Agrárközélet

Folyamatosan biztosított lesz az élelmiszer-ellátás az ünnepek alatt is

NAK

Az élelmiszer-előállító vállalkozások termelése folyamatos, semmi nem veszélyezteti a hazai élelmiszer-ellátást, az a koronavírus-járvány második hulláma idején is biztosított. Az üzletek, piacok – az óvintézkedésekben előírtak szerint – nyitva vannak, ünnepi kínálattal és árubőséggel állnak a vásárlók rendelkezésére. Emellett a házhoz szállításoknak is nagy szerepe lehet – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ünnepi körképéből.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatok értékesítési lehetőségei ugyan jelentős mértékben szűkültek a HORECA szektor leállása, a közétkeztetés visszaesése, az adventi vásárok és rendezvények elmaradása miatt, de ez egyáltalán nem jelenti a lakossági élelmiszer-beszerzés, az év végi ünnepek előtti bevásárlás lehetőségeinek visszaesését. A gazdaság működőképessége és a munkahelyek megtartása érdekében hozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az élelmiszer-előállításban érintett vállalkozások nem álltak le, termelésük folyamatos, semmi nem veszélyezteti a hazai élelmiszer-ellátás fenntarthatóságát, ami a koronavírus-járvány második hulláma idején is folyamatos és biztonságos.

A bevásárlások szempontjából a legfontosabb korlátozásokat az esti kijárási tilalommal összhangban elrendelt boltzárás és a 65 év felettiek számára fenntartott idősávok jelentik. Az üzletek és a vásárcsarnokok, csakúgy, mint a hagyományos és a termelői piacok az intézkedéseknek megfelelő időben nyitva vannak, ünnepi kínálattal és árubőséggel állnak a vásárlók rendelkezésére. A tavaszi járványhelyzetben a kiskereskedelemben sok helyen teremtették meg az online rendelés és a házhozszállítás feltételeit; a tömeg elkerülése érdekében ezeket a lehetőségeket várhatóan most is sokan veszik majd igénybe.

A tejtermékek területén sem várhatók ellátási gondok az ünnepek előtt, lesz elég mindenből a boltokban. A bevásárlási dömping december 15-e körül tetőzik, tej, vaj, tejföl és sajt jellemzően ezekben a napokban kerül legnagyobb mennyiségben a fogyasztók kosarába. A baromfi- és sertéságazat felől sem kell ellátási problémákra számítani, van elegendő termék, illetve alapanyag a vágás és feldolgozás szinten tartásához. Csirke- és pulykahús mellett lesz elég pecsenyekacsa, sovány és hízott liba is a boltokban éppúgy, mint sertés- és malachús, valamint virsli és más húskészítmény.

A tojásfogyasztás, -felhasználás a karácsonyi időszakban a legjelentősebb, idén várhatóan keresletingadozás sem zavarja a piacot. Nem lesz akadálya annak sem, hogy a megszokott karácsonyi sütemények az ünnepi asztalra kerülhessenek. Lesz minden alapanyag a házi sütéshez, de jelentős péküzemi, sütőipari és cukrászati kapacitások is várják a vásárlók és a vállalkozások bejgli, kalács és más karácsonyi ajándékokra leadott rendeléseit.

A viszonylag alacsony mértékű hazai halfogyasztás többszörösére nő karácsony környékén. Ez komoly kihívást jelent a haltermelők, a halászok és a kereskedők számára. A halászlé, a rántott vagy sült hal a legtöbb magyar család ünnepi asztalán megtalálható. Hosszú évekre visszatekintve nem volt gond a kínálattal, ez idén sem lesz másként. A vásárlók a haltermékek széles választékát megtalálhatják a piacokon, a vásárcsarnokokban és az üzletek polcain. Egy dologra viszont fontos felhívni a vásárlók figyelmét. Az élő vagy friss hal beszerzése közvetlenül az ünnep előtti napokon gyakran hosszú ideig tartó sorban állással jár, ami sok időt és türelmet igényel. Járványhelyzet idején nem biztos, hogy ez a legjobb módja a vásárlásnak. Friss halaink megtisztítva, néhány hétre minden gond nélkül eltárolhatók a mélyhűtőben. Ilyen rövid idő alatt sem frissességükből, sem élvezeti értékükből nem veszítenek semmit.

Kár lenne lemondani a karácsonyi halételekről, vagy bármelyik ünnepi fogásról, de nagyon fontos, hogy vásárlás közben is vigyázzunk másokra és önmagunkra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2026

2025. december 13. 11:10

2026. január 21-24. között a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ismét otthont ad a hazai mezőgazdaság legnagyobb éves rendezvényének. Jön a 44. AGROmashEXPO és AgrárgépShow!

Minden forint számít – Jön a PREGA 2026!

2025. december 12. 14:10

Digitalizáció + adatok = mérhető gazdasági eredmény

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

Évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el

2020. október 17. 11:02

Az élelmiszerpazarlás ellen az elmúlt években Magyarországon széleskörű összefogás volt tapasztalható.

A saras gumicsizma és a koszos talicska már a múlté? - "Az OMÉK ablak a magyar vidékre"

2019. szeptember 27. 09:46

Magyar termékek, helyi ételek, hagyomány és kultúra, mezőgazdaság... A HUNGEXPO területén csütörtökön nyitotta meg kapuit a magyar vidék és az agrárium fővárosi ünnepe, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, aminek egyik célja, hogy a termelőket, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőit, a falusi hagyományokat megismertesse a budapestiekkel. Négy napig a népzene, a térségi ízek, a helyi termékek lepik el a HUNGEXPO vásárközpontot.

Fontos a női termelők erősítése - a Trimble kampányt indít

2020. november 6. 04:36

A Trimble kampányt indít, hogy akár 100 000 dollárt adományozhasson a "(N)Ő táplálja a világot" programnak.

Feldman Zsolt: a baromfiágazat fejlődéséhez beruházások kellenek

2020. szeptember 20. 04:37

A jó szakembereknek, a jó genetikai potenciálnak, a jó fajtaszerkezetnek és a jó takarmányozási háttérnek köszönhetően minden adott a jó minőségű baromfihús előállításához.