Növénytermesztés
Növénytermesztés

„A szója jövedelmező, a zöldítést megoldjuk máshogyan” – Gazdálkodókat kérdeztünk a Karintia rendezvényén

„A szója jövedelmező, a zöldítést megoldjuk máshogyan” – Gazdálkodókat kérdeztünk a Karintia rendezvényén

Agrofórum Online

December elején vette kezdetét a már megszokottnak mondható Karintia Szója Roadshow rendezvénysorozat, amely egészen január közepéig tartott. A rangos országjárás sárvári helyszínén az Agrofórum is jelen volt, ahol gazdálkodókkal beszélgettünk a szójatermesztés jövőjéről.

Az előadások egyik központi témája ugyanis nem meglepő módon a támogatások változása volt, amely nagymértékben érinti a fehérjenövényt is. Azt ugyanis a zöldítés részeként 2018-tól csak vegyszermentesen lehet termeszteni. A helyszínen megkérdezett termelők egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy a nyugati országrészben jövedelmező a szója termesztése, tehát nem kerül ki a vetésforgóból, a bevett technológián viszont jellemzően nem kívánnak változtatni, a zöldítést más módon oldják meg.

 

Tamási Péter agrármérnök, családi gazdálkodó
Uraiújfalu – 300 hektár

Most lesz hatodik éve, hogy folyamatosan, sikeresen termesztünk szóját. Próbálkoztunk korábban is, de akkoriban nem túl eredményesen. Uraiújfalu térségében a területek nagy része nem, vagy kevésbé alkalmas szójatermesztésre. Kétféle talajtípus fordul elő nálunk. Öntéstalaj a Rábához közel, a magasabban fekvő vidékeken pedig barna erdőtalaj, de az is kavics alapon, így a vízellátottság kifejezetten rossz. Ugyanakkor még így is jövedelmező a szója, az öntéstalajokon 3 tonna, míg az erdőtalajokon 2 tonna a hektáronkénti átlagunk. A 2017-es száraz évben is megérte szójával foglalkozni.

Nem a zöldítés miatt kezdtük el termelni, hanem azért, hogy a vetésforgót felfrissítsük. Az ugyanis oly mértékben beszűkült, hogy igazából már csak vetésváltásokról lehet beszélni. Ebbe pedig nagyszerűen illeszkedik a szója.

Ami a zöldítés szabályainak változását illeti, a szójatermesztésünket nem befolyásolja, hiszen mint említettem, nem ez volt a szempont, jövőre is hasonló mértékben fogjuk előállítani. A zöldítést majd megoldjuk másodvetésben, amit eleve fontosnak tartunk, hiszen a terveink között szerepel, hogy a jövőben biogazdálkodást valósítsunk meg területeinken.

A fajtákat illetően számunkra a tenyészidő hosszúsága a legfontosabb szempont, a rövidebbeket részesítjük előnyben. Területeinken legnagyobb arányban a Karintia Kft. Sigalia 00 éréscsoportba tartozó univerzális fajtáját termesztjük, ami évek óta képes kiválóan alkalmazkodni az eltérő időjárási körülményekhez. Próbáltam mást is, de biztonsággal ezt a fajtát és ezt a tenyészidőt javasolhatjuk.

Marlovics Norbert családi gazdálkodó
Szombathely – 200 ha

2003 óta foglalkozunk szójával. Akkor még csak 2,2-2,4 tonnás hektáronkénti átlagot tudtunk elérni, azóta viszont már bőven 3 tonna felett takarítjuk be. Ehhez persze sok tanulás és kísérletezés kellett. Mindenkit bátorítok a szójatermesztésre azokban a régiókban, ahol a talaj és a klíma megfelelő. Homoktalajokra nem javaslom, vályogos, agyagos területekre, csernozjom talajokra viszont kifejezetten, de közepes minőségű területeken is jövedelmezően termeszthető. Ami fontos a szója esetében, hogy virágzás idején szüksége van a vízre, az akkor lehulló csapadék nagyban elősegíti a megfelelő hüvelyképződést.

