Az emberiség élelmezésének biztosítása a mezőgazdaság jelenlegi legnagyobb kihívása. Bizonyos növények, állatok és mikroorganizmusok az élelmezés fenntartásában kulcsfontosságúak, de sajnos közülük sok már kihalt, vagy a kihalás szélére sodródott. A tudósok ezért riadót fújtak.
Földünk élelem készletei egyre inkább veszélybe sodródnak a biodiverzitás folyamatos pusztítása miatt – olvasható az independent oldalán. Ennek oka, hogy többek között a mezőgazdaság szereplői sem védik eléggé azokat a növényeket, állatokat és mikroorganizmusokat, melyek segítenek létrehozni és fenntartani az emberiség élelmiszerkészletét. Egy tanulmány szerint, amennyiben nem teszünk valamit a természetes ökoszisztéma fenntartása érdekében, a globális készlethiány fokozatosan növekedni fog az elkövetkező időszakban.
Szigorú előírások vannak ugyan világszerte számos országban, de ezek betartása sem elég a jelek szerint ahhoz, hogy a biodiverzitás csökkenését meggátoljuk. Sokat mondó adat, hogy az elmúlt 20 évben a világ növényzetének 20 százalékánál figyelhető meg a termésmennyiség csökkenése.
A növényi vegetáció produktivitásának csökkenése mellett ami igazán rémisztő, az a beporzásért felelős rovarok számának drasztikus csökkenése. Mellettük a kártevőket pusztító madarak és az óceánok és tengerek táplálékláncának alapját képező halfajok száma is drámai csökkenést mutat.
A mezőgazdaság felelősségét kiemelik ebben a témában, ugyanis sokak szerint a modern mezőgazdaság kizsákmányolja a termőföldeket. Mindez azt jelenti, hogy azokat a növényeket, állatokat és mikroorganizmusokat elpusztítja, amelyek hosszú évszázadok, évezredek óta segítik a haszonnövények fejlődését keléstől betakarításig. Természetesen a problémáért nem csak a mezőgazdaság a felelős, a gyárak, gépek által kibocsátott káros anyagok, valamint a klímaváltozás is negatív hatással van a biodiverzitás csökkenésére.
Mi lehet a megoldás erre az égető problémára? Szakértők szerint szükség van az élelmiszer-előállítás módjainak megváltoztatására, valamint kulcsfontosságú kérdésként kellene kezelniük a mezőgazdasági vállalkozásoknak is a biodiverzitás fenntartását.