Agrárközélet
Agrárközélet

Gyanúsan sok az olcsó szlovák tej a boltok polcain

Gyanúsan sok az olcsó szlovák tej a boltok polcain

Agrofórum Online

Áfacsalást, illetve élelmiszer-hamisítást sejtve a hatóságokhoz fordult a napokban a Tej Terméktanács. 

Mélykuti Tibor, a szakmaközi szervezet elnöke a Magyar Időknek elmondta: míg az elmúlt évben sikerült minimális szintre csökkenteni a külföldi ultrahőkezelt (UHT) tejek mennyiségét a boltokban, ebben az évben ismét egyre több, irreálisan olcsón kínált áru jelent meg az áruházak polcain.

Az importtej főként Szlovákiából érkezik, 20-30 százalékkal alacsonyabb áron, mint a hazai termékek. – Nem életszerű, hogy miközben az európai piacon folyamatosan emelkedik a tej felvásárlási ára, ráadásul Szlovákiában a piaci válság hatására 8 százalékkal csökkent a tehénállomány, a magyar árszintnél jóval olcsóbban kerüljön szlovák tej a magyar boltokba – emelte ki a szakmaközi szervezet vezetője. A Tej Terméktanács tapasztalatai szerint a legtöbb importárut itthon a két legnagyobb piaci szereplő, a Tesco és az Auchan forgalmazza, ugyanakkor más üzletláncokban is rendre megjelenik az alacsony árú külföldi tej.

A földművelésügyi miniszter korábbi döntése értelmében a termelésben és feldolgozásban érintett szereplőknek – épp a szektor fehérítése céljából – havonta, illetve három havonta adatot kell szolgáltatniuk a terméktanács felé. Mélykuti Tibor szerint ennek a kötelezettségnek néhány hazai nagykereskedő rendszeresen nem tesz eleget, az adatok visszatartása pedig a csalás gyanúját veti fel. Ezért a szóban forgó viszonteladók ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál is bejelentést tett a szakmaközi szervezet.

Mélykuti szerint a túl olcsó szlovák tej mögött áfacsalás állhat, ugyanakkor azt sem tartja kizártnak, hogy víz és tejpor keverékét dobozolták be és adják el UHT tejként a magyar piacon. Amellett, hogy a terméktanács bízik a hazai hatóságok gyors reagálásában, az élelmiszer-hamisítás felderítésére a szakmaközi szervezet még az ősszel kísérletet tesz. Ennek érdekében független külföldi laboratóriumokban vizsgáltatják be az importárukból vett mintákat.

– Nagyon nehezen kimutatható, ha a tejet tejpor és víz keverékével hígítják, a magyar laboratóriumok nem mindegyike képes erre, ezért van szükség a külföldi intézmények bevonására – jegyezte meg.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

2024. május 28. 08:10

A tartósan vízhiányos időszakban vízjogi engedély nélkül is lehetőség nyílik az öntözési célú vízhasználatra 30 napig.

Erdőnevelési szakmai napot tartottak a Pilisi Parkerdőnél

2024. május 19. 08:10

Május 9-én tartotta a Pilisi Parkerdő éves szakmai napját, amelynek célja a stáb képzése és a kimagaslóan teljesítő kollégák elismerése volt.

Kerek, kettős jubileum az AMAZONE-nál

2024. május 18. 14:10

2024. május 7-én Klaus Dreyer és fia, Christian Dreyer közösen ünnepelték 90. illetve 60. születésnapjukat.

Indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete!

2024. május 17. 12:10

Ezen a hétvégén a Vajdahunyad sétányon találkozhatunk mind a 10 nemzeti park igazgatósággal.

Vannak a tejfogyasztásnak káros mellékhatásai?

2024. május 28. 07:10

Az alábbiakban összegyűjtöttük a lehetséges indokokat, hogy kiknek, miért jobb inkább elkerülni, mint elfogyasztani a tehéntejet.

Marketingkampány indult a tejtermékek népszerűsítésére

2018. május 7. 10:27

A Tejszív védjegy a csomagoláson garantálja, hogy az adott tejtermék eléri, vagy akár meg is haladja a hatályos élelmiszer-szabályozásban foglalt kritériumokat.

Ne felejtsük el a január végi határidőket!

2019. január 9. 08:02

Év elején több teendőjük is van az élelmiszeripari szereplőknek, ezért érdemes figyelni a határidőkre.

Szükség van a tudatosabb fogyasztásra – A tej világnapját ünnepeljük

2023. június 1. 11:13

A tej a kedvező élettani hatásainak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos alapélelmiszer.