A zöldítés szabályainak változása ellenére a területeinken mindenképpen marad a szója, nem vesszük ki a vetésszerkezetből. Optimistán látjuk ennek a fehérjenövénynek a jövőjét, főleg, hogy a hazai termesztéssel csökkenthető az importfüggőségünk. Ehhez persze szükség van arra, hogy az általunk megtermelt, nem génmódosított szóját a piac megfelelően árazza be, a feldolgozást lehetőleg itthon oldjuk meg, és ez nyomon követhető legyen. A külföldit egyelőre nem tudjuk teljesen kiváltani, de hosszútávon háttérbe szoríthatjuk. Ehhez azonban kell a piaci szereplők és a kormányzat teljes összefogása.

Visszatérve a zöldítésre, kísérletezünk vegyszermentes szójatermesztéssel, méghozzá kamerás sorközműveléssel. Elérhető kiváló termés ilyen módon is, ám ennek alapfeltétele, hogy a terület ne legyen gyomokkal fertőzött. A szója vetésterületünk túlnyomó részén viszont a hagyományos technológiát alkalmazzuk, nem tesszük bele a zöldítésbe, azt megoldjuk máshogyan.

Úgy látjuk, hogy a térségben a Karintia Kft. Sigalia és az azonos tenyészidejű Sinara fajtáival jó eredményeket lehet elérni. Ezek évről évre kitűnően szerepelnek, a 3 tonna feletti termésátlag mindig biztosított, de előfordulnak 4 tonnás eredmények is.

Pungor István gazdálkodó
Szombathely – 250 hektár

Szóját 3 éve kezdtünk el termeszteni, az elején kisebb sikerrel, majd folyamatosan egyre jobb eredményekkel. Kezdetben nem a Karintia Kft. fajtáit használtuk, éppen ezért biztos vagyok abban, hogy a tanulás mellett a fajtaváltás is segített a jobb termésátlagok elérésében.

Amikor az első évünk gyengébb lett a vártnál, érdeklődtem a gazdatársaknál, és az derült ki, hogy sokan a Karintia Kft. Sigalia fajtáját termesztik jó eredményekkel. Éppen ezért mi is kipróbáltuk, és nem bántuk meg, mert rögtön az első évben 4 tonnás termésünk lett.

A szabályok változása végül nem érinti a szóját a gazdaságunkban, ugyanakkora területen fogjuk vetni, mint korábban, kivesszük a zöldítésből. Sokat gondolkodtunk ezen, de egy nagyon jövedelmező növény, tehát nem hagyjuk el.

ARASZ - gazdálkodási napló!

2019. szeptember 16. 06:59

Mezőgazdasági szereplők részére nem kell bemutatni, mekkora terhet jelent a gazdálkodási napló, webgn, vagy nitrát jelentés helyes, jogszabályoknak megfelelő vezetése.

Szakmázzunk a BAYER-rel - Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

2019. szeptember 9. 08:03

Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen.

Sokszínű kínálat, innovatív megoldások a SAATEN-UNION kalászosportfóliójában

2019. szeptember 3. 10:16

A termelési adottságainkhoz (termőhely és termesztéstechnológia) és elvárásainkhoz (termelési cél, jövedelemtermelő képesség, termésstabilitás) legjobban illeszkedő fajta kiválasztása jól mérhető információkon és tapasztalatokon alapuló, komoly és összetett munka.

RAPOOL-HIBRIDREPCÉK TELJESÍTMÉNYE, 2016–2019 (FRISS EREDMÉNYEK)

2019. augusztus 26. 12:45

A Magyar Kukorica Klub 2016 óta minden év júliusában öt-öt helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából.

SAATEN-UNION: többletérték a szójaföldről

2018. december 27. 06:36

Törekszünk a biztonságos és profitorientált gazdálkodást lehetővé tevő fajták és hibridek nemesítésére, amelyek alkalmasak az egészséges vetésforgó kialakítására.

Indokolt lenne egy hazai szójafeldolgozó-üzem létesítése

2019. augusztus 31. 08:17

Az Európai Unió a fehérjetartalmú takarmánynövényekből hiánnyal küzd, igényei kétharmadát csak importból tudja fedezni.

Jelentős forrás a Nemzeti fehérjetakarmány-programhoz

2018. április 9. 11:52

Mintegy 470 millió forintból indulhat el idén az alternatív takarmánynövények felkutatását segítő Nemzeti fehérjetakarmány program.

Amerikai–magyar szója találkozó az Agrárminisztériumban

2018. augusztus 19. 09:00

A találkozón az amerikai és a magyar résztvevők is megerősítették együttműködési szándékukat és várakozással tekintenek a szakmai kapcsolatok bővülése elé.