Növénytermesztés
Növénytermesztés

Röviden a takarmányfű keverékekről

Röviden a takarmányfű keverékekről

Agrofórum Online

Az elmúlt évek tavaszain rendkívül aszályosnak bizonyult az időjárás. A legelők és kaszálók telepítése a nyár végén és kora ősszel kevésbé kockázatos. Ekkor már rendszerint elegendő csapadékot tudnak felvenni a talajból a növények a gyökérzet fejlődéséhez. Egy relatív szárazabb periódus pedig a gyökérváltáson átesett pázsitfűfélékben sem tud már maradandó kárt okozni, így elérhetjük a kívánt borítottságot.

A nagy hagyományokkal és komoly tapasztalatokkal rendelkező hazai gyepgazdálkodás az állattartás arányainak egészségtelen visszaszorulásával sokat vesztett korábbi jelentőségéből és színvonalából. Ezt a kedvezőtlen folyamatot fordíthatjuk vissza, ha alkalmazkodunk környezetükhöz és megpróbáljuk összhangba hozni céljainkat a lehetőségeinkkel. A leromlott állapotú gyepek felújítása óriási előnyt kínál, az eltartható állatállomány növekedése komoly élelmiszer kibocsájtási potenciált rejt magában.

A takarmányfű keverékek összeállításánál a legfontosabb szempont minden esetben a hasznosítás iránya és a termőhely adottsága. A gyepeknél inkább a faj és nem a fajtakérdés hangsúlyos, bár gyephasználati szempontból a diploid és tetraploid fajták között éles a határ. A vetőmagkeverékek komponenseinek meghatározásában a víz és a tápanyag ellátottság játszik döntő szerepet. Az egyes állatfajok eltérő takarmányozási igényeit és az adott terület által kínálta lehetőségeket gyakran az egyedi keverékekkel hozhatjuk szinkronba. Általános és átlagos esetekben a gyártók és forgalmazók előre összeállított keverékei jelentik a jó ár-érték arányú megoldást.

A klímaváltozás hatásai miatt egyre nehezebb azonban az állatok számára termelt tömegtakarmány előállítása. Még inkább igaz ez a megállapítás a gyakran intenzív tartási körülményeket igénylő fajoknál és fajtáknál. A hasznosítás iránya (legelő, kaszáló, rét) és a termőhely talajtani viszonyai után az egyes állatfajok és fajták szükségleteire és termelési céljaira (hús, tej) koncentráljunk. Jó példa a gyepgazdálkodásban ismert rét kifejezés, ami valójában kettős hasznosítású gyepterületet jelent, ahol az első két növendék lekaszálása után legeltetnek, például egy kettős hasznosítású (hús és tej) magyar tarkát.

A hazai gyepek 2/3-a száraz fekvésű, ahol a csomós ebír és a nádképű csenkesz érzi jól magát. Az üde fekvésű gyepeknél megfelelő tápanyag mellett (min. 100 kg N hatóanyag/ha) az angol- és olaszperje, réti csenkesz teljesítenek jól. A nedves fekvésű területeknél a zöld pántlikafű és a réti komócsin a fő növények. A hasznosítás szempontjából a legelők és a kaszálók eltérő fajösszetétele a mérvadó. A legelők nagyobb, mintegy 60 %-ban tartalmaznak aljfüveket, kisebb magasságú, sok tőlevéllel rendelkező, rágást, taposást jól tűrő fajokat, míg a kaszálók főként, vagy akár teljes egészében nagy magasságú, leveleiket leginkább a száron fejlesztő fűfajokból áll.

A legelőknél és a réteknél mintegy 20 % pillangós adja a fehérjearány javítás eszközét, ami az emészthetőségre és a beltartalmi mutatók javulására hat kedvezően. A rágva legelő juhoknál és kecskéknél az aprófüvű gyepek kívánatosak, az optimális fűmagasság 10-20 cm. A 3-5 fajt tartalmazó keverékekből mellőzni kell a széles levelű, magas termetű füveket. A szarvasmarháknál alapvetően a hasznosítási irány mentén válik szét a gyepvetőmag keverék összeállítása. A koncentrált tejű állományok különböző termelési intenzitása miatt 5-7 faj ajánlott a keverékbe, a húscélú szarvasmarhatartásnál kevesebb számú faj (3-5), de nagyobb hozam szükséges.

A gyepek élettartami kilátásai széles intervallum között mozognak. Az állandó gyepek 6-10 év alatt, 3-4 fajjal egyenetlen termésmegoszlás mellett képesek az évi 20 t/ha hozamra. A rövid, 1-3 év élettartamú 1-2 fajból álló egyenletes termésmegoszlású gyepek 20-40 t/ha hozamra képesek. Összetevőjük általában csenkesz (réti-, nádképű-) vagy perje (angol, olasz) alapú hibridfű, Festulolium. Az értékeket és a telepítés minőségét erősen befolyásolják a gyepápolási munkák és azok agrotechnikai háttere.

A takarmányfű keverékek telepítésénél vagy a már meglévő gyepek felújításánál, felülvetésénél meghatározó szempont a vetőmag és a magágy minősége, a vetés mélysége. Sikeres telepítést követően ne feledkezzünk meg a tápanyagpótlásról és a gyepszellőztetésről se, mert sokan hajlamosak ezeket a fontos munkákat elhagyni. Nem csak a hozamokat, de az új telepítés élettartamát is negatívan érinti mellőzésük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jövedelem-maximalizálás repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegségellenállóság, becőstabilitás?

2024. július 11. 16:40

Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom.

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

2024. július 10. 11:40

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!

A Nuseed bemutatja úttörő és interaktív virtuális szántóföldi terepszemléjét

2024. július 10. 10:10

A technológia és a mezőgazdaság között húzódó szakadék áthidalását szolgáló Nuseed virtuális szántóföldi terepszemle élményt nyújt a termelőknek.

Több újdonságot is tartogat az idei DEKALB repce portfólió

2024. július 9. 14:10

Igényeinek megfelelően választhat különböző olajtartalmú, őszi és tavaszi fejlődésű, vetési, virágzási és érés idejű hibridek közül.

Harsányi Zsolt: egy szem kukorica vetőmag már több mint egy forint

2022. december 15. 10:46

Mérföldkőhöz érkezett a hazai mezőgazdaság, jelenleg ugyanis egy szem kukorica vetőmag már egy forintnál is többe kerül.

Mitől keserű az uborka?

2022. november 5. 05:36

Vajon mi okozza, hogy az uborka keserű lesz? Ennek jártunk utána!

SAATEN-UNION: többletérték a szójaföldről

2018. december 27. 06:36

Törekszünk a biztonságos és profitorientált gazdálkodást lehetővé tevő fajták és hibridek nemesítésére, amelyek alkalmasak az egészséges vetésforgó kialakítására.

Egy elfogott üzenet – „Öntsünk tiszta vizet a pohárba” ???

2019. június 5. 15:09

Az elmúlt napokban, hetekben megjelent egyik repcevetőmag nemesítőház piaci kommunikációja a fenti szalagcímmel borzolja a kedélyeket.