A 25. Gyulai Pálinkafesztivál keretében idén is sor került a Brillante-2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, valamint az Év Pálinkás Bonbonja megmérettetés díjátadójára. A szervezők tájékoztatása szerint a pálinkák mellett a kreatív bonbonkülönlegességek is főszerepet kaptak a rendezvényen.
Az Év Pálinkás Bonbonja címet a gyulai Kis Kézműves Kft. nyerte el Luxus Fúzió elnevezésű kreációjával, amely különlegessége, hogy három hungarikum – fügepálinka, tokaji aszú és libamáj – alkotja a tölteléket. A tétel a legjobb krémtöltelékes bonbon díját is kiérdemelte az 51 nevezett édesség közül.
A cseresznye éve: külön bonbonkategória is született
Mivel 2025-ben a fesztivál gyümölcse a cseresznye volt, a szakmai zsűri külön versenykategóriában értékelte a cseresznyepálinkával készült bonbonokat. A 27 indulóból a dunaújvárosi Csokiss Manufaktúra Vadcseresznye bonbonja bizonyult a legjobbnak, amely a Szicsek Pálinkafőzde italát tartalmazta.
Diákverseny és új kategóriák a bonbonfronton
Külön elismerésben részesült az oktatási intézményekből érkező 31 bonbon is. E kategória győztese a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Gundel Károly Vendéglátó Technikumának diákja, Fazekas Zita lett, aki Pálinkás Jó Reggelt nevű homoktövis pálinkás bonbonjával győzött.

Újdonságként idén először ginből, párlatból vagy likőrből készült bonbonok is nevezhetők voltak. A 34 tétel közül a budapesti My Choccy Csokoládémanufaktúra Gin Soirée fantázianevű bonbonja lett a kategória nyertese, amely a Sáppusztai Pálinkafőzde ginjével készült.
Rekordnevezés a párlatversenyen
A Brillante-2025 versenyre 1238 mintát neveztek, összesen 158 pálinkakészítő részéről: 9 kereskedelmi főzde, 58 bérfőzető és 91 magánfőző vett részt a megmérettetésen.
A legeredményesebb kereskedelmi főzde idén is a Sáppusztai Pálinkafőzde lett, amelynek 2024-es cigánymeggy pálinkája a legjobb kereskedelmi pálinka címet is elnyerte – sorozatban harmadik éve. Emellett 9 minta nyerte el a champion díjat.
A bérfőzdék közül ugyancsak a Sáppusztai Pálinkafőzde teljesített a legeredményesebben. A magánfőzők mezőnyében Lipcsei Adrián címvédőként ismét az élen végzett, míg a legeredményesebb bérfőzető Kiss Tibor lett.
A legjobb magánfőzött párlat díját Madarász Zoltán 2024-es sajmeggy párlata kapta, a legjobb bérfőzetett párlatnak pedig Sóvári Károly 2023-as kajszibarack párlatát választották. Az év legjobb cseresznye párlatát Krajnyák Zoltán készítette.
Gyula város önkormányzata különdíjat is kiosztott: ezt Meggyes Gábor kapta, aki a hollandiai Heythuysen városából küldte be nevezését.
Képek: Pixabay