Agrárközélet

A mezőgazdaságnak is csökkentenie kell az üvegházhatású gázok kibocsátást

Agrofórum Online

Fenntarthatóság kell az élelmiszerellátó rendszerekben és a kistermelőknél. Mégpedig azért, mert a mezőgazdaság egyre inkább növeli a káros, üvegházhatású gázok kibocsátását.

Fenntarthatóság kell az élelmiszerellátó rendszerekben és a kistermelőknél. Mégpedig azért, mert a mezőgazdaság egyre inkább növeli a káros, üvegházhatású gázok kibocsátását.

A mezőgazdasági szektor (beleértve az erdőgazdálkodást, halászatot és állattenyésztést) generálja az üvegházhatású gázok (ÜHG) mintegy ötödét. Ezért a mezőgazdaságnak egyrészt a jelenleginél nagyobb részt kell vállalnia a klímaváltozás elleni küzdelemben, másrészt a saját a saját hatásának következményeivel is szembe kell néznie – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), „Az élelmezés és mezőgazdaság helyzete 2016” című jelentésben.

Nem lesz egyszerű a gazdálkodás és az élelmiszerellátó rendszerek átalakítása a számtalan érintett, az eltérő módszerek és a természeti adottságok különbözősége miatt. A FAO szerint mégis most kell nekikezdeni, mert idővel az éghajlatváltozás hatásai is egyre csak erősödnek. A fejlődő országokban élő mintegy félmilliárd kistermelő mezőgazdasági-gazdasági és társadalmi körülményei azonban sokban eltérnek. Ezt a sokszínűséget kell tükröznie a megoldásoknak is, nincs tehát egy általános, mindenkire alkalmazható módszer.

A FAO jelentés ezért több alternatív, gazdaságilag megvalósítható módját mutatja be annak, hogyan támogathatók azok a termelők, akik a klímaváltozás hatásainak a legjobban ki vannak téve, hogy erősebbé váljanak.

Több bizonyítékot is felsorol a jelentés az éghajlatbarát-megoldások (például ellenállóbb növényfajták alkalmazása, a kisebb talajterhelés vagy a talaj termőképességének javítása integrált módon) megvalósíthatóságára. Egyedül a nitrogénhasználat hatékonyságságára ügyelve több mint százmillió fővel lehetne globálisan csökkenteni a rászorulók számát.

Ajánlások is szerepelnek a tanulmányban az ÜHG-kibocsátás csökkentésére: a vízkímélő módszerek az árasztásos rizstermesztés során például 45 %-kal fognák vissza a metánkibocsátást, míg az állattartás kibocsátása akár 41 %-kal is mérsékelhető lenne a hatékonyság javításával.

Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatását már érződik egyes gabonák esetében. Ezen túlmenően a jövőben várhatóan csökkeni fog egyes ételek tápanyagtartalma (pl. cink, vas vagy a bennük található fehérje), olyan egészségügyi problémákhoz vezetve, mint a vírusos hasmenés az embernél vagy az állatoknál a határokon átterjedő betegségek növekvő gyakorisága. Várhatóan 2030 után még erősebb lesz a nyomás az élelmiszer-termelésen, miközben főleg a fejlődő országokat már azt megelőzően is nehéz helyzetbe hozza a magasabb átlaghőmérséklet.

A FAO arra biztatja a döntéshozókat, hogy segítsenek a kistermelőknek az őket támogató környezet kialakításával és az átalakítás előtt álló akadályok felszámolásával. Ilyen akadályok lehetnek a nem fenntartható gyakorlatot favorizáló állami támogatások, a nem megfelelően kialakított ösztönzők, a piachoz vagy hitelhez jutás nehézségei, vagy a nők hátrányos megkülönböztetése, akik egyébként a mezőgazdasági munkaerő közel felét adják.

Jelentősebb befektetésre lenne szükség a fejlődő országok klímaváltozás elleni lépéseinek támogatására, olvasható a jelentésben. Ezek a gyakran alacsony összegű támogatások katalizátorként hathatnak a nagyobb állami és privát szektorból érkező befektetésekhez. Az alkalmazkodásnak és a negatív hatások enyhítésének párhuzamosan történnie.

Lépések nélkül a mezőgazdaság továbbra is jelentős, káros üvegházhatású gázkibocsátó marad. Klímabarát megoldásokkal, a talaj termőképességének és az erdők szénmegkötő képességének javításával úgy csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, hogy közben nő a termelés. Az élelmiszerellátó rendszereken keresztül pedig mérsékelhető lesz az élelmiszerveszteség.

(FAO, NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Kiemelten fontos a talaj vízmegtartó képességének növelése

2023. június 25. 13:34

A megvalósításban fokozott szerepe van a gazdák összefogásának helyi szinten, miközben stratégiájuk országosan is hozzájárul a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez.

Az erdőtelepítés megoldhatja a globális felmelegedést?

2019. július 6. 10:33

Ha most cselekszünk, akkor akár 25 százalékkal is csökkenthetjük a légköri szén-dioxid-koncentrációt, olyan szintet elérve, amelyre csaknem egy évszázaddal ezelőtt volt példa.

Vadak károsítják a vetést – Meg lesz a böjtje az enyhe télnek

2023. január 12. 12:45

Lesz még böjtje az enyhe télnek, a növénytermesztők az áttelelő kártevőktől és kórokozóktól, a kertészek és a méhészek pedig az idejekorán aktivizálódó, a gyümölcsfákat és a méheket sújtó tavaszi fagyoktól tartanak leginkább.

A klímaváltozás hatásainak enyhítése a szőlőtermesztésben

2022. július 25. 12:54

„A szőlő öntözésének és öntözésvezérlésének lehetőségei” címmel tartottak bemutatónapot a Mikóczy Szőlőbirtok tatai ültetvényében a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet társszervezésében.