Agrárközélet
Agrárközélet

Csökkent az EU-n kívüli francia búzaexport

Csökkent az EU-n kívüli francia búzaexport

Agrofórum Online

Az Európai Unión kívüli francia búzaexport-szállítmányok decemberben csökkentek az előző havi értéktől, amely a szezonban csúcspontnak volt tekinthető. A változás oka, hogy a kínai export enyhült - derült ki a Refinitiv elemzőcég adatain alapuló előzetes becslésből.

Az EU-n kívüli rendeltetési helyekre szállított búza 797 ezer tonna volt decemberben, a 2020/21-es gazdálkodási szezon hatodik hónapjában – derültek ki a Refinitiv szállítási adataiból. Ez elmaradt a novemberben regisztrált 877 ezer tonnától, bár a decemberi összesítés még mindig a második legmagasabb adat volt ebben a szezonban. Kína a legnagyobb francia búza importőr az EU-n kívüli országok közül, ez már harmadik hónapja volt így decemberben, amikor 271 300 tonnát exportáltak az ázsiai országba a franciák. A takarmányárpát és a malátaárpát is beleértve, a múlt hónapban összesen 400 900 tonna gabonát szállítottak Kínába Franciaországból, ami szeptember óta a legalacsonyabb mennyiség egyébként.

Algéria volt a második legjelentősebb rendeltetési hely a francia búza szempontjából novemberben 213 300 tonnával. Algériába, amely általában Franciaország fő tengerentúli búzapiaca, az októberi és szeptemberi minimális mennyiség után folytatódott az export. A decemberi puha búza export szintén visszaesést mutatott az EU-n kívüli többi országba. 66 000 tonnával Pakisztán lett a harmadik legnagyobb célállomása.

A FranceAgriMer mezőgazdasági iroda az elmúlt hónapban az élénk kereslet miatt emelte az EU-n kívüli francia lágy búza exportra vonatkozó, 2020/21-es előrejelzését a növekvő kereslet miatt, bár továbbra is arra számítanak, hogy a mérséklődő francia betakarítást követően az export csak a fele lesz az előző szezon rekordmennyiségének.

A decemberi árpaexport 129 600 tonna takarmányárpát tartalmazott és 12 200 tonna malátaárpát, ami a legalacsonyabb december hónapra a 2009/10-es szezon óta. A francia kikötőkből – ideértve a kukoricát és a durumbúzát is – összes tengeri kiszállítása decemberben elérte az 1,14 millió tonnát, ami négyéves mélypont – derült ki a Thomson Reuters hírügynökség beszámolójából.
A különböző forrásokból származó szállítási adatokon alapuló Refinitiv-elemzés végeredménye később módosulhat, és eltérhet a később beérkező vámadatok figyelembevétele miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

2024. február 11. 16:10

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

Hathetes csúcson a búza ára a tengerentúlon

2021. október 3. 06:36

Európában a tengerentúli piaccal ellentétében egyértelmű áremelkedést hozott a péntek, mind a négy kiemelten fontos agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is emelkedett.

Komoly aggodalmak az argentin szárazság miatt

2023. január 31. 07:36

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Esik a piac, mert eső várható Dél-Amerikában

2020. december 9. 06:34

A kukorica és a búza árszintje követte a szójababot, amelyet a jobb dél-amerikai terméskilátások és az erősebb amerikai dollár helyezett nyomás alá.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.