Agrárközélet

Debreceni Egyetem: színes kínálat, kiváló képzések

Debreceni Egyetem Sajtóiroda

Az osztatlan agrármérnöki, a 6 alap- és a 7 mesterszak mellett, felsőoktatási szakképzésekkel várja a most felvételizőket a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK). A karon kiemelten fontos a gyakorlatorientált képzés és a nemzetköziesítés.

MÉK az agrárium számos területére képez szakembereket. Szeptembertől alapképzésben élelmiszer-, kertész-, lótenyésztő, lovassport szervező agrár-, mezőgazdasági-, természetvédelmi-, vadgazda mérnöki szakok közül választhatnak a leendő hallgatók. Emellett osztatlan képzésben hirdetik meg az évek óta egyik legnépszerűbb, agrármérnöki képzést. A 6 alap-, és a 7 mesterszak mellett ménesgazda és mezőgazdasági felsőoktatási szakképzést kínál a kar.

– Most nem indítunk új szakot, az a célunk, hogy az amúgy is nagyon színes kínálat keretében egyre kiválóbb képzést nyújtsunk. Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy minél több gyakorlati szakembert hívjunk meg a karra előadást tartani, például az állattenyésztés fortélyairól, vagy a kertészet újdonságairól. Így sokkal életszerűbben lehet bemutatni egy-egy szakterületet a hallgatóknak – mondta Bánáti Diána dékán.

A kar vezetője hangsúlyozta, a legfontosabb cél, hogy a MÉK-en diplomát szerző fiatalok jól megalapozott elméleti tudással és széleskörű gyakorlati ismerettel rendelkezzenek, akik ismerik a legújabb technológiákat is. Ezért nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre.

– Az elmúlt évben összesen több mint 150 cégnél tölthette a 7. féléves képzését mintegy 500 hallgató. A félév alatt a diákok a gyakorlóhelyen már alkalmazhatják az addig megszerzett elméleti tudásukat, és belelátnak abba, hogyan működik egy üzem, egy cég, megismerik a munkafolyamatokat. A duális képzésünk is egyre bővül, duális képzésre jelenleg 19 cég fogad hallgatókat, de folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél több ipari partnerrel kössünk megállapodást – hangsúlyozta Bánáti Diána dékán.

A karon kikérik, majd az ipari partnerek véleményét az itt végzettekkel kapcsolatban, többek között arról, hogy szerintük milyen tudásra lenne még szüksége a fiataloknak. Emellett az egykori hallgatókat is megkérdezik majd, hogy hogyan hasznosították munkájukban az itt szerzett tudást. A cégek és a diplomások tapasztalatait, javaslatait később a tananyagokba is beépítik. A kart vonzóvá teheti az is, hogy a Debreceni Egyetem 14 karával szélesebb körű együttműködésre is lehetőséget ad. A jól képzett, a legújabb kutatási eredményekkel tisztában lévő, azt magas színvonalon művelő szakemberek a legfrissebb szaktudást tudják átadni a hallgatóknak.

Az oktatás és a képzés színvonalának növelését szolgálja a nemzetköziesítés is.

– Minél több külföldi vendégelőadót szeretnénk meghívni a karra. Ez a képzés mellett azért is fontos, mert a nemzetközi kapcsolatok közös kutatási programokat alapozhatnak meg, és a nemzetközi pályázatokon is eredményesebb részvételt tehetnek lehetővé – tette hozzá a kar vezetője.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar nagy hangsúlyt helyez a tehetséggondozásra. Az egyre szélesebb területekre kiterjedő doktori iskolák – és azok doktori programjai – megfelelő hátteret nyújtanak a tehetséges fiatalok tudományos továbbképzéséhez.

A kar számára fontos, hogy képzéseik egyre jobb helyen szerepeljenek a különböző rangsorokban. Éppen ezért hozták létre a Nemzetközi Kiválóság Bizottságot, amely azt vizsgálja, mit tehetnek a jövőben azért, hogy hazai és nemzetközi szinten is színvonalasabb legyen az oktatás és a kutatás.

A kar szeptemberben induló képzésiről itt https://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/szervezet.php?szer_id=234&elj=20a&oldal=2&fej=D tájékozódhatnak. A kar honlapja pedig itt  https://mek.unideb.hu/ érhető el.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan a terv, az évtized végére megszüntethető az éhezés

2024. december 18. 16:10

Az éhezés elleni harcban világszerte kulcsszerepet kaphat a mesterséges intelligencia.

Uniós vetőmagrendelet: több jogot akarnak a gazdálkodók

2024. december 18. 13:10

Az uniós vetőmagrendelet módosítása miatt 139 szervezet nyílt levélben követel több jogot a gazdáknak a nemesítésben és forgalmazásban.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Juhászat - kulcsfontosságú az őshonos génbázis megőrzése

2018. október 8. 11:32

Egyre inkább előtérbe kerülnek a juhtenyésztésben a hazai fajták, mivel a szélsőséges időjárási körülményekhez, a rendkívüli hidegekhez, illetve melegekhez nagymértékben képesek alkalmazkodni.

Mekkora potenciál rejlik a maghüvelyesekben?

2023. június 16. 12:03

A ,,Kelet-Magyarországi ökológiai gazdálkodási rendezvénysorozat” részeként májusban a ,,Fehérjenövény és szálastakarmány tanácskozás és szántóföldi bemutatón” a maghüvelyesek nemesítéséről, a bennük rejlő potenciálról, valamint a hazai és nemzetközi termesztési trendekről hallhattunk.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.

Égető kérdéseket tesznek fel a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről

2023. február 14. 09:34

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetével, kihívásaival foglalkoznak.