Agrárközélet

Adókedvezménnyel erősítik a családi gazdaságokat

MTI

A magyar föld, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hazánkban több mint félmillió embernek ad munkát, az őket segítő törvényjavaslatnak köszönhetően pedig jelentős adókedvezményben részesülnek a családi gazdaságok - mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a kormány Facebook-oldalán szombaton közzétett videóban.

A miniszterelnöki megbízott közölte: a kormány szövetségben végzi közéleti munkáját a gazdákkal. A törvényjavaslatot az Agrárminisztérium (AM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) terjesztette elő.

Nagy István agrárminiszter a videóban emlékeztetett, hogy az Országgyűlés elfogadta a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslatot, így az új jogszabály január 1-én hatályba is léphet. A három új működési formának köszönhetően csaknem 300 ezer őstermelő és a családi gazdaságok mintegy 83 ezer dolgozója számára válik kedvezőbbé és könnyebbé az adózás, megújul és egyszerűbb lesz a családi gazdaságok működése.

„Célunk, hogy csökkentsük az agráriumot érintő adminisztrációs terheket, erősítsük a családi gazdaságokat, és javítsuk a mezőgazdaság versenyképességét. A mostani egy nagyon jelentős lépés ezen az úton” – tette hozzá a tárcavezető.

Maszlik Zoltán, családi gazdálkodó elmondta, hogy a családja minden tagja a gyerekektől kezdve a gazdaságukban dolgozik, és ez egy jövőkép számukra, itt el tudják képzelni a megélhetésüket. A törvény által biztosított kedvezmények, adókedvezmények lehetőséget nyújtanak arra, hogy fejlesztéseket tudjanak végrehajtani a jövőben.

Kovács László agrármérnök, méhtenyésztő kiemelte, hogy az új törvény, amely a családi gazdaságok megerősödését, növekedését, fejlődését biztosítja, ezáltal a generációváltást is elősegíti, a vidék megtartó erejét növeli, és egy új perspektívát nyit a gazdálkodók számára. Hosszú távon jó megélhetést biztosít a családoknak – tette hozzá a videóban.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

OMÉK 2025: agrárinnováció és hagyomány a Hungexpón

2025. szeptember 9. 09:10

Modern gépek, őshonos állatok, kézműves ételek és exportpiacokat nyitó üzleti találkozók – szeptemberben ismét megnyílik az OMÉK.

Sztereotípiák helyett teljesítmény: női vezetők az állattenyésztésből

2025. szeptember 7. 08:10

A FarmerExpón először ültek egy asztalhoz női vezetők, hogy őszintén beszéljenek pályájukról, kihívásaikról és sikereikről.

Folyamatosan növekszik a kistermelők száma

2019. április 29. 06:03

Az adminisztratív akadályok lebontásával korábban nem létező értékesítési csatornák nyíltak a kistermelők előtt, továbbá sikerült megduplázni azon piacok számát, amelyek összekötik az élelmiszerek előállítóit a fogyasztókkal.

Jótanácsok a karácsonyi élelmiszer-vásárláshoz

2024. december 13. 05:40

Nemcsak anyagilag spórolhatunk az előre megtervezett bevásárlásokkal és a tudatos termékválasztással, hanem a környezetet és az egészségünket is óvjuk vele.

Meddig tartható el minőségromlás nélkül a zöldség-gyümölcs a fagyasztóban?

2023. szeptember 25. 17:10

Cikkünket mindenkinek érdemes elolvasnia, aki nézett már farkasszemet egy adag, a mélyhűtőből véletlenszerűen kibányászott fagyasztott parajjal.

Melyek az élelmiszer-biztonság kritikus pontjai? - Tények és hiedelmek

2018. december 6. 09:15

Nagy kárt okoznak azok a média- és internetforrások, melyek azt hirdetik egy-egy élelmiszerről, hogy egészéges, és nem teszik hozzá, hogy egy élelmiszer nem lehet egészséges, kizárólag a biztonságos élelmiszereken alapuló, változatos táplálkozás lehet egészséges.