Közel sem telt eseménytelenül június utolsó hete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih), ugyanis ez idő alatt a Tisza-tónál működő vendéglátóhelyeket ellenőrizték.
A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első célterületének tapasztalatai kedvezőek voltak, a higiénia és az élelmiszerek kezelése területén – az elmúlt évekhez képest – javuló tendenciát észleltek a felügyelők.
A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.
Emlékeztetőként: a tavalyi évben a hatóság az ellenőrzések alatt összesen közel 1300 kg jogsértő terméket vont ki a forgalomból. Az egy héten át tartó vizsgálatsorozat során az ellenőrzések több mint fele tárt fel akkor hibákat.
Nem mindig örömmel várt vendégek
Június 14-étől rendelte el dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár a nyári szezonális ellenőrzés-sorozatot, mely idén is egy-egy jelentősebb területre fordít kiemelt figyelmet.
Ezek közül június utolsó hetében a Tisza-tó közvetlen környezetében működő éttermeket látogatták meg a Nébih munkatársai. A vizsgálatok középpontjában – a tavalyi évhez hasonlóan – a vendéglátóhelyek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomon követhetősége és megfelelősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése állt.
Úgy tűnik, hogy gyakoribb a kézmosás
Az eredmények összességében pozitívok, és a tavalyi ellenőrzéshez képest javuló tendenciát mutatnak. Az ellenőrzött egységek nagyrészt megfeleltek a szigorú élelmiszer-higiéniai előírásoknak, csak kisebb hiányosságokat állapítottak meg a felügyelők.
Többek között míg a 2023-as év ellenőrzései során jellemző szabálytalanság volt a megfelelő kézmosási feltételek biztosításának hiánya, addig az idei évben már kevesebb hiba fordult elő ezzel kapcsolatban. A vizsgálatsorozat egészét nézve az élelmiszerek kezelésében is javulást tapasztaltak a szakemberek.
Akadt azért lejárt élelmiszer is
Ugyanakkor néhány egységben idén sem volt megfelelő a különböző megítélésű élelmiszerek tárolása, védelme, valamint akadt olyan vendéglátóhely, ahol hiányzott a rovarháló a nyílászárókról.
Az előző évhez képest az alapanyagok tekintetében is kevesebb szabálytalanságot találtak az ellenőrök, intézkedésre csupán kis mennyiségű, jellemzően lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű élelmiszer esetében volt szükség.
A Nébih a Tisza-tónál folytatott ellenőrzések során 51 kg jogsértő terméket vont ki a forgalomból, valamint az egy hetes vizsgálatsorozat alatt 2 esetben indított – jelenleg is zajló – eljárást.
Augusztus: strandbüfék és street foodok
A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus közepéig folytatódik: a kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei vizsgálják a nyári táborokat, a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket.
A célterületek között szerepelnek a strandbüfék és a street foodokat árusító vendéglátók is. A hatóság kiemelt figyelmet fordít az egységek alkoholos italkínálatára, e termékekből laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek.
Merőben más területeken is előirányozottak vizsgálatok: a grillsajtokat, növényvédő szereket, továbbá a macskák számára engedélyezett, külső élősködők elleni készítményeket ugyancsak górcső alá veszik.
Ezenfelül a szakemberek vizsgálják az őstermelők szabályszerű működését, továbbá olyan közkedvelt nyári termékeket is ellenőriznek, mint a görögdinnye. A nyári hőségben az élőállat-szállítmányokra is fokozottan figyelnek.