Agrárközélet
Agrárközélet

Élőben jelentkezünk a tejtermelők keddi demonstrációjáról – Frissítve

Élőben jelentkezünk a tejtermelők keddi demonstrációjáról – Frissítve

Agrofórum Online

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, emiatt ma reggel 8 órai kezdettel a Penny Market Kft. alsónémedi központja előtt tüntettek a tejtermelők.

Az Agrofórum Online élő videókkal jelentkezett a helyszínről.

Szerkesztett videónkat a későbbiekben érhetik el.

Idáig megjelent cikkeinket a témában ide és ide kattintva érik el.

Frissítés: A NAK az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek a demonstráció után:

“Tejtermelők, az őket támogató gazdák, illetve Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke közösen demonstráltak a Penny Market Kft. alsónémedi központja előtt ma reggel.

 – Csak a pillanatnyi haszonmaximalizálás számít, a vásárlók becsábítása? – tette fel a kérdést Győrffy Balázs a Penny központjánál tartott demonstráción. Helyszíni felszólalásában leszögezte: a kamara egyetért a Penny elleni fellépéssel, és minden segítséget megad a jogosan felháborodott magyar tejtermelők számára, hogy elérjék céljukat. Az üzletláncot pedig felszólítják kétes akciójuk azonnali visszavonására, és arra, hogy a pillanatnyi haszonszerzés reményében ne tegyék kockára a magyar tejágazat jövőjét. Hozzátette: ugyanazt a magatartást várják el a Penny-től, mint amit a hazájukban tanúsítanak a német termelőkkel szemben. Az utóbbi időben kiegyensúlyozott viszony alakult ki a hazai termelők, a feldolgozók és a kiskereskedelmi láncok között, ezért a NAK elnöke reményét fejezte ki, hogy más kiskereskedelmi láncok nem gondolkodnak hasonló felelőtlen akcióban.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a tejválság idején hazánk adta az egyik legmagasabb támogatást az Európai Unióban a tejtermelőknek, azért, hogy talpon maradjon az ágazat. Véleménye szerint ezért is rendkívül tisztességtelen a Penny akciója. Hangsúlyozta: a Magosz visszautasítja az üzletlánc magatartását, és minden törvényes eszközzel fellépnek ellene.

László Róbert, Csongrád megyei tejtermelő, a demonstrációs bizottság vezetője felszólította a Penny-t akciójának azonnali visszavonására, és azt javasolta, hogy inkább kiváló minőségű akciós magyar tejjel csalogassák be a boltba a vásárlókat. Az ágazat szereplői, a kormányzat, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT), a NAK és a Magosz összefogásának köszönhetően sikerült 5 százalékra mérsékelni a tej áfáját, és elérték azt, hogy jelentősen növekedett a hazai tejtermékek aránya az üzletekben. Ezeket az eredményeket teszi kockára a Penny mostani akciójával. „Nem demonstrálóknak születtünk, hanem tejtermelőknek. Azonban érdekeinkért ki kell állnunk, és addig folytatjuk a tiltakozást, amíg a jelenlegi helyzetre nem sikerül megoldást találnunk” – tette hozzá László Róbert.

A TTT és a NAK március 22-i sajtóközleményében is hangot adott annak, hogy a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat a Penny Market Kft. azzal, hogy – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet. A terméktanács a magyar vásárlók védelme érdekében – keresve az extrém alacsony ár vélelmezett élelmiszerbiztonsági, számlázási és árképzési okait – hatósági ellenőrzést kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Vezető Államtitkárságánál.

 Mint korábban is közöltük, a Penny Market Kft. ugyanis 2019. március 21-étől – akciós újságja címlapján is hirdetve – egy lépésben 14 forintos kiskereskedelmi árcsökkentéssel, dömping fogyasztói áron kezdett el értékesíteni egy szlovák eredetű, 1,5 %-os zsírtartalmú UHT tejet. Mindez azért is különös, mert Szlovákiában az elmúlt hónapokban a magyarországihoz képest kilogrammonként átlagosan legalább 4-5 forinttal drágábban cserélt gazdát a nyerstej. Félő, hogy a 14 forintos árletörés az egész hazai szektoron igen hamar végigsöpör, ezért a gyors és átfogó hatósági lépések sürgetése mellett a NAK és a terméktanács ismételten határozottan felszólította a Penny Market Kft.-t az akció azonnali visszavonására.

A terméktanács elnöke már március 12-én személyes megbeszélést folytatott a Penny Market Kft. új német ügyvezető igazgatójával, Florian Naegele-lel az UHT tejek piacával kapcsolatban. A megbeszélés közvetett célja egy – az iparági információk szerint záros határidőn belül várható – igen drasztikus, import UHT tejjel történő piacrombolás elkerülése volt.

