAK

2022. december 21. 13:09

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online kalkulátort alakított ki a honlapján, mellyel a 2023-tól kezdődő Közös Agrárpolitika támogatásainak előzetes kiszámításában segíti az agráriumban tevékenykedőket.