Agrárközélet

Debreceni Egyetem: színes kínálat, kiváló képzések

Debreceni Egyetem Sajtóiroda

Az osztatlan agrármérnöki, a 6 alap- és a 7 mesterszak mellett, felsőoktatási szakképzésekkel várja a most felvételizőket a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK). A karon kiemelten fontos a gyakorlatorientált képzés és a nemzetköziesítés.

MÉK az agrárium számos területére képez szakembereket. Szeptembertől alapképzésben élelmiszer-, kertész-, lótenyésztő, lovassport szervező agrár-, mezőgazdasági-, természetvédelmi-, vadgazda mérnöki szakok közül választhatnak a leendő hallgatók. Emellett osztatlan képzésben hirdetik meg az évek óta egyik legnépszerűbb, agrármérnöki képzést. A 6 alap-, és a 7 mesterszak mellett ménesgazda és mezőgazdasági felsőoktatási szakképzést kínál a kar.

– Most nem indítunk új szakot, az a célunk, hogy az amúgy is nagyon színes kínálat keretében egyre kiválóbb képzést nyújtsunk. Ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy minél több gyakorlati szakembert hívjunk meg a karra előadást tartani, például az állattenyésztés fortélyairól, vagy a kertészet újdonságairól. Így sokkal életszerűbben lehet bemutatni egy-egy szakterületet a hallgatóknak – mondta Bánáti Diána dékán.

A kar vezetője hangsúlyozta, a legfontosabb cél, hogy a MÉK-en diplomát szerző fiatalok jól megalapozott elméleti tudással és széleskörű gyakorlati ismerettel rendelkezzenek, akik ismerik a legújabb technológiákat is. Ezért nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre.

– Az elmúlt évben összesen több mint 150 cégnél tölthette a 7. féléves képzését mintegy 500 hallgató. A félév alatt a diákok a gyakorlóhelyen már alkalmazhatják az addig megszerzett elméleti tudásukat, és belelátnak abba, hogyan működik egy üzem, egy cég, megismerik a munkafolyamatokat. A duális képzésünk is egyre bővül, duális képzésre jelenleg 19 cég fogad hallgatókat, de folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél több ipari partnerrel kössünk megállapodást – hangsúlyozta Bánáti Diána dékán.

A karon kikérik, majd az ipari partnerek véleményét az itt végzettekkel kapcsolatban, többek között arról, hogy szerintük milyen tudásra lenne még szüksége a fiataloknak. Emellett az egykori hallgatókat is megkérdezik majd, hogy hogyan hasznosították munkájukban az itt szerzett tudást. A cégek és a diplomások tapasztalatait, javaslatait később a tananyagokba is beépítik. A kart vonzóvá teheti az is, hogy a Debreceni Egyetem 14 karával szélesebb körű együttműködésre is lehetőséget ad. A jól képzett, a legújabb kutatási eredményekkel tisztában lévő, azt magas színvonalon művelő szakemberek a legfrissebb szaktudást tudják átadni a hallgatóknak.

Az oktatás és a képzés színvonalának növelését szolgálja a nemzetköziesítés is.

– Minél több külföldi vendégelőadót szeretnénk meghívni a karra. Ez a képzés mellett azért is fontos, mert a nemzetközi kapcsolatok közös kutatási programokat alapozhatnak meg, és a nemzetközi pályázatokon is eredményesebb részvételt tehetnek lehetővé – tette hozzá a kar vezetője.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar nagy hangsúlyt helyez a tehetséggondozásra. Az egyre szélesebb területekre kiterjedő doktori iskolák – és azok doktori programjai – megfelelő hátteret nyújtanak a tehetséges fiatalok tudományos továbbképzéséhez.

A kar számára fontos, hogy képzéseik egyre jobb helyen szerepeljenek a különböző rangsorokban. Éppen ezért hozták létre a Nemzetközi Kiválóság Bizottságot, amely azt vizsgálja, mit tehetnek a jövőben azért, hogy hazai és nemzetközi szinten is színvonalasabb legyen az oktatás és a kutatás.

A kar szeptemberben induló képzésiről itt https://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/szervezet.php?szer_id=234&elj=20a&oldal=2&fej=D tájékozódhatnak. A kar honlapja pedig itt  https://mek.unideb.hu/ érhető el.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Tanácskozás a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatairól

2019. szeptember 5. 10:21

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatait elemezték a Debreceni Egyetem agrárkarán a Növénytudományi Intézet szeptember 4-ei tanácskozásán.

Mekkora potenciál rejlik a maghüvelyesekben?

2023. június 16. 12:03

A ,,Kelet-Magyarországi ökológiai gazdálkodási rendezvénysorozat” részeként májusban a ,,Fehérjenövény és szálastakarmány tanácskozás és szántóföldi bemutatón” a maghüvelyesek nemesítéséről, a bennük rejlő potenciálról, valamint a hazai és nemzetközi termesztési trendekről hallhattunk.

Növénytani virtuális adatbázist hoztak létre a Debreceni Egyetemen

2020. szeptember 2. 12:17

A gyűjteményt tízéves tanszéki munkát követően, egy európai uniós projekt keretében hozták létre.

Így képzik a ménesgazdákat - biztos állásuk lehet

2018. július 17. 09:12

Az utolsó éves ménesgazda hallgatók többsége ez évben is már konkrét állásajánlattal lépett ki a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kapuján. Az Agrártudományi szakon 2015-óta folyik a ménesgazda képzés. Mihók Sándor szakvezetővel, az Állattenyésztési Tanszék professzor emeritusával többek között a követelményekről és az elhelyezkedési lehetőségekről beszélgettünk.