Agrárközélet

A parmezánsajtot is veszélyezteti az olasz szárazság

Agrofórum Online

Az olaszországi aszály különösen nehezíti a gazdák életét. A híres Parmigiano Reggiano termelői is veszélyben érzik tejelő teheneik ellátását, mert a Pó vizétől függenek. Ezért még az előállított parmezán mennyisége is csökkenhet.

A parmezán mennyisége hamarosan megfogyatkozhat a szupermarketekben, mert az olaszországi termelés jelenleg nem megy zökkenőmentesen. A problémát az elmúlt 70 év legrosszabb szárazsága jelenti, amelyet a száraz tél és a még szárazabb tavasz okozott Olaszországban.

Különösen Olaszország északi régiói szenvednek a szárazságtól. A Pó folyó szintje minden idők mélypontját érte el. Sok gazdálkodó látja létét veszélyben, a parmezán is a hőség áldozata lehet.

A Pó-völgyben élő állattenyésztők mintegy felét fenyegeti a történelmi szárazság. A jól ismert parmezán sajt gyártói is arról számolnak be, hogy tejelő teheneik ellátása a Pó vizétől függ. Simon M., egy helyi gazdálkodó a CNN-nek elmondta, hogy 300 tehene 100-150 liter vizet iszik naponta. Ha ezt nem tudják megtenni a parmezán minősége jelentősen csökkenhet. A legrosszabb esetben a termék nem kapja meg a szükséges minőségi pecsétet.

„Utoljára 2003-ban volt alacsony a folyóban a víz mennyisége. Ez most sokkal, de sokkal rosszabb. Nincs eső, hó és magas a hőmérséklet” – mondta Ada Giorgi, egy szivattyúháznak a vezetője.

Németország számít a világ legnagyobb parmezán importőrének. Simon M.-nek a növények öntözéséhez is vízre van szüksége. Hiszen ezeket akarja a teheneinek etetésére használni. Hamarosan csökkentenie kell teheneinek számát, ami még kevesebb tejet jelentene. Ez viszont azt eredményezi, hogy kevesebb parmezán exportálható Németországba – hívta fel a figyelmet a német agrarheute mezőgazdasági szakportál cikke.

A vízhiány az állatok takarmányozását is megnehezíti. Simon M.-nek azonban vízre van szüksége növényeinek gondozásához. „Ha nincs elegendő takarmányunk, csökkentenünk kell a készleteket” – mondta a gazda. Ez kevesebb tejhez, és ennek következményeként kevesebb parmezánsajthoz vezetne. Az esetleges hiány miatt a parmezán ezért nagyon keresett termékké válhat a szupermarketben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megalakult a Nemzeti Éghajlat- és Tájkutatási Központ Karcagon

2025. május 14. 11:10

Megalakult a Nemzeti Éghajlat- és Tájkutatási Központ, amely a hazai mezőgazdaság klímaváltozáshoz való alkalmazkodását támogatja.

Crister Stark kiemelkedő munkájáért érdemrendet kapott

2025. május 6. 14:10

Crister Starkot, a svéd ipar és a mezőgazdaság érdekében tett kiemelkedő munkájáért, Svédország egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

A németek a legnagyobb sajtexportőrök

2020. június 19. 11:33

A Vinepair sajtexportáló országokat összesítő listáján a franciák csupán harmadikok, az Egyesült Államok pedig hatodik. A listát nem más vezeti, mint Németország.

Sajt készült olyan fehérjékkel, amelyek az anyatej fontos összetevői is

2023. szeptember 17. 09:10

2014 novemberében nyílt meg az a Vászolyi Sajtmanufaktúra, amelynek munkáját, illetve sajtját immár másodjára ismertek el a Mondial du Fromage versenyen. Vagyis azon a versenyen, amelyet a sajtok Bocuse D’Or”-jakén tartunk számon.

Csíz sajtműhely: sajtkészítés mesteri szinten

2021. november 27. 07:36

Kun Anita sajtmesterrel a Csíz sajtműhely tulajdonosával a termékeikről, minőségbeli követelményekről, a nemzetközi versenyekről, sőt még az "ellopott" sajtról is beszélgettünk.

A hiphop zenétől finomabb lesz az ementáli?

2019. április 19. 05:57

A hiphopos sajtot egyöntetűen édeskésebbnek találta a zsűri, és a laborvizsgálat is megállapította, hogy különbözik a társaitól.