Gépészet
Gépészet

25 éves a CLAAS Hungária Kft.

25 éves a CLAAS Hungária Kft.

Agrofórum Online

A vállalat 25 éves jubileumi évének kezdete alkalmából átadták Törökszentmiklóson a 2020-ban elindított, 3,4 millió euró értékű fejlesztési projekt keretében létrehozott fejlesztéseket, amelyek eredményeként átstrukturálták és optimalizálták a teljes termelést.

A CLAAS Hungária Kft. 1997-ben kezdte meg működését: 350 dolgozóval, 8 hektár területen indult el a dobos fűkaszák, majd egy évvel később a Dominator kombájnok vágóasztalainak gyártása. 2003-tól már kizárólag itt készül a cégcsoport valamennyi vágóasztala: 11 típus, évente átlagosan 5.000 darab. A ma 14 hektár területen 800 fővel működő gyáregység a kombájn-vágóasztalok és vágóasztal-szállítókocsik kompetenciaközpontja, amely eredményes fejlesztési és gyártási tevékenységet folytat. 

Stalmájer Péter létesítménygazdálkodási vezető, Tobias Rinza, F4F projekttanácsadó, Zornánszki Tamás termelésvezető, Urbán Attila SCM-vezető, Andreas Szakácsi ügyvezető, Nagy Ádám helyettes államtitkár, Jan-Hendrik Mohr, a CLAAS igazgatótanácsának tagja, Thomas Böck, a CLAAS konszern vezetőségének elnöke, Markóth Imre, Törökszentmiklós polgármestere, Szenn Gábor ügyvezető

A vágóasztal/adapter fejlesztés főbb mérföldkövei:

1998: Elkezdődik a vágóasztalok gyártása a DOMINATOR kombájnokhoz.

2003: A CLAAS Hungária önálló termelési részleggé válik a vágóasztalok tekintetében.

2005: 20.000-dik darab vágóasztal legyártása.

2007: Új termékek bevezetése: SUNSPEED napraforgó-adapter, vágóasztal-szállító kocsi.

2010: 50.000-dik darab vágóasztal legyártása. Új termékek: MAXFLO szalagos vágóasztal, MAXFLEX flexibilis vágóasztal, új kéttengelyes vágóasztal-szállító kocsicsalád.

2012: Új termék: új generációs VARIO család, közös platformon a CERIO vágóasztalokkal.

2016: Új termék: CORIO kukoricacsőtörő család bevezetése.

2020: Új termék: CONVIO szalagos vágóasztalcsalád bevezetése.

2021: 100.000-dik vágóasztal legyártása.

A CLAAS Hungária Kft. éves nettó árbevétele a 25 év alatt több mint 12 szeresére nőtt, cégcsoporton belül a második legnagyobb üzem, utolsó lezárt évében közel 48 milliárd forint árbevétellel. A vállalat  a régió egyik legnagyobb munkáltatójaként a térség fejlődésében is kiemelkedő szerepet vállalt. A műszaki és infrastrukturális igényeknek megfelelően kialakított tanműhelyben a megyében egyedülálló nagyságú tanulólétszámmal folyik duális szakképzés szakmunkás tanulók részére, akik közül többen is a vállalatnál helyezkednek el és folytatják szakmai tudásuk bővítését.

A most befejezett „Fit4Future projekt az Ipar 4.0 jegyében” negyedévszázad tapasztalatát egyesíti a legújabb technológiákkal és a digitális átalakulás alappillére a vállalatnál. A 3,4 millió euró értékű, saját forrásból megvalósult beruházás keretében a jövő kihívásainak megfelelően átstrukturálták a teljes termelést, optimalizálták többek között a logisztikai folyamatokat és új technológiákat vezettek be a gyártósorokon, valamint kiépült a kapcsolódó infrastruktúra.

Fit4Future projekt az Ipar 4.0 jegyében: a legújabb technológiák és a digitális átalakulás alappillérek a vállalatnál

A projekt eredményeként hatékonyabb és ergonomikusabb munkahelyek jöttek létre és egyszerűsödtek a logisztikai folyamatok. A gyorsabb, pontosabb, biztonságosabb és tervezhetőbb gyártási módszer pedig jelentősen megkönnyíti a munkavégzést az érintett szerelősorokon. A fejlesztések az Ipar 4.0 kritériumainak megfelelően a kényelmi funkciók mellett hozzájárulnak a termelékenység növeléséhez, a hatékonyabb tervezéshez és a termelési kockázatok csökkentéséhez is. Andreas Szakácsi a CLAAS Hungária Kft. ügyvezető igazgatója ünnepi beszédében felhívta a figyelmet a projekt jövőt meghatározó szerepére. Véleménye szerint a növekvő élelmiszerigény miatt egyre inkább felértékelődik a mezőgazdaság szerepe és ebben a folyamatban kulcsszerepet kapnak a korunk éghajlati és ágazati kihívásaira választ adó digitális fejlesztések. A Fit4Future projekt azért jött létre, mert a megváltozott vevői elvárások – például a gyártmányok méretbeli növekedése vagy a fenntartható termelési folyamatok – miatt újabb és újabb termékekre van szükség, amelyek gyártása innovatív technológiákat igényel. A mintegy 1,3 milliárd forintos fejlesztéssel nem a gyár négyzetmétereit növelték, hanem korszerűsítették, észszerűsítették a technológiai és a gyártási folyamatokat, ezáltal javítva a társaság termelékenységét. A megvalósult beruházások új távlatokat nyitnak, segítségükkel megőrizhető a vállalat vezető szerepe, és lehetőség nyílik felkészülni a jövő kihívásaira és a fenntartható, adatalapú, digitális mezőgazdaságra.

