Agrárközélet
Agrárközélet

Jobb, ha megszokjuk a szélsőséges időjárást

Jobb, ha megszokjuk a szélsőséges időjárást

Syngenta blog

A tavalyihoz hasonló aszályok rövidesen nem kivételes események lesznek, hanem a negyvenes években az ilyen szélsőséges időjárás lesz az általános – figyelmeztet az EU Science Hub, az Európai Bizottság tudományos szolgálata.

Tavaly tavasszal és nyáron hosszan tartó aszály sújtotta Közép- és Észak-Európát, míg délen szokatlanul sok csapadék hullott. Németországban például hat hónapon át nem esett az eső, vagyis az egész tavaszi és nyári időszakban, míg a tavasz különösen csapadékos volt az Ibériai-félszigeten, és mindkét szélsőséges anomália jelentős hatással volt a terméshozamra.

Ezek az ellentétes éghajlati anomáliák – az Európa északi részén tapasztalt forró szárazság és a déli viharos esőzések – azonos időben nem fordultak elő az elmúlt 500 év során. Mindez folytatódott a télen is, míg Európa azon szélessége, amelybe hazánk is tartozik, a két véglet között örlődött, ami frontok egymást követő sorát jelentette, csapadékot viszont nem.

Mivel a jövőben a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbakká válnak a kutatók szerint, egyikük, Andrea Toreti kiemeli az innovatív, az aszályokhoz való alkalmazkodási stratégiák szükségességét a mezőgazdaságban.

„Az előrejelzések azt mutatják, hogy az éghajlat egyre melegebbé válik, a felhőszakadások-viharok pedig gyakoribbak és erősebbek lesznek. Ilyen körülmények között azonban veszélybe kerül az élelmiszer-ellátás biztonsága, hiszen a gazdaságok és a mezőgazdasági adminisztráció még középtávú terveket sem tud készíteni. Az elmúlt évet vegyük riadónak, amely arra hív fel, hogy olyan stratégiákra van szükség, amelyek révén megbirkózhatunk a sűrűsödő szélsőséges időjárási eseményekkel.”

Nincs ok az aggodalomra, az uniós élelmiszerek döntően szermaradvány-mentesek

2019. július 18. 09:33

Az európai fogyasztók negatív egészségügyi hatást okozó szermaradvány-kitettsége alacsony.

Figyeljünk az utakon! Kezdődik az őzek párzási időszaka

2019. július 18. 08:32

Július közepétől augusztus közepéig tart az őz, hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának párzási időszaka.

Támogatják a hosszú távú élőállat-szállításokra vonatkozó magyar intézkedéseket

2019. július 16. 13:04

Magyarország június 21-től tavalyhoz hasonlóan ismét megtiltotta a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását a megfelelő klímaberendezéssel nem rendelkező járművek esetén.

Támad a fuzárium!

2019. július 16. 11:33

A fuzárium kialakulására fokozottan hajlamosít a gomba számára kedvező időjárás, valamint a stresszes, legyengült növényállomány.

Hétfő délután érkezhetnek az első jelentősebb zivatarok

2018. április 9. 07:52

Addig azonban délkeleti áramlással igen száraz levegő lesz felettünk, sok napsütésben lesz részünk.

Figyelem! Az év eddigi legmelegebb hete jön!

2018. augusztus 6. 09:03

Az év eddigi legmelegebb hete jön - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Akár talajmenti fagy is jöhet - drasztikus időjárás-változás

2019. május 3. 10:27

Már az elmúlt tíz nap esői is számottevően csökkentették a szárazságot az ország aszállyal jobban sújtott, keleti felén, és az aranyat érő csapadéknak az előttünk álló héten is jelentős utánpótlása ígérkezik. Ezzel együtt vasárnaptól átmeneti lehűlés is érkezik.

Valamivel hűvösebb napok jönnek, sokfelé lesz eső

2018. március 11. 19:22

Többször lesz eső a következő napokban, az ünnepi hosszú hétvégén ismét többfelé lehetnek mínuszok is.