Agrárközélet

Folyamatosan biztosított lesz az élelmiszer-ellátás az ünnepek alatt is

NAK

Az élelmiszer-előállító vállalkozások termelése folyamatos, semmi nem veszélyezteti a hazai élelmiszer-ellátást, az a koronavírus-járvány második hulláma idején is biztosított. Az üzletek, piacok – az óvintézkedésekben előírtak szerint – nyitva vannak, ünnepi kínálattal és árubőséggel állnak a vásárlók rendelkezésére. Emellett a házhoz szállításoknak is nagy szerepe lehet – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ünnepi körképéből.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatok értékesítési lehetőségei ugyan jelentős mértékben szűkültek a HORECA szektor leállása, a közétkeztetés visszaesése, az adventi vásárok és rendezvények elmaradása miatt, de ez egyáltalán nem jelenti a lakossági élelmiszer-beszerzés, az év végi ünnepek előtti bevásárlás lehetőségeinek visszaesését. A gazdaság működőképessége és a munkahelyek megtartása érdekében hozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az élelmiszer-előállításban érintett vállalkozások nem álltak le, termelésük folyamatos, semmi nem veszélyezteti a hazai élelmiszer-ellátás fenntarthatóságát, ami a koronavírus-járvány második hulláma idején is folyamatos és biztonságos.

A bevásárlások szempontjából a legfontosabb korlátozásokat az esti kijárási tilalommal összhangban elrendelt boltzárás és a 65 év felettiek számára fenntartott idősávok jelentik. Az üzletek és a vásárcsarnokok, csakúgy, mint a hagyományos és a termelői piacok az intézkedéseknek megfelelő időben nyitva vannak, ünnepi kínálattal és árubőséggel állnak a vásárlók rendelkezésére. A tavaszi járványhelyzetben a kiskereskedelemben sok helyen teremtették meg az online rendelés és a házhozszállítás feltételeit; a tömeg elkerülése érdekében ezeket a lehetőségeket várhatóan most is sokan veszik majd igénybe.

A tejtermékek területén sem várhatók ellátási gondok az ünnepek előtt, lesz elég mindenből a boltokban. A bevásárlási dömping december 15-e körül tetőzik, tej, vaj, tejföl és sajt jellemzően ezekben a napokban kerül legnagyobb mennyiségben a fogyasztók kosarába. A baromfi- és sertéságazat felől sem kell ellátási problémákra számítani, van elegendő termék, illetve alapanyag a vágás és feldolgozás szinten tartásához. Csirke- és pulykahús mellett lesz elég pecsenyekacsa, sovány és hízott liba is a boltokban éppúgy, mint sertés- és malachús, valamint virsli és más húskészítmény.

A tojásfogyasztás, -felhasználás a karácsonyi időszakban a legjelentősebb, idén várhatóan keresletingadozás sem zavarja a piacot. Nem lesz akadálya annak sem, hogy a megszokott karácsonyi sütemények az ünnepi asztalra kerülhessenek. Lesz minden alapanyag a házi sütéshez, de jelentős péküzemi, sütőipari és cukrászati kapacitások is várják a vásárlók és a vállalkozások bejgli, kalács és más karácsonyi ajándékokra leadott rendeléseit.

A viszonylag alacsony mértékű hazai halfogyasztás többszörösére nő karácsony környékén. Ez komoly kihívást jelent a haltermelők, a halászok és a kereskedők számára. A halászlé, a rántott vagy sült hal a legtöbb magyar család ünnepi asztalán megtalálható. Hosszú évekre visszatekintve nem volt gond a kínálattal, ez idén sem lesz másként. A vásárlók a haltermékek széles választékát megtalálhatják a piacokon, a vásárcsarnokokban és az üzletek polcain. Egy dologra viszont fontos felhívni a vásárlók figyelmét. Az élő vagy friss hal beszerzése közvetlenül az ünnep előtti napokon gyakran hosszú ideig tartó sorban állással jár, ami sok időt és türelmet igényel. Járványhelyzet idején nem biztos, hogy ez a legjobb módja a vásárlásnak. Friss halaink megtisztítva, néhány hétre minden gond nélkül eltárolhatók a mélyhűtőben. Ilyen rövid idő alatt sem frissességükből, sem élvezeti értékükből nem veszítenek semmit.

Kár lenne lemondani a karácsonyi halételekről, vagy bármelyik ünnepi fogásról, de nagyon fontos, hogy vásárlás közben is vigyázzunk másokra és önmagunkra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit hozhat az új KAP ciklus? + podcast

2025. július 15. 16:10

A KAP átalakítása számos kérdést vet fel, ugyanakkor nehéz konkrétumokról beszélni. A BASF és NAK olyan platformot hoztak létre, ahol a témával kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a meghívottak.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Koronavírus: el akarják kerülni a zavart az élelmiszer-ellátásban

2020. március 20. 08:17

Tekintettel arra, hogy az agráripari és élelmiszer-ellátási lánc rendkívül integrál és számos határon átnyúlva működik meg kell akadályozni a komolyabb zavarok kialakulását az ellátási láncban.

Jótanácsok a karácsonyi élelmiszer-vásárláshoz

2024. december 13. 05:40

Nemcsak anyagilag spórolhatunk az előre megtervezett bevásárlásokkal és a tudatos termékválasztással, hanem a környezetet és az egészségünket is óvjuk vele.

Vadhúsból készült turista felvágott és kannabisz ízű bőrke – új magyar élelmiszeripari fejlesztések

2024. november 26. 16:10

Egy terméknek a polcra kerülése rendkívül bonyolult és összetett, sok papírmunkát igénylő folyamat.

Az élelmiszerlánc-biztonság a legfontosabb szakterületek között

2023. március 18. 11:04

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek.