Agrárközélet
Agrárközélet

Brazília felfüggeszti a kukoricára és a szójára kivetett vámot

Brazília felfüggeszti a kukoricára és a szójára kivetett vámot

Agrofórum Online

A Mercosur kereskedelmi blokkon, azaz a Dél-amerikai Közös Piacon kívüli országokból Brazíliába érkező kukorica- és szója-szállítmányokra a jövő év elejéig felfüggesztik a vám megfizetésének kötelezettségét.

Az országban az inflációt felpörgető élelmiszerárak csökkentése érdekében hozták meg ezt a döntést – közölte a gazdasági minisztérium szombaton. A vámok ideiglenes felfüggesztéséről a gazdasági minisztérium egyik testületének ülésén született döntés, amint arról a Thomson Reuters hírügynökség beszámolt.

A szója-liszt és a szójaolaj-behozatal szintén mentesül a teljes szójabab-importtal együtt 2021. január 15-ig a vámok alól. Ezzel szemben a kukoricaimportban 2021. március 31-ig szüneteltetik a tarifák fizetését – áll a minisztérium közleményében. „Mindkét intézkedés célja az élelmiszerek magas árának megfékezése” – közölte a minisztérium.

Mindkét gabona rekordmagas ára jelentősen befolyásolta az élelmiszerárakat, amelyek erőteljesen növelik az infláció mértékét és szűkítik a koronavírus-járvány által már sújtott brazil állampolgárok jövedelmének vásárló-erejét. Az augusztusi infláció az elmúlt hónapban négy éves viszonylatban a legmagasabb volt, ezt a növekvő üzemanyag- és élelmiszerköltségek okozták.

A szójabab és a kukorica magas ára csökkenti a baromfi- és sertéshús-ágazat árrését is, mindkét szegmensben a takarmányozás ezekre a gabonákra támaszkodik. Ezért is kérte több piaci szereplő a múlt hónapban a kormánytól az import felszabadítását. A brazil kormányzati lépéseknek hosszabb távon az agrártermékek tőzsdei árára is lehet hatása.

A Mercosuron kívüli kukorica- és szójabehozatali vám eddig 8 százalék, a szójaliszt esetében 6 százalék, a szójaolajé pedig 10 százalék volt. A Mercosur tagja Paraguay, Uruguay, Venezuela és Argentína is.

A brazil gazdasági minisztérium szeptember elején már úgy döntött, hogy az év végéig megszünteti a rizsimport vámjait, a gabona rekord magas ára miatt.

Brazíliában az éves alapú infláció szeptemberben 3,2 százalékot tett ki, de az élelmiszer árának emelkedése 11,8 százalékot tett ki. Utóbbi adat augusztusban 8 százalék, márciusban pedig csupán 4,9 százalék volt a Tradingeconomics adati szerint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrajna lefoglalt egy teherhajót a Fekete-tengeren

2024. július 15. 10:40

Az ukrán gabona exportálásában segíthetett az a teherszállító hajó, amelyet lefoglaltak, a kapitányát pedig őrizetbe vették.

Az ivóvizek 94%-a „örök vegyi anyaggal” szennyezett az EU-ban

2024. július 12. 16:10

A teljes Európai Unióra kiterjedő ivóvízvizsgálat a minták 94%-ában TFA „örök vegyi anyag” szennyezést mutatott ki.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Minden mínuszban a gabonapiacon

2020. január 25. 05:39

A piacon egyébként azért volt elég óvatos a hangulat, mert a befektetők az Egyesült Államok exportadataira várnak.

Öt napja esik a búza ára

2020. november 1. 06:38

Európában a vevők uralták a piacot és az elmúlt napok esései után jó hangulatban telt a kereskedési nap. A malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is emelkedett.

Gyengülő kereslet a szójabab piacán

2024. január 26. 07:40

Európában a malmi búza drágult, ám a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt csütörtökön.

Másfél hónapos rali után csökken a búza ára

2021. január 23. 10:45

A párizsi árutőzsdén mindegyik fontos agrártermék, a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent.