Agrárközélet
Agrárközélet

Egyre több kínai fektet be a bolgár mezőgazdaságba

Egyre több kínai fektet be a bolgár mezőgazdaságba

Syngenta blog

Növekszik a kínai befektetők érdeklődése a bolgár mezőgazdaság iránt. A kínai vállalkozók többnyire a gabona, a kukorica és a szőlő termesztésére összpontosítanak Bulgáriában - írja a Syngenta blog..

Például a fiatal üzletember Cseng Cson tulajdonában lévő cég 2000 hektár szőlővel rendelkezik az északnyugati országrészben. Öt évvel ezelőtt vásárolta meg a földet a szőlőültetvényekkel, anélkül, hogy bármiféle előzetes tapasztalata lett volna a szőlő- és a borágazatban.

„Ahogy ideérkeztünk, felmentünk a legmagasabb hegyre, körülnézve megláttuk a Dunát, és ekkor döntöttünk: itt a helyünk” – magyarázta Cseng Cson, aki az elmúlt év vége óta bolgár bort termelt, amelyet a kínai piacra exportál. Úgy tervezi, hogy két éven belül saját pincészete is lesz.

Mindenesetre a tavalyi év végén több mint 40 ezer palack saját bort exportált a vállalkozás, és még többre számítanak idén.

A szakértők szerint a kínai befektetőket az alacsony adók vonzzák Bulgáriában.

„A nehézipar hiánya azt is jelenti, hogy országunk ökológiailag tiszta, tehát nagyon jó minőségű termékeket tudunk előállítani” – hangzott el a Radio Bulgaria adásában.

Elhunyt Nagy Ferenc József volt földművelésügyi miniszter

2019. május 20. 11:52

A kisgazda politikus, aki 1990 májusától 1991 januárjáig földművelésügyi miniszter, majd 1994-ig tárca nélküli miniszter volt, 96 éves korában, május 14-én halt meg, temetése május 22-én lesz a kisharsányi temetőben.

Kiemelt szerep jut az öntözésfejlesztés ösztönzésére

2019. május 20. 06:16

Ma a vízelvezetés helyett a víz megtartására kell törekedni, a víz a mezőgazdasági öntözés célját kell szolgálja.

Hiány várható a világ cukormérlegében 2019-2020-ban

2019. május 19. 14:39

Az FO Licht legújabb jelentése szerint a 2019-2020-as cukorszezonban egy kisebb globális hiány várható. A világpiac nem igényel több cukrot Brazíliától 2019-ben és az elkövetkezendő időben egyelőre nem tűnik úgy, mintha az árak elmozdulnának a jelenlegi szintről

Zabfeldolgozó üzemet építettek Nyíregyházán

2019. május 17. 07:33

A üzem zöldmezős beruházással épült meg, zabot dolgoz fel és ebből gluténmentes zabpehelylisztet, zabpelyhet és prémium zabpelyhet állít elő.

Agrárminiszter: növelni kell a mezőgazdaság versenyképességét!

2018. augusztus 28. 12:51

A versenyképes és innovatív magyar mezőgazdaságért dolgozunk mindannyian - mondta Nagy István agrárminiszter a Magyarország nagyköveteinek megtartott őszi misszióvezetői értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

GOSZ: már gondot jelent a belvíz a földeken

2018. március 19. 20:23

Már gondot jelent a szántóföldeken a belvíz, mivel gondoskodni kell annak elvezetéséről - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Az előző év alapján rekordot dönthet az agrárexport

2018. február 8. 09:33

Tavaly az export az importnál nagyobb mértékben növekedett, ennek köszönhetően emelkedett a külkereskedelmi többlet is.

Együtt vált felnőtté az Y generáció az okoseszközökkel

2019. február 2. 13:47

Ma már szinte magától értetődő módon kezeljük az infokommunikációs technológiai (IKT) eszközöket. Ezek az eszközök, valamint a kapcsolódó technológiák és igénybe vehető szolgáltatások a mezőgazdaságban is nélkülözhetetlenek, amit az ágazat döntéshozóinak körében végzett országos felmérésünk eredményei is alátámasztanak.