Agrárközélet
Agrárközélet

Jobb, ha megszokjuk a szélsőséges időjárást

Jobb, ha megszokjuk a szélsőséges időjárást

Syngenta blog

A tavalyihoz hasonló aszályok rövidesen nem kivételes események lesznek, hanem a negyvenes években az ilyen szélsőséges időjárás lesz az általános – figyelmeztet az EU Science Hub, az Európai Bizottság tudományos szolgálata.

Tavaly tavasszal és nyáron hosszan tartó aszály sújtotta Közép- és Észak-Európát, míg délen szokatlanul sok csapadék hullott. Németországban például hat hónapon át nem esett az eső, vagyis az egész tavaszi és nyári időszakban, míg a tavasz különösen csapadékos volt az Ibériai-félszigeten, és mindkét szélsőséges anomália jelentős hatással volt a terméshozamra.

Ezek az ellentétes éghajlati anomáliák – az Európa északi részén tapasztalt forró szárazság és a déli viharos esőzések – azonos időben nem fordultak elő az elmúlt 500 év során. Mindez folytatódott a télen is, míg Európa azon szélessége, amelybe hazánk is tartozik, a két véglet között örlődött, ami frontok egymást követő sorát jelentette, csapadékot viszont nem.

Mivel a jövőben a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbakká válnak a kutatók szerint, egyikük, Andrea Toreti kiemeli az innovatív, az aszályokhoz való alkalmazkodási stratégiák szükségességét a mezőgazdaságban.

„Az előrejelzések azt mutatják, hogy az éghajlat egyre melegebbé válik, a felhőszakadások-viharok pedig gyakoribbak és erősebbek lesznek. Ilyen körülmények között azonban veszélybe kerül az élelmiszer-ellátás biztonsága, hiszen a gazdaságok és a mezőgazdasági adminisztráció még középtávú terveket sem tud készíteni. Az elmúlt évet vegyük riadónak, amely arra hív fel, hogy olyan stratégiákra van szükség, amelyek révén megbirkózhatunk a sűrűsödő szélsőséges időjárási eseményekkel.”

Hét kiemelt beruházás előkészítése zajlik az öntözésfejlesztésnél

2019. szeptember 18. 09:47

A következő tíz évben 170 milliárd forint áll rendelkezésre az öntözési vízkínálat és vízkereslet fejlesztésére.

VP: 70 milliárd forint élelmiszeriparra és borászatra

2019. szeptember 12. 14:35

Mintegy 70 milliárd forint támogatásban részesülhetnek idén az élelmiszeripari vállalkozások és borászatok a vidékfejlesztési programban (vp) - mondta Nagy István agrárminiszter.

Mondja el, mit olvas!

2019. szeptember 12. 12:39

Meghívó országos felmérésre értékes ajándékokkal és érdekes információkkal.

Búcsú Budai Csabától - nekrológ

2019. szeptember 11. 11:10

Reménytelennek tűnő vállalkozás az itt maradottaknak elhunyt barátunk jellemét felidézni: hiszen a teljesség csupán egy töredékét tudjuk méltatni.

Több helyen is kárt okozhatott a fagyos időjárás

2018. március 5. 18:35

A hideg idő növényvédelmi szempontból hasznosnak ítélhető.

Zápor, szél, de napsütés is lesz a héten

2018. október 22. 11:03

Szerdán a szél már hajnalban nagy területen viharossá fokozódik. Délelőtt többfelé, délután már csak a Dunántúlon várható eső, zápor.

Lassan melegszik az időjárás, csapadékos hét következik

2018. március 25. 17:57

Csapadékos, de egyre melegebb lesz a jövő hét időjárása. A hét második felében többfelé 15 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok.

Szőlő szentek, kápolnák a Balaton régióban

2019. szeptember 14. 04:36

A Balaton környékén a szőlőtermesztés már több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az emberek a kezdetektől próbálták megjósolni az időjárást, s így keletkeztek a különböző népszokások és rigmusok, illetve védelemért fohászkodtak Istenhez és a különböző szentekhez; tiszteletükre szakrális építményeket állítva.