Agrárközélet

A növekvő költségek elvihetik a profitot a húsiparban

Kép: Tyson Foods

Az amerikai húsipari óriásvállalat, a Tyson Foods arra figyelmeztetett, hogy a növekvő költségek az idén elérhetik a profit mértékét. Mindez annak ellenére következhet be, hogy az amerikai húsipari cég egész éves bevételi előrejelzését megemelte a magasabb húsárak és az éttermek felőli kereslet várható javulása miatt.

A megnövekedett munkaerő-, szállítási- és nyersanyagköltségek, valamint a gabona és takarmányárak, számos vállalatnak gondot okozhatnak a húsiparban, köztük a Tyson Foodsnak is, az Egyesült Államok legnagyobb húsipari vállalatának.

A Tyson Foods takarmányköltségei 135 millió dollárral emelkedtek az egy évvel ezelőttihez képest a második negyedévben, mivel a kukorica és a szójabab ára emelkedett az ellátási aggályok miatt.

A vállalat 60 millió dollárral többet költött csirkék vásárlására más termelőktől az alapanyaghiány miatt – mondta Donnie King, a baromfiegység elnöke.

Világszerte az élelmiszerárak áprilisban voltak a legmagasabb szinten 2014 májusa óta. A további költségnövekedésre vonatkozó várakozások arra késztették a Tyson Foods vállalatot, hogy a tavalyi évhez képest alacsonyabbra várja az élelmiszerek értékesítésére vonatkozó előrejelzéseit.

„Jelentős inflációt tapasztalunk az ellátási lánc egészén belül, ami valószínűleg árrés-nyomást okoz az év utolsó felében” – mondta Dean Banks vezérigazgató. Ennek ellenére a Tyson arra számít, hogy a 2021-es pénzügyi bevételek 44–46 milliárd dollárt tehetnek ki, szemben a korábbi 42–44 milliárd dolláros tartományban előre jelzett bevételekkel.

Az április 3-án véget ért negyedév árbevétele körülbelül 4 százalékkal, 11,30 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, meghaladva az elemzők 11,19 milliárd dolláros becslését – mutatták a Refinitiv adatai. A részvények árfolyama 2 százalékkal emelkedett.

A marhahús-szegmens, a Tyson legnagyobb üzletága, ahol az eladások 1,7 százalékkal nőttek az egy évvel ezelőttiről 4 milliárd dollárra, mivel az árak 7,5 százalékkal emelkedtek, a mennyiség pedig 5,8 százalékkal csökkent.

A Tyson Foods szerint a megnövekedett költségeket áthárítják az ügyfelekre, és most azt várják, hogy a marhahús-részleg jobb eredményeket fog elérni a tavalyihoz képest – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Egészségesebb felvágottak? Új megoldások a húsiparban

2025. június 22. 16:10

A nitrit- és nitrátcsökkentés kulcskérdés lett a húsiparban. A cél: biztonságos, természetesebb termékek kémiai tartósítószerek nélkül.

A hazai húsipar a fényt keresi az alagút végén

2024. március 22. 09:10

Éder Tamás a hazai húsipar helyzetéről március 6-án tartott előadásának legfontosabb tényeit és tanulságait foglaljuk össze.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.

A járvány ellenére is növekedett a húsipar Brazíliában

2020. december 10. 06:35

A sertéshús esetében Brazília termelése 3,5 százalékkal, 4,4 millió tonnára nőhet 2021-ben, míg az export jövőre elérheti az 1,1 millió tonnát.