Agrárközélet
Agrárközélet

Intenzívvé kellene tenni a gyepgazdálkodást

Intenzívvé kellene tenni a gyepgazdálkodást

MTI

A magyar agrárium egyik célja, hogy tápanyag-utánpótlás és öntözés segítségével intenzívvé váljon a gyepgazdálkodás - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára, a témában tartott konferencián szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon.

Az Andrássy-kastélyban megrendezett eseményen Farkas Sándor arról beszélt, a jelenleg rendelkezésre álló, a nagyjából 1 millió hektárnyi, kiemelt természetvédelmi jelentőségű gyepterület nagyobb része, körülbelül 784 ezer hektár a legelő és 249 ezer hektár a rét. Ebből mintegy 799 ezer hektár van hasznosítva.

A gyepgazdálkodás jelentőségével kapcsolatban az államtitkár emlékeztetett, Magyarországon a gyepgazdálkodás és a legeltetéses állattartás a népvándorlástól egészen a 20. század közepéig meghatározó szerepet játszott az agrártermelésben. A hazai szántóterület nagysága jóval nagyobb az európai uniós átlagnál, a gyepterületeknél azonban ez az arány megfordul, míg Magyarországon a gyepek mintegy 15 százalékát teszik ki a teljes termőterületnek, addig ez az arány az Európai Unióban meghaladja a 34 százalékot.

Kifejtette, az 1970-es években egy hektár gyepre egy számosállat – 500 kilogramm élősúlyú állat vagy állatcsoport – jutott, ez az érték jelenleg 0,49 számosállat hektáronként. A rendelkezésre álló gyepterület ugyanakkor körülbelül további 230 ezer számosállatnak adna elegendő takarmányt, azonban a gyepek jelenlegi hozama jelentősen elmarad a lehetőségektől, a réteken és legelőkön jelenleg 900 ezer tonna szénát termelnek csak meg.

Ennek egyik oka az extenzív használat, illetve az alul- és túllegeltetés – jegyezte meg Farkas Sándor, hozzátéve, a kitörési pont a réti széna értékesítése és a gazdálkodás intenzívvé tétele lehetne. Tájékoztatása szerint jelenleg a gyepek mindössze három százalékát kezelik szerves és műtrágyával, az öntözött területek nagysága pedig elenyésző, mindössze 35 hektárt tesz ki, ezért törekedni kell a tápanyag-utánpótlás és az öntözés kiterjesztésére is.

Másik kitörési pontként a gyepekről betakarított réti széna hasznosítását említette az államtitkár, megjegyezve, egy átlagos évben a széna 13 ezer és 17 ezer forintos tonnánkénti ára rosszabb évben akár 20 ezer forint fölé is emelkedhet.

Farkas Sándor a legeltetésről szólva elmondta, az intenzívebben művelhető gyepterületeken a jövőben kimondottan húsmarhatartásban kell gondolkodni, de a juhágazat számára is fontos a megfelelő legeltetési területet biztosítani – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, fontos megtalálni a gyepterületek hasznosításának és természet védelmének összhangját. A fenntartható, gazdasági és ökológiai szempontból is életképes földhasználat kialakítását és fenntartását az Európai Unió tagállamai támogatásokkal is segítik – tette hozzá az AM parlamenti államtitkára.

"Parlagfű kisokos": a Nébih ingyenes kiadványa általános iskolásoknak

2019. augusztus 17. 07:38

A Nébih folyamatosan dolgozik a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű elterjesztése érdekében, és kiemelten fontosnak tekinti, hogy a felnövekvő generáció is megismerje hazánk legelterjedtebb gyomnövényét.

1600 tulajdonosa van 8,5 hektárnak

2019. augusztus 16. 09:42

Jó esély van arra, hogy az osztatlan közös tulajdonú földek helyzete a kitűzött céldátumig rendeződjön. Már csak azért is hasznos lenne, mert ezeket a területeket be lehetne vonni a mezőgazdasági termelésbe.

Elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlása

2019. augusztus 15. 12:25

A fenntartható és hosszú távú gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlásának biztosítása - jelentette ki az agrárminiszter a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. 2,6 milliárd forintból felépített új szervesanyag-kezelő központjának átadásán szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírjákóban.

Már nincs türelmi idő a parlagfű kötelező irtására

2019. augusztus 15. 11:44

Ettől az évtől megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő - mondta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Röviden a takarmányfű keverékekről

2019. augusztus 12. 08:48

Az elmúlt évek tavaszain rendkívül aszályosnak bizonyult az időjárás. A legelők és kaszálók telepítése a nyár végén és kora ősszel kevésbé kockázatos. Ekkor már rendszerint elegendő csapadékot tudnak felvenni a talajból a növények a gyökérzet fejlődéséhez. Egy relatív szárazabb periódus pedig a gyökérváltáson átesett pázsitfűfélékben sem tud már maradandó kárt okozni, így elérhetjük a kívánt borítottságot.

Az égetés, mint alternatív gyepkezelési módszer

2018. január 4. 18:11

A rendszeresen égetett gyepekben csökkent a sztyeppi flóraelemek, valamint a gyepi specialista fajok aránya, és nőtt a zavarástűrő és gyomfajok biomasszája.

Sikeresen és eredményesen zárult az AGRATéR projekt

2015. december 21. 09:57

Az AGRATéR projekt célja a Nemzeti Alkalmazkodási Tériformatikai Rendszer (NATéR) kiterjesztése.