Andreas Szakácsi  a CLAAS Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

A CLAAS Hungária Kft.-nél az elkövetkezendő években is folytatják a digitális fejlesztéseket: például felkészítik a gyártósorokat az akár 15 méter széles vágóasztalok gyártására. A vállalat kiemelt célja, hogy a jövőben minden vágóasztalt, beleértve kukorica- és szójaadaptert továbbra is itt tervezzék és gyártsák. Ennek köszönhetően válhatott a törökszentmiklósi gyár a – CLAAS gyárakból létrehozott – egyik hálózat vezetőjévé.

A neves nap alkalmából rendezett ünnepségen a vállalat és a város képviselői egyaránt jelen voltak, és tíz év után ismét Törökszentmiklós adott otthont a CLAAS Csoport Igazgatótanács ülésének. 

Markót Imre Törökszentmiklós város polgármestere előadásában személyes hangot ütött meg, amikor kijelentette, hogy büszke arra, hogy először építészként, majd beruházási tanácsadóként, az utóbbi néhány évben pedig polgármesterként részese lehetett a CLAAS Hungária 25 éves fejlődésének. A vállalat nemcsak az egyik legjelentősebb gazdasági szereplő és munkáltató a városban, hanem a legaktívabb társadalmi szerepvállaló a helyi közösség kulturális és sportéletében egyaránt. Bízik abban, hogy mint egykor a 25 éves Lábassy János meg tudta valósítani a terveit, úgy a 25 éves CLAAS Hungária Kft. is a múlt alapjain a jövőt fogja építeni itt Törökszentmiklóson – zárta gondolatait.

Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Iparági stratégiákért felelős helyettes államtitkára szerint egy komplex rendszer állt össze Törökszentmiklóson. Példaértékűnek nevezte az együttműködést abban a tekintetben, hogy a német tudás és precizitás találkozott a magyar munkaerő képzettségével és képességeivel, és hogy a nemzetközi hírű német családi vállalkozás erős magyar bázissal rendelkező, nálunk otthont találó vállalattá is vált.

Jan-Hendrik Mohr a CLAAS Csoport Igazgatótanácsának tagja, a Gabona Üzletág vezetője

„Ha Helmut Claas még köztünk lenne, rendkívül büszke lenne a CLAAS Hungária Kft. eredményeire” – mondta Jan-Hendrik Mohr, a CLAAS Csoport Igazgatótanácsának tagja, a Gabona Üzletág vezetője a törökszentmiklósi gyár 25 éves jubileumi évének megnyitóján. Előadásában kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt 25 év alatt a kelet kapuja lett, ahol a CLAAS szilárd alapokat teremtett. A tudatos szervezés, az intelligens folyamatok és a kreativitás is hozzájárult ahhoz, hogy a törökszentmiklósi gyár vezető szerepet tölt be a cégcsoporton belül, és kompetenciaközpontként előremutató, segítő kezet nyújt a társvállalatoknak. Kihangsúlyozta, hogy  a Törökszentmiklóson gyártott vágóasztalok 95 százaléka exportra kerül, ami azt jelenti, hogy a CLAAS Hungária Kft. globális szerepet játszik.

A CLAAS Csoport igazgatótanácsa

A CLAAS Hungária Kft. üzemeiben a 2021-es üzleti évben a világjárvány ellenére zavartalan volt a termelés. A vállalat idén közel 13 000 termékre kapott megrendelést, ennyit szállított le az aratási szezon előtt. Ez összesen 620.000 m2 lefestett alkatrészt, 19.000 féle cikkszámot, napi 200 tonna tömegű bejövő árut, közel egy maratoni távolsággal megegyező, 42,2 km vágószélességet, és napi 35 kamionnyi kiszállított terméket jelent.

Forrás: CLAAS Hungária Kft. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bátran tankolhat HVO-t a traktorba?

2024. július 11. 13:10

Németországban az úgynevezett HVO100 üzemanyagot (amely szinte szagtalan és tiszta, mint a víz) 2500 üzemórán keresztül tesztelték traktorokban.

Új traktorokat mutatott be a John Deere, itt a 6M sorozat

2024. július 7. 14:10

A kompakt 6M 95-östől a nagy teljesítményű 6M 250-es modellig terjedő sorozat különböző alvázméretekkel rendelkezik.

Messze még a kilábalás a mezőgazdasági pótkocsik piacán

2024. július 5. 14:40

Idén a június az első olyan hónap a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, amikor száz darabnál több pótkocsi kelt el.

Kiemelkedő szárzúzás, maximális szemmentés – OROS SUN napraforgó adapterek

2024. július 1. 10:10

A napraforgó adapterek fejlesztése során a legfontosabb szempont a szemveszteségnek a minimalizálása volt.

A HySEED-hibridkalászosok termesztéstechnológiája

2020. augusztus 7. 13:44

A változó termelési körülmények az őszi kalászosokban és a hibridek terén is új növényvédelmi stratégiákat kívánnak.

Steyr demó program az Absolut CVT és az Impuls CVT modellek bemutatására

2021. május 20. 06:37

A Steyr komoly beruházással kiegészítette demonstrációs flottáját annak érdekében, hogy traktorai képességét közvetlenül a farmerek területén tudja bemutatni.

Csúcstechnológia: automatizált műtrágyaszóró

2019. április 21. 10:36

A mezőgazdasági járműveket, gépeket gyártó DOT Technology és a New Leader Manufacturing bejelentette együttműködését. Első közös termékük egy csúcstechnológiás száraz műtrágyaszóró lesz.

Áttörés az árpa sárga törpülés vírusával szemben

2022. június 30. 16:40

Különösen a korai vetésekben okoz gondot a betegség, amelynek jelentős terméscsökkentő hatása van.