Agrárközélet

Hazánkban majd megháromszorozódott a termelői piacok száma

NAK

Fontos, hogy Magyarországon a magyar kultúránkat megőrizzük, és a magyar kultúra szerves része a piacra járás is - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, pénteken, Törökbálinton a helyi piac átadási ünnepségén.

Az államtitkár kiemelte, hogy az agrártárca célja a lakosság egészséges táplálkozásának elősegítése és a helyi termékek értékesítésének előnyben részesítése. A kormány már 2012-ben lépéseket tett a helyi gazdaságok élénkítésére azzal, hogy bevezette a termelői piac fogalmát és támogatta a piacok kialakítását. A helyi termelői piacok létrehozásának alapvető célja az volt, hogy megkönnyítse a kistermelők által előállított élelmiszerek eljuttatását a fogyasztókhoz. Ennek köszönhetően Magyarországon az elmúlt évtizedben majd megháromszorozódott a termelői piacok száma.

Dr. Nobilis Márton hozzátette, hogy a rövid ellátási lánc támogatásával a vidéki térségekben élők biztonságos, jó minőségű, hazai élelmiszerhez juthatnak. A piacokon a vásárlók meggyőződhetnek az általuk kedvelt termékek eredetéről, a termelők pedig közvetlen visszacsatolást kaphatnak a munkájuk eredményéről. Magyarországnak van agrár múltja, és azon dolgozunk, hogy agrár jövője is legyen – tette hozzá.

Elek Sándor, Törökbálint polgármestere kifejtette, hogy a településen működő piac bővítésére és korszerűsítésére 88 232 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. A beruházás keretében vízvételi és áramlehetőség került kiépítésre, elkészült a vizesblokk, a kiszolgáló tároló helyiségek és a piachoz tartozó 117 férőhelyes parkoló és kerékpártároló.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Alapítványi Bál

2024. december 2. 09:10

Időpont: 2025. január 24. (péntek), 18:00 óra, Helyszín: Hotel Helikon, 8360 Keszthely, Mikus Gyula sétány 5.

A sáskák tehetik tönkre az afrikai Nagy Zöld Fal-projektet?

2024. november 29. 14:10

A biztonsági helyzet is komoly akadályt jelent, mivel több terrorista csoport a projekt által érintett területeken tevékenykedik.

Növényi alapú ételekkel nyomulnak Kínában

2020. április 23. 04:38

A Beyond Meat elsődleges terméke a hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa. Növényi alapú kolbászt, marhahús és csirkehús helyettesítőket is készítenek.

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

2019. március 1. 04:36

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették.

A Bayer elkötelezett a fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszer mellett

2019. október 15. 04:37

A Bayer tavaly az összes versenytársánál többet – pro forma számítások szerint 2,3 milliárd eurót – fordított Crop Science üzletága kutatás-fejlesztési tevékenységeire a mezőgazdaságban.

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

2023. szeptember 10. 17:10

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt.