Agrárközélet
Agrárközélet

Digitalizáció és automatizáció – új dimenziók az élelmiszergazdaságban

Digitalizáció és automatizáció – új dimenziók az élelmiszergazdaságban

Axia Group Zrt.

Az információs technológia térhódítása, az ipari folyamatok teljes digitalizációja és automatizációja új dimenziókat jelent az élelmiszergazdaságban is. A REGIONS 4FOOD projekt az innovációs lánc mentén az agrár-élelmiszeripari cégekre koncentrál, és azok információs-kommunikációs termék és szolgáltatás-fejlesztéseit igyekszik támogatni az egyes regionális/nemzeti operatív programok befolyásolása révén, valamint a „big data” alkalmazások elterjesztését segíti.

A REGIONS 4FOOD projekt magyar partnere, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szeptemberben két tanulmányútra is ellátogatott, hogy megismerje a projekt nemzetközi partnereinek jó gyakorlatait. 2019. szeptember 5-6-ig a szervezet Finnországban, a dél-ostrobothniai Seinajoki-ban, majd pedig a 2019. szeptember 23-24-ig egy andalúziai tanulmányúton vett részt. A két út során a résztvevők megismerkedhettek a két régió agrár-élelmiszeripari szektorával, azok kihívásaival és fejlődési lehetőségeivel.

A finnországi tanulmányút során kiemelt figyelmet kapott a gazdálkodók és a helyi agrártechnológiai vállalatok együttműködése. A jó gyakorlatok szerint az agrártechnológiai digitális megoldások fejlesztésébe és tesztelésébe bevonják a gazdákat, ami a hatékonysághoz és a jobb felhasználhatósághoz vezet.

Emellett sor került az agrár-élelmiszeripari szektor és a felsőoktatás szerepének megismerésére is. A rendezvényre a Seinajoki Alkalmazott Tudományok Egyetemének Agrártudományi és Élelmiszeripari Karáról és a Helsinki Egyetem Ruralia-intézetéből jöttek előadók.

A finn szervezőknek köszönhetően a résztvevők megismerkedtek a ResQ Club mobilapplikációjával is, aminek segítségével az éttermekben felhalmozódott ételmaradék eljuthat a rászorulókhoz. A szintén bemutatott REKO a helyi üzletek digitális rendelési rendszere, amely helyi termékeket helyben, a fogyasztói igényekhez rugalmasan alkalmazkodva értékesít. Az élelmiszerláncok tevékenységének digitális fejlesztéséhez kapcsolódva a Logmore QR adatgyűjtőről esett szó, amit az élelmiszerbiztonság, tárolás és szállítás nyomon követhetőségéhez fejlesztettek.

A résztvevők meglátogatták az Atria finn húsipari vállalatot, ahonnan a gazdasági szintű nyomon követhetőség ötlete származik, a Honkajoki Kft.-t, amely Finnország vezető állati melléktermék feldolgozója, valamint a Finmilk üzemet, ahol az agrár-élelmiszeripari szektor digitalizációjának módszereit is bemutatták.

Andalúziában szeptember második felében került sor a második tanulmányútra, amely az agrár-élelmiszeripari értéklánc digitalizációjának szervezeti, jogi, oktatási, gazdasági-pénzügyi és a műszaki dimenziói mentén ismertetett jó gyakorlatokat a nemzetközi partnerséggel.

Szervezeti jó gyakorlatként a Fiware Zone iHub-ot említették meg példaként, ami rendszerfejlesztéssel, azaz a digitalizációban érintett szereplők együttműködésének erősítésével foglalkozik.

Bemutatásra került két jogi szempontú jó gyakorlat is: az egyik a Geoportál, a másik pedig az Andalúziai Növényegészségügyi Riasztó és Információs Hálózat (RAIF). Mindkettő alkalmas a növénybetegségek kockázatainak és terjedésének térképes megjelenítésére.

A jó gyakorlat oktatási dimenziója mentén a Cordobai Egyetem „Digital Agri” (digitális átalakulás az agrár-élelmiszeripari szektorban) nevű új mesterképzése, és a Sevillai Egyetem Agrármérnöki Karának Digitális Mezőgazdaság és Élelmiszeripari Innovációk nevű mesterképzése került fel a napirendi pontok közé.

A Sevillai és a Cordobai Egyetem előadói az alkalmazott innovatív műszaki eszközök és gépek bevezetésével, működésével kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal (pl. hozambecslés gépi tanulással, haszonnövények vezeték nélküli nyomon követése, vezeték nélküli csomópont, szenzorok, térkép- és szenzor-alapú gépek), ahol a középpontban a gazdasági-pénzügyi dimenzió állt.

Az andalúz program része volt egy narancsültetvény meglátogatása, ahol az öntözés hatékonyságát segítő innovatív eszközök alkalmazásával számottevő megtakarításra tesznek szert a gazdák. A gazdaság mintagazdaságként működik. A közelben gyapottermesztéssel is foglalkoznak a termelők.

Ezt követően a San Sebastian Szövetkezet telephelyén tartott beszámolót a szövetkezet és a Fiatal Gazdák Agrifood Egyesületének képviselője.

A program utolsó hivatalos helyszíne a Tudományos és Technológiai Park (Cartuja) volt. A látogatás témája a digitalizáció műszaki dimenziója volt. Juan J. Velasco Rivera az Andalucía Open Future (AOF) és a Minerva akcelerációs programon keresztül ismertette a technológiai alapú vállalkozásösztönzés tapasztalatait. Mindkét program jellemzője, hogy a köz- és a magánszféra együttműködésén alapul. Ezt követően több startup is bemutatkozott, a résztvevők egy kis ízelítőt kaphattak a helyi startup kultúrából.

A finn és a spanyol tanulmányutakból levont tanulságokkal a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. a Regions 4Food projekt megvalósítása során a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program releváns pályázati forrásait szeretné célzottabbá, hatékonyabbá tenni.

További információk a Regions 4Food projektről:

A projekt eredményeiről folyamatos tájékoztatás olvasható a https://www.interregeurope.eu/regions4food/, angol nyelvű honlapon.

A Regions 4Food projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg az INTERREG EUROPE Programon belül.

 

Megerősítette idei bevételi céljait a német BayWa Group

2019. november 15. 06:33

Az agrárüzletág első három negyedéves 8,19 milliárd eurós árbevétele 1,3 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél, de az üzleti eredmény 18,1 százalékkal 65,8 millió euróra emelkedett.

Elkészítették Magyarország ökoszisztéma-alaptérképét

2019. november 14. 15:33

A térkép jól használható különböző fajok, területek kutatásához, de hasznos lehet az árvízi kockázatok felmérése során is.

A megfelelő birtokstruktúra megteremtése a cél

2019. november 14. 09:33

Tervezés alatt van az osztatlan közös tulajdonban lévő közel 1,1 millió darab, nemcsak a részarány földkiadás során keletkezett termőföld terület megosztását megkönnyítő és ösztönző új megoldások keresése, új szabályozás kidolgozása.

A generációváltás biztosításához fontos a megfelelő uniós költségvetés

2019. november 13. 12:03

A mezőgazdaságban megvalósítandó generációváltás támogatása érdekében jobban össze kell kapcsolni és hangolni egymással a KAP különböző intézkedéseit, hogy segíteni lehessen a fiatal mezőgazdasági termelőknek vállalkozásuk kiépítésének minden szakaszában.

Precíziós Műhely: bepillantás az Agrofil precíziós világába

2018. december 12. 07:44

A hallgatókat egy – a teljes precíziós eszköztárat felvonultató – kiállítással egybekötött konzultációra várta az Agrofil-SZMI Kft. Püskin, ahol a gyakorlatban alkalmazott és kevésbé alkalmazott technológiák teljes arzenálját mutatták be az érdeklődőknek.

A Fendt teszteli a Precision Planting vetési technológiát

2018. december 23. 08:34

A Fendt név a farmerek termelését segítő innovatív technológiáiról híres. A Precision Planting fejlesztések a növény és a gyökérzet fejlődésére és ezáltal a terméseredményre fejtenek ki kedvező hatást. Ennek következtében a Precision Planting technológia ideálisan beilleszthető a Fendt Smart Farming programba.

Küszöbön a robotok hatalomátvétele a növénytermesztésben

2019. július 31. 04:36

Ausztráliában és Kanadában több start-up vállalkozás is mezőgazdasági robotok készítésére szakosodott és munkájuk olyannyira sikeres, hogy néhány farmer már használja is az általuk gyártott gépeket.

A Bayer elkötelezett a fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszer mellett

2019. október 15. 04:37

A Bayer tavaly az összes versenytársánál többet – pro forma számítások szerint 2,3 milliárd eurót – fordított Crop Science üzletága kutatás-fejlesztési tevékenységeire a mezőgazdaságban.