Március 18-án a lakosság részére kiosztásra került a Penny 2019. március 21-től érvényes akciós újságja, ebben a legdurvább ágazati várakozásokat is túlszárnyalva, egy lépésben 14 Ft-os kiskereskedelmi árcsökkentéssel hirdették a címlapon a szlovák UHT tejet. A szakma számításai szerint ezen szlovák UHT tej legfeljebb 128 Ft/literes áron kerülhetett Magyarországra, a logisztikai és egyéb költségekkel számolva ezen tej értékesítése pénzügyi vesztességet jelenthet a Penny Market Kft.-nek. A szakmai tapasztalatok szerint a kupak nélküli első áras UHT-termékek feldolgozói átadói ára 139-145 Ft/liter között mozog. Jól látszik, hogy egyes szlovákiai feldolgozók továbbra is Magyarországon vezetik le olcsó tejfeleslegüket, ehhez pedig a magasabb profitszerzés és a vevők becsalogatása érdekében a Penny Market Kft. partner. Ezért az összegért ma Magyarországon és Szlovákiában is csak veszteséggel lehet UHT tejet előállítani és a fogyasztók számára kínálni. A Penny Market Kft. a hozzá több csatornán keresztül eljuttatott követelések ellenére sem vonta vissza az akcióját.

A Penny Market Kft. a mostani lépésével minden eddigi közös szakmai és kormányzati együttműködést és munkát semmibe vett, arcon csapva a tejszakmát, a magyar kormányzat fogyasztók és a szakma érdekében hozott tejáfa-csökkentési lépését is. Az Európa egyik legolcsóbb magyarországi nyerstejára miatt már eddig is elégedetlen hazai tejtermelők számára a Penny lépése olaj a tűzre. Az üzletlánc – az átfogó hazai áfacsökkentés után – a helyben elérhető magas minőségű tejet egy gyanúsan olcsó külföldi tejre cserélte, igen rövid úton rendkívül rossz hangulatot és elégedetlenséget teremtve a hazai tejtermelők között.

A demonstrálókat maximálisan támogatva, a Magosz, a NAK és a TTT is követeli a Penny-től, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a kétes hátterű akcióját, és felelős gondolkodással végezze tevékenységét, ne adja el tisztességét pár penny-ért!”

Tudjon meg mindent a kölcsönös megfeleltetésről! - 2. rész: A KM általános alapszabályai

2019. december 14. 04:36

A kölcsönös megfeleltetés rendszerében érintett támogatások igénybevételéhez szükséges a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) fenntartása.

Gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

2019. december 13. 13:47

Az élőállatok felvásárlási ára 16,7 százalékkal volt magasabb a tavaly októberinél, a szeptemberi 13,4 százalék után. A vágósertés mellett a vágómarha felvásárlási árának éves emelkedése is meglódult a szeptemberi 1,2 százalékosról 11,3 százalékosra.

Szombattól szigorodnak a lakosságot érintő növényegészségügyi előírások

2019. december 12. 12:32

Az áruk túlnyomó része növényegészségügyi bizonyítvánnyal bármely határállomáson behozható és a szakemberek szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, vannak azonban kivételek.

A precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez megbízható talajinformációk szükségesek

2019. december 12. 07:37

A globálisan összehangolt, friss és megbízható talajinformációk ismerete a napjainkban egyre fontosabbá váló precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez és a talajok védelme szempontjából egyaránt nélkülözhetetlenek.

Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok És Agrárgépshow - Mezőfalván

2019. május 21. 08:13

A NAK és a MEGFOSZ közös erővel, május 23-24-én rendezi meg az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalvára most is ingyenes a belépés.

Átszervezik a falugazdász hálózatot

2019. február 14. 09:03

A kisebb településeken nem hetente, hanem igény szerint mennek majd ki a falugazdászok, akik így ott tudnak segíteni, ahol nagyobb igény mutatkozik munkájukra.

A kamara és az élelmiszer-feldolgozók szakmai egyeztetést kezdeményeznek a népegészségügyi termékadóról

2018. június 19. 09:36

A két szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy nem kérik ki az álláspontjukat egy olyan témában, amely tagjaikat jelentősen érinti.

Nakon is bizonyított a BactoFil Technológia

2019. október 21. 06:37

Minden rosszban van valami jó is tartja a mondás. Így járt ezzel Jakab Gábor - naki gazdálkodó - is, akinek a napraforgó földjén a nyári vihar komoly károkat okozott. A viharkárok felmérése során bebizonyosodott, hogy érdemes volt alkalmazni a BactoFil technológiát az elmúlt években.