Agrárközélet

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

MTI

A 25. Gyulai Pálinkafesztivál keretében idén is sor került a Brillante-2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, valamint az Év Pálinkás Bonbonja megmérettetés díjátadójára. A szervezők tájékoztatása szerint a pálinkák mellett a kreatív bonbonkülönlegességek is főszerepet kaptak a rendezvényen.

Az Év Pálinkás Bonbonja címet a gyulai Kis Kézműves Kft. nyerte el Luxus Fúzió elnevezésű kreációjával, amely különlegessége, hogy három hungarikum – fügepálinka, tokaji aszú és libamáj – alkotja a tölteléket. A tétel a legjobb krémtöltelékes bonbon díját is kiérdemelte az 51 nevezett édesség közül.

A cseresznye éve: külön bonbonkategória is született

Mivel 2025-ben a fesztivál gyümölcse a cseresznye volt, a szakmai zsűri külön versenykategóriában értékelte a cseresznyepálinkával készült bonbonokat. A 27 indulóból a dunaújvárosi Csokiss Manufaktúra Vadcseresznye bonbonja bizonyult a legjobbnak, amely a Szicsek Pálinkafőzde italát tartalmazta.

Diákverseny és új kategóriák a bonbonfronton

Külön elismerésben részesült az oktatási intézményekből érkező 31 bonbon is. E kategória győztese a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Gundel Károly Vendéglátó Technikumának diákja, Fazekas Zita lett, aki Pálinkás Jó Reggelt nevű homoktövis pálinkás bonbonjával győzött.

A zsűri külön versenykategóriában értékelte a cseresznyepálinkával készült bonbonokat
A zsűri külön versenykategóriában értékelte a cseresznyepálinkával készült bonbonokat (A kép illusztráció)

Újdonságként idén először ginből, párlatból vagy likőrből készült bonbonok is nevezhetők voltak. A 34 tétel közül a budapesti My Choccy Csokoládémanufaktúra Gin Soirée fantázianevű bonbonja lett a kategória nyertese, amely a Sáppusztai Pálinkafőzde ginjével készült.

Rekordnevezés a párlatversenyen

A Brillante-2025 versenyre 1238 mintát neveztek, összesen 158 pálinkakészítő részéről: 9 kereskedelmi főzde, 58 bérfőzető és 91 magánfőző vett részt a megmérettetésen.

A legeredményesebb kereskedelmi főzde idén is a Sáppusztai Pálinkafőzde lett, amelynek 2024-es cigánymeggy pálinkája a legjobb kereskedelmi pálinka címet is elnyerte – sorozatban harmadik éve. Emellett 9 minta nyerte el a champion díjat.

A bérfőzdék közül ugyancsak a Sáppusztai Pálinkafőzde teljesített a legeredményesebben. A magánfőzők mezőnyében Lipcsei Adrián címvédőként ismét az élen végzett, míg a legeredményesebb bérfőzető Kiss Tibor lett.

A legjobb magánfőzött párlat díját Madarász Zoltán 2024-es sajmeggy párlata kapta, a legjobb bérfőzetett párlatnak pedig Sóvári Károly 2023-as kajszibarack párlatát választották. Az év legjobb cseresznye párlatát Krajnyák Zoltán készítette.

Gyula város önkormányzata különdíjat is kiosztott: ezt Meggyes Gábor kapta, aki a hollandiai Heythuysen városából küldte be nevezését.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Vetőmag-ellenőrzés új szinten: elindultak a kiemelt képzések Szarvason

2025. június 2. 14:10

A vetőmagágazat szakmai fejlődése szempontjából mérföldkőnek számító képzéssorozat indult el 2025. május 26-28. között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szarvasi Képzési Helyén.

Uniós oltalmat kapott a „Nagykunsági birspálinka" is

2021. szeptember 2. 07:03

A „Nagykunsági birspálinka” nemzetközi viszonylatban is elismert termék, az exportértékesítés Romániától Kanadáig terjed.

Kiváló magyar termékek hódíthatják meg Londont és Düsseldorfot

2019. március 18. 15:15

Két nemzetközi kiállításon népszerűsíti a magyar termékeket az Agrármarketing Centrum (AMC). Először vesz részt önálló standdal az International Food and Drink Event (IFE) rendezvényen. A düsseldorfi ProWein Szakkiállításon pedig hat év kihagyás után a tavalyi évtől szervez újra rendszeres megjelenést a Társaság.

Ezért kell rendszeresen felrázni a dióból készülő pálinkát

2023. szeptember 24. 15:40

Ha feléltük a tavalyi diókészletet, akkor mostanság érdemes kilátogatni a piacra. Ott már feltűnt az idei termés, amely a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előrejelzése szerint a tavalyinál igencsak jobbnak ígérkezik, méretben és színezésben egyaránt.

Ma kezdődött a Pálinka Országkóstoló Komáromban

2018. május 28. 13:31

A Pálinkakiválóságok könyve 2017 című kiadvány tartalma és a szakmai kóstoló jegyzetei már digitálisan is elérhetők a program honlapján és tervezik a korábbi kiadványok digitalizálását is.