Növénytermesztés
Növénytermesztés

Amit mindenképpen tudni kell a sikeres és jövedelmező szójatermesztéshez

Amit mindenképpen tudni kell a sikeres és jövedelmező szójatermesztéshez

Agrofórum Online

Hogyan termesszünk sikeresen szóját? Erre a kérdésre keresték a választ szakértők az Agrofórum kerekasztal beszélgetésén, aminek a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow fórumszínpadja nyújtott helyszínt. A január 23-i tanácskozás egyik legfőbb üzenete az volt, hogy bár megéri szóját termeszteni, a technológiára a más kultúrákban megszokottnál is jobban oda kell figyelni.

A legfontosabb üzenetek:

  • A szója termesztése nem könnyű, de versenyképes
  • Fémzárolt vetőmaggal máris 65 ezer forintot nyerünk
  • A szója jövedelmezőbb lehet, mint a napraforgó és a repce
  • Szemenkénti vetés során a legfontosabb a pontos mélységtartás
  • Gyomirtásra szűk a szerválaszték, ezért jól meg kell tervezni a kezeléseket
  • Nem a mennyiség a lényeg: egy-egy szójafajtának legalább 33%-os fehérjetartalmat kell elérnie

“Szóját nem a támogatások miatt kellene termelni, hanem azért, mert alapvetően is versenyképes tud lenni más növényekkel szemben, legyen szó például a repcéről vagy a napraforgóról. Ha azt a termelési színvonalat meg tudjuk tartani, amit 2017-ben és 2018-ban a gazdatársadalom szójatermesztésben elért, akkor szerintem nem lehet kérdés, hogy érdemes-e ezzel a növénnyel foglalkozni, mert az eredményessége magas” – mondta el Vadász Attila, a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület elnöke az Agrofórum kérdésére.

Fémzárolt szója vetőmag? 65 ezer forint!

Bár a szója kifejezetten tudásigényes növény, a termesztésétől senkinek sem kell megijednie, hiszen megfelelő háttérrel komoly bevételre lehet szert tenni, amiben a Karintia Kft. is segíteni tudja partnereit.

“A szója nehezebben és nagyobb odafigyeléssel termeszthető mint egy kukorica vagy egy kalászos, ha azonban megtanuljuk a termesztését, akkor nagyon sikeresek lehetünk” – hangsúlyozta a Bene Zoltán. A vasvári Karintia Kft. ügyvezetője számolást is végzett, ami bebizonyította, hogy érdemes szóját termeszteni. “Az elmúlt három év eredményeit hasonlítottam össze az olajosok tekintetében. Megvizsgáltam a repce, a napraforgó és a szója jövedelmezőképességét, és azt láttam, hogy a szója kimagaslik. Míg a repce és a napraforgó nagyjából 60 és 80 ezer forintot hozott hektáronként, addig a szójában megközelítettük a 110 ezer forintot. Ne feledjük, hogy 65 ezer forintot kapunk csak azért, mert fémzárolt vetőmaggal vetjük be a területeket” – hangsúlyozta a szakember, akinek cége a Pannon régióra nemesített fajtákkal az ország minden pontján jelen van.

Profi talajelőkészítés nélkül nincsen vetés

A megfelelő fajta kiválasztása után a szója termesztéstechnológiájában az egyik első mozzanat a magágy előkészítése, ami a Horsch Joker rövidtárcsával kiváló minőségben elvégezhető. “Ha a vetés során szemenkénti vetőgéppel dolgozunk, akkor ki kell emelni a pontos mélységtartás jelentőségét. A HORSCH Maestro szemenkénti vetőgép esetében az AutoForce rendszerrel heterogén területen szabályozhatjuk a csoroszlyanyomást, aminek segítségével egy állandó mélységtartást biztosíthatunk. Ez pedig meghatározza a kelésünket” – tudtuk meg Barabás Zsolttól.

A HORSCH Maschinen GmbH kelet-magyarországi értékesítési vezetője nemcsak a talajművelést és a vetést emelte ki a gépesítés kapcsán, hanem a növényvédelmet is. A Leeb permetezőgépek segítségével ugyanis 25 centiméteres állománypermetezéssel széleskörűen meg lehet oldani ezeket a feladatokat.

Kevés lehetőség a hatékony gyomirtásra

Növényvédelmi szempontból a gyomirtás a szójatermesztés egyik legfontosabb pontja, hiszen a fehérjenövény rossz gyomelnyomó-képességéről ismert, miközben az egyszikűek, kétszikűek, az évelők és a magról kelő gyomok is egyaránt veszélyeztetik.

