Agrárközélet

Jakab István: a vidéki élelmiszer-előállítás kezdi visszanyerni a rangját

Agrofórum Online

A MAGOSZ elnöke ezt Veszprémben, a harmadik Bakony Expó megnyitóján mondta.

A vidéki élelmiszer-előállítás kezdi visszanyerni a rangját – mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke pénteken Veszprémben, a harmadik Bakony Expó megnyitóján.

Jakab István, a rendezvény fővédnöke kiemelte: az ilyen kiállítások, expók ráirányítják a figyelmet arra, hogy az élelmiszer bizalmi termék, amelytől az egészségünk, az életünk függ. A helyi termelők, a rövid ellátási láncok jelentősége a Magosz elnöke szerint az, hogy általuk valóban helyben előállított, magas minőségű és biztonságos élelmiszereket tudunk fogyasztani.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: a kormány olyan támogatási rendszert vetetett be és olyan pályázatok jelentek meg, amelyek segítségével a mezőgazdasági termelők eljuthatnak odáig, hogy nemcsak alapanyagot állítanak elő, hanem élelmiszeripari termékeiket minőségi házi márkázott termékké tudják fejleszteni. Ezekkel pedig a piacokon is meg tudnak jelenni.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, az igények és a kínálat összekapcsolása érdekében a következő hetekben országos adatbázissá fejlesztik a kamara termelői piackereső szolgáltatását. Ez a jelenleginél tartalmasabb, informatívabb lesz, a vásárlók számára lehetőséget nyújt piacok keresésére, a termelőknek pedig a konkurencia felmérésére is.

Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere arról  beszélt, hogy egy-egy térség igazi erejét a város és a vidék közösen tudja megmutatni. Ez az üzenete a Bakony Expónak is – tette hozzá.

A Bakony Expót az idén harmadik alkalommal rendezik meg a Veszprém Arénában. A több mint 120 helyi termelő mellett gasztroudvar és változatos programok várják az érdeklődőket három napon át, péntektől vasárnapig. A rendezvény kulturális része az idén a káposzta és a vele kapcsolatos ételek, népszokások köré épül, valamint a bakonyi betyárhagyományokkal is megismerkedhetnek a kilátogatók.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Crister Stark kiemelkedő munkájáért érdemrendet kapott

2025. május 6. 14:10

Crister Starkot, a svéd ipar és a mezőgazdaság érdekében tett kiemelkedő munkájáért, Svédország egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Komoly hatással van a koronavírus a fogyasztói szokásokra

2020. május 6. 08:46

Az online vásárlások gyakorisága megnő, a munkahelyi és így a pénzügyi bizonytalanságok fokozódnak, illetve a nemzetközi utazások minimalizálódnak.

Folyamatosan növekszik a kistermelők száma

2019. április 29. 06:03

Az adminisztratív akadályok lebontásával korábban nem létező értékesítési csatornák nyíltak a kistermelők előtt, továbbá sikerült megduplázni azon piacok számát, amelyek összekötik az élelmiszerek előállítóit a fogyasztókkal.

FAO: várhatóan emelkedik a súlyosan éhező emberek száma világszerte

2022. szeptember 23. 13:42

Várhatóan emelkedik a súlyosan éhező emberek száma világszerte.

Nagy István: agráriumot segítő intézkedéscsomag jelent meg

2020. április 12. 16:09

Az agráriumban a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál csökkennek a munkáltatói járulékterhek.