Agrárközélet
Agrárközélet

Egyre súlyosabbak a nyári aszályok Európában

Egyre súlyosabbak a nyári aszályok Európában

Syngenta blog

Egy új tanulmány szerint Európában az elmúlt évek nyári aszályai sokkal súlyosabbak, mint bármikor az elmúlt 2100 évben.

Egy nemzetközi csapat a Cambridge-i Egyetem vezetésével 147 tölgyfa évgyűrűin több mint 27 ezer mérést végzett. A kutatók az egyes fák minden gyűrűjére kivonták és elemezték a szén- és oxigénizotópokat, lehetővé téve számukra, hogy a római időktől napjainkig a legnagyobb és legrészletesebb adatállományt készítsék Közép-Európában a nyári hidroklimatikus viszonyairól.

A fák az időszámítás előtti 75 és időszámításunk szerinti 2018 között mintegy 2100 évet öleltek fel.
A minták többek között régészeti maradványokból és történelmi faanyagokból, valamint élő növényektől származtak a mai Csehországból és Bajorország délkeleti részéből. Az eredményekről a Nature Geoscience folyóirat számolt be.

“Mindannyian megérezzük az elmúlt évek rendkívül forró és száraz nyarait, de a történelmi viszonyok pontos rekonstrukciójára volt szükségünk ahhoz, hogy lássuk, miként viszonyulnak ezek a közelmúltbeli szélsőségek az előző évekhez”, mondta Ulf Büntgen professzor a Cambridge-i Földrajzi Tanszékéről. “Eredményeink azt mutatják, hogy az elmúlt öt nyáron tapasztalt aszály rendkívüli Közép-Európa számára. A középkori idők előtti betekintés azonban különösen fontos, mert lehetővé teszi számunkra, hogy teljesebb képet kapjunk a múltbeli aszályváltozásokról, amelyek elengedhetetlenek voltak az ökoszisztémák és társadalmak működéséhez és termelékenységéhez.”

A 2110 éves periódusban a fagyűrűs izotóp adatok azt mutatták, az elmúlt két évezredben Európa lassan szárazabbá vált.

A 2015–2018 közötti mintákból pedig kiderült, hogy az elmúlt nyarak aszályos viszonyai jóval meghaladják a korábban tapasztaltakat: “Évszázadokon át tartó lassú, jelentős hanyatlás nyomán a most zajló folyamatok riasztóak a mezőgazdaság és az erdészet számára,” mondta Mirek Trnka professzor, társszerző.

A kutatók szerint a legutóbbi rendellenesen száraz nyár klasszisa nagy valószínűséggel az antropogén éghajlati felmelegedés és a sugáráram helyzetének ezzel összefüggő változásainak eredménye.

“Az éghajlatváltozás nem azt jelenti, hogy mindenhol szárazabb lesz: egyes helyeken nedvesebb vagy hidegebb lehet, de az extrém körülmények gyakoribbá válnak, ami pusztító lehet a mezőgazdaság, az ökoszisztémák és az egész társadalom számára” – tette hozzá Büntgen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

2024. február 11. 16:10

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

Itt a Nébih karantén kutatása

2020. május 3. 14:47

A szervezők a tartós otthonlétbe kényszerült lakosok mellett azok tapasztalatait is várják, akiknek életmódját kevésbé, vagy másféleképpen érintette a veszélyhelyzet.

Kukoricából is készülhet műanyag?

2021. július 4. 07:33

Egy új kutatás hozzásegítheti az ipart a mezőgazdasági melléktermékek (kukorica, faanyagok, és egyéb fűfélék maradványai) hasznosításának új lehetőségeihez.

A növénytermesztők fajtaválasztását segítik – Kísérletek nemzetközi összefogásban

2023. május 29. 09:26

Az európai növénytermesztés és fajtaminősítés hatékonyságát segítő Horizon 2020-InnoVar projekt legfrissebb tudományos eredményeit mutatták be a kutatók a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetében.

Jó bor: Neked Melyik?

2020. november 4. 09:58

Indul a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „JÓ BOR” edukációs kampányának második szakasza, amely az elsőhöz hasonlóan a fiatalokat, kezdő borfogyasztókat célozza meg és új tartalmakkal hívja fel a figyelmet a minőségi magyar borfogyasztásra.