“Sajnos, a szerválasztékot tekintve kevés választási lehetősége van a termelőknek. Éppen ezért nagyon megfontoltan, egymásra építve, több hatóanyagot kombinálva, és a kellő időben permetezve kell elvégezni a preemergens és a posztemergens gyomirtást, hogy az állomány valóban tiszta lehessen. A BASF a preemergens gyomirtásban két készítménnyel van jelen, ez a Spectrum® és a Wing®-P. De a posztemergens gyomirtásban is van egy átütő erejű termékünk, a Corum®, ami a magról kelő kétszikű és egyszikű gyomok ellen kiváló választás. Emellett van egy speciális egyszikű irtó készítményünk, a Focus® Ultra, ami akár az évelő fenyércirok ellen is hatékony megoldást nyújt” – hangsúlyozta a BASF Hungária Kft. regionális sales vezetője, Újvári Botond.

Nem a mennyiség a lényeg – hanem a minőség

A 1950 és 2018 között megháromszorozódott a Föld lakossága, 2050-re pedig 10 milliárd főt is jósolnak, aminek következtében a fehérjehordozó növények, különösen a szójabab jelentősége várhatóan nőni fog. Ezért is fontos, hogy hazánkban is jelentősen fejlődjön a termesztéstechnológia.

“Szinte mindenki a tonna bűvöltében él, hogy hektáronként mekkora mennyiséget lehet a szójából előállítani. Szerencsére azonban már tapasztalható a gyakorlatban, és ez talán a mi munkánknak is köszönhető, hogy a minőség is egyre fontosabb kérdéssé vált. A köztudatba például beivódott, hogy legalább 33% fehérjetartalmat tudnia kell egy-egy fajtának” – húzta alá Polgár Zoltán, a Galldorf Zrt. kereskedelmi igazgatója. Hozzátett, hogy cégük Euralis szójabab vetőmagot is forgalmaz, és egyre gyakoribb, hogy a gazdák második kérdése arra irányul, milyen a fajta beltartalma. “Fontos lenne, hogy Magyarországon is előállítsunk olyan minőségű szóját, ami humán fogyasztásra is alkalmas” – mondta el a szakember.

Az Agrofórum interaktív szója fórumának egyik legfontosabb tanulsága egyértelműen az volt, hogy a szójatermesztésnek a világon és így Magyarországon is nagy jelentősége lesz, amihez minden tekintetben fejlődésre van szükség.

 Az öntözésre most nagyobb szükség van, mint valaha

2019. április 15. 07:51

Ismét bizonyítja a természet azt a 80-as évek második fele óta ismert jelenséget, hogy bár a csapadék éves mennyisége az évjáratok között átlagban nem változik jelentősen, – a periódikusan visszatérő, hosszú éves szélsőségességet is betudva – azonban az időbeli, térbeli eloszlása igen jelentősen megváltozott. Ezt látjuk ma is.

Jéggel a fagy ellen: fagyriasztás és fagyvédelmi öntözési rendszer

2019. április 9. 16:37

A precíziós gazdálkodás elengedhetetlen elemei a saját területre vonatkozó agrometeorológiai adatok. A szántóföldi kultúrákban történő hasznosításon túl újabb felhasználási területe a tavaszi fagyriasztás és fagyvédelmi öntözésirendszer-vezérlés a gyümölcsösökben.

Zeal, a kukorica élettani aktivátora

2019. április 9. 05:30

Új taggal bővül idén az algaalapú biostimulátoraink családja.

Hozamtérképezés – felkészülés a betakarításra

2019. április 7. 05:46

A helyspecifikus gazdálkodási technológiát bevezető gazdaságok előtt álló dilemmák egyik, és talán legsűrűbben felmerülő témája a hozamtérképező rendszer beszerzése, annak működtetése, illetve az onnan nyerhető adatok további felhasználása.

Megjött a szója preemergens kezelésére is kibővített Pledge gyomirtó szer engedélyokirata

2018. április 11. 07:07

Módosult a Sumi Agro növényvédő szerének engedélyokirata, a dokumentumot számos kultúrával bővítette a NÉBIH.

Átlag feletti szójatermés várható Baranya megyében

2018. augusztus 7. 14:12

Magyarországon 55-60 ezer hektáron termelnek szóját, jelentős részét Baranyában. A fehérjenövény idei megyei vetésterülete meghaladja a 17 ezer hektárt.

Együttes fellépéssel tovább növelhető a GMO-mentes szójatermelés

2018. június 15. 06:00

Fontos cél a GMO-mentes élelmiszerlánc fejlesztése, amely felöleli a vetőmagtól a takarmányozás kérdéskörén túl az állati termék előállítást is

Öt új, bőtermő szójafajta követheti a Pannon régió díjnyertes vetőmagját

2019. február 11. 06:52

A következő két évben még legalább öt olyan szójafajtával készül a Mauthner csoport, ami hasonlóan nagy visszhangot kelt, mint az Agelica vagy az Atacama.