Agrárközélet

Jakab István: a vidéki élelmiszer-előállítás kezdi visszanyerni a rangját

Agrofórum Online

A MAGOSZ elnöke ezt Veszprémben, a harmadik Bakony Expó megnyitóján mondta.

A vidéki élelmiszer-előállítás kezdi visszanyerni a rangját – mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke pénteken Veszprémben, a harmadik Bakony Expó megnyitóján.

Jakab István, a rendezvény fővédnöke kiemelte: az ilyen kiállítások, expók ráirányítják a figyelmet arra, hogy az élelmiszer bizalmi termék, amelytől az egészségünk, az életünk függ. A helyi termelők, a rövid ellátási láncok jelentősége a Magosz elnöke szerint az, hogy általuk valóban helyben előállított, magas minőségű és biztonságos élelmiszereket tudunk fogyasztani.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: a kormány olyan támogatási rendszert vetetett be és olyan pályázatok jelentek meg, amelyek segítségével a mezőgazdasági termelők eljuthatnak odáig, hogy nemcsak alapanyagot állítanak elő, hanem élelmiszeripari termékeiket minőségi házi márkázott termékké tudják fejleszteni. Ezekkel pedig a piacokon is meg tudnak jelenni.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, az igények és a kínálat összekapcsolása érdekében a következő hetekben országos adatbázissá fejlesztik a kamara termelői piackereső szolgáltatását. Ez a jelenleginél tartalmasabb, informatívabb lesz, a vásárlók számára lehetőséget nyújt piacok keresésére, a termelőknek pedig a konkurencia felmérésére is.

Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere arról  beszélt, hogy egy-egy térség igazi erejét a város és a vidék közösen tudja megmutatni. Ez az üzenete a Bakony Expónak is – tette hozzá.

A Bakony Expót az idén harmadik alkalommal rendezik meg a Veszprém Arénában. A több mint 120 helyi termelő mellett gasztroudvar és változatos programok várják az érdeklődőket három napon át, péntektől vasárnapig. A rendezvény kulturális része az idén a káposzta és a vele kapcsolatos ételek, népszokások köré épül, valamint a bakonyi betyárhagyományokkal is megismerkedhetnek a kilátogatók.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Hogyan szabadulhatunk meg a kamrában repdeső apró lepkéktől?

2020. január 21. 05:37

C. Evelin kérdése: Élelmiszerkamrámban apró lepkék repdesnek. Hogyan tudok megszabadulni tőlük?

NAK: előtérbe kell helyezni a magyar sertéshúst

2020. szeptember 19. 08:39

A magyar piac egyensúlya megőrzésének lehetséges lépéseit vitatták meg sertéságazati szereplők a NAK által szervezett csütörtöki eseményen.

Megnyitotta kapuit a Nemzetközi Zöld Hét Berlinben

2019. január 20. 08:49

A Nemzetközi Zöld Hét 93 éves történetében az idén mutatkozik be a legtöbb kiállító, 61 országból 1750-en. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik, ami szintén rekord. Magyarország előkelő helyen, Franciaország és Lengyelország mellett kapott helyet.

Csökkenteni kell a termésveszteséget az élelmezésbiztonság érdekében

2023. október 2. 06:40

A Corteva saját üzleti tevékenységén túlmutatva, 2030-as Fenntarthatósági stratégiájának megfelelően számos olyan civil szervezettel dolgozik együtt, melyek az élelmiszer-ellátás biztonságát és a fenntartható fejlődést segítik.