Agrárközélet

Egy horvátországi gazdaság „hotelt” kínál a méheknek

Agrofórum Online

Domagoj Balja olyan vállalkozást indított, amely egyfajta „méhhotelként” működik azok számára, akiknek nincs elég idejük a méhészetre, de szeretnének méh-tulajdonosok lenni. Az ötlet reagál a méz iránti növekvő érdeklődésre annak elkészítéséről, abban az időben, amikor a méhészetben problémákat okoz a méhpopuláció globális csökkenése.

A mezőgazdasági vásárokon a gazda azt tapasztalta, hogy „gyakran kérdezték tőlünk:” Valóban házi készítésű a mézed? „… Tapasztalt méhészként kissé feldúltnak, sőt megbántottnak éreztük magunkat.” „Aztán a feleségemmel eljutottunk az ötlethez, hogy hagyjuk, hogy az emberek megtanulják, hogyan működik a saját méhkasuk” – mondta Balja, akinek családja évtizedek óta méheket tart.

A Horvátország északkeleti részén, a Garesnica városából származó család hároméves szerződést kínál 2500 kuna (hozzávetőleg 120 ezer forint) értékben azoknak, akik saját házi mézet szeretnének kapni. „Vásárolhatnak tőlünk méhkast, amelyet mi gondozunk, és ez alatt a három év alatt a méztermelés fele az övék” – tette hozzá Balja. „Együtt gyűjtjük a mézet a kaptárból. Jó időben egy méhkas körülbelül 30 kilogramm mézet képes előállítani évente” – fűzte hozzá Balja.

Jelenleg huszonöt vásárlónak vannak méhei a gazdaságban. Míg a legtöbben horvát városokból érkeznek, néhányan távolabbról is érkeznek, köztük egy pilóta Dubajból és egy edző Jeddah-ból. „Munkánk ezen aspektusa valójában nem a nyereség felhalmozásáról szól, hanem arról, hogy megtanítsuk az embereket a méhészetre” – emelte ki Balja, akinek célja, hogy végül 40 „szállodai” ügyfele legyen.

A tulajdonosok három év után vihetik máshova a kaptárukat, bár lehet, hogy nem könnyű más helyet találni. Nena Salopek tavaly vásárolt méheket, és négy kg mézet szedett be magának. Tökéletes íze van, mondta, bár aggódik az éghajlatváltozásnak a méhek termelékenységére gyakorolt hatása miatt.

A növények beporzásával kapcsolatban létfontosságú, hogy a méheket veszélyezteti az emberi tevékenység, beleértve a peszticidek, azaz a növényvédő szerek és műtrágyák használatát, valamint a változó éghajlat is – emelte ki a Reuters hírügynökség.

Balja szerint ez az év volt a legrosszabb a méztermelésben évtizedek óta, a tavaszi hó és fagy után. „Tavasszal meg kellett etetnünk a méheket, hogy ne éhezzenek, ami soha nem fordult elő velünk” – mondta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Gombával a varroa atka ellen

2021. július 14. 08:37

A kutatók megközelítőleg 27 000 fertőzött atkát vizsgáltak meg a megfelelő hiperparazita gomba törzs kitenyésztése céljából.

Nem várt vendégek a madárodúban – mihez kezdjünk velük?

2024. június 25. 05:40

A kertbe kihelyezett mesterséges madárodúk alkalmanként más bérlőket is vonzanak, így a madarak mellett különböző rovarok és emlősállatok is menedéket találhatnak bennük. Kik lephetnek meg minket, és mit tegyünk ilyen helyzetben?

Kevesebb mézet termelnek a méhek, rájöhettek az okokra

2024. január 14. 16:10

Kutatók annak a globálisan tapasztalható jelenségnek az okát keresték az Egyesült Államokban, hogy miért csökkent a méhek méztermelése az 1990-es évek óta. Most végre nyomon vannak.

Mit ad a vadméh a mezőgazdaságnak?

2022. január 7. 10:05

Pontosan milyen méhekről beszélünk? Milyen értéket képviselnek? Hogyan hoznak számunkra gazdasági hasznot? Mi veszélyezteti őket, és hogyan segíthetjük fennmaradásukat a leghatékonyabban?