Növénytermesztés
Növénytermesztés

Agrometeorológia: megszűnik a fagy, felenged a talaj

Agrometeorológia: megszűnik a fagy, felenged a talaj

Országos Meteorológiai Szolgálat

A mögöttünk álló, átmenetileg száraz hétvége után kedden országszerte ismét csapadék várható. A héten azonban a kezdeti havazás, havas eső, néhol ónos eső után egyre inkább az eső lesz a jellemző halmazállapot.

Mozgalmas időjárásban lesz részünk, több front is átvonul fölöttünk, melyek a hét első felében lassú enyhülést, a hét második felében viszont markáns melegedést okoznak majd.

A hétvégére az ország nagy részén összefüggő hótakaró alakult ki, melynek vastagsága a Dunántúl nagy részén és az Alföld legdélebbi részén, valamint az Északi középhegység magasabban fekvő területein meghaladja a 10 cm-t.

Azokon a tájakon, ahol már február utolsó napjaiban is hó takarta a földeket a talaj hőmérséklete 5 cm-es mélységben néhány tized fokkal fagypont fölött alakul. A hótakaró megvédte a vetéseket a múlt csütörtökön elsősorban délnyugaton kialakult -20 fok alatti fagyoktól, azonban a gyümölcsfákban helyenként jelentős károk keletkeztek. A hómentes illetve igen vékony hótakarójú területeken néhány tized fokkal fagypont alatt alakul a talaj hőmérséklete, és ezeken a területeken 20 cm mélyen is fagyott a talaj, viszont a talaj melegedése is gyorsabb lesz a héten. A hét végére a talajhőmérséklet az 5 cm-es mélységben már jellemzően 3 és 6 fok között várható.

A hó olvadásával a belvízzel elöntött területek növekedésére kell számítani, hiszen a legtöbb helyen már telítettek a talajok. Ez különösen a déli országrészben okozhat problémát, ahol az Alföldön már most is kiterjedt belvízzel elöntött területek vannak, és a hótakaró is számottevő.

Az előttünk álló héten változékony időben lesz részünk. Sok lesz a felhő, de emellett napos időszakokra is számítani lehet. Kedden országszerte várható csapadék, főként eső, de északnyugaton és a hegyvidéki területeken havas eső. Szerdán és csütörtökön is többfelé kell esőre számítani, majd a jelenlegi számítások szerint pénteken és szombaton csak elszórtan, majd vasárnap ismét sokfelé lesz eső, zápor. Összességében 5 és 15 mm közötti csapadék valószínű a héten, ami a hóolvadással együtt jelentős víztöbbletet okoz a földeken.

A hét első felében többfelé lesz élénk a szél, majd péntektől a Dunántúlon erős, máshol élénk déli széllel érkezik a melegedés. Az eső, és a déli szél a hegységeink magasabb régióinak kivételével a hét végére mindenütt elviszi a havat. A hétfő hajnali erős fagyok után a továbbiakban nem várhatók ehhez hasonló éjszakai lehűlések. A hóval fedett területeken eleinte még néhány fokkal fagypont alatt alakul a minimum hőmérséklet, majd a hétvégére már fagymentesek lesznek az éjszakák. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden még jellemzően 2 és 7 fok körül alakul, majd napról-napra melegszik a levegő, és a hét második felében már mindenütt 10 fok fölött alakul a legmelegebb órákban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szántás rohamléptekkel szorul vissza, de vannak olyan térségek, ahol az eke kiszoríthatatlannak tűnik

2024. június 10. 07:10

Évről évre egyre kevesebb német gazdálkodó alkalmaz szántást a földjein, de az államok között óriási eltérések mutatkoznak.

Keresőkutyák találhatják meg az invazív, mérgező növényeket

2024. június 7. 09:10

Izgalmas kísérletben vizsgálják, hogy a kutyák megtalálják-e a termés minőségét veszélyeztető, mérgező gyomnövényeket a szántóföldi kultúrákban.

Sikeresen termesztik a felére csökkentett tenyészidejű rizst

2024. június 6. 14:40

Bár a rizs tenyészideje 120-150 nap, egy új fajta esetében ez az időszak alig a felére zsugorodott – amit üvegházban már termesztenek is.

8 tipp szilázsbálák fóliacsomagolására

2024. június 6. 07:10

A szilázsbálákat védő vékony fólia a kiváló minőségű takarmány hosszú távú megőrzésének biztosítéka. Mire figyeljünk a használatakor?

Maradhat a SAPS rendszer 2020 után

2018. március 20. 10:40

Jók a kilátások arra, hogy 2020 után is pénzügyileg erős marad a Közös Agrárpolitika (KAP).

Karrier a mezőgazdaságban: alakítsuk a hobbinkat megélhetéssé!

2023. július 27. 05:40

Akár a pálinkakészítés, akár a zöldség- és gyümölcstermesztés vagy épp a méhészet tűnik vonzónak, a DEKRA Akademie számos kertészeti és mezőgazdasági képzést kínál azok számára, akik most vágnának bele valami újba, és azoknak is, akik meglévő ismereteiket szeretnék gyarapítani.

Gázt adott a Yamaha! - Erősítenek a mezőgazdasági robottechnológiában

2018. december 1. 11:37

A 12 millió új-zélandi dollárt érő befektetés révén startup, a Robotic Plus 15 százaléka került japán kézbe.

Szaktanácsadás kisokost adott ki a NAK

2019. december 22. 05:38

A kamara most megjelent kiadványa a szaktanácsadói rendszert, a szaktanácsadók és a szaktanácsadói szervezetek működését mutatja be, továbbá tájékoztatást ad a támogatási formákról és az igénybevételi lehetőségekről.