6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Agrárközélet

KertAkadémia, a kihagyhatatlan program kertbarátoknak

Kertportál Magazin

A rendezvény segít abban, hogy valóban fenntartható és egészséges kertet vagy kertgazdaságot tudjunk kialakítani magunk körül annak érdekében, hogy élvezhessük a nap érlelte paradicsom ízét, a valódi zamatos gyümölcsöket, és még örömünk is legyen a kertészkedésben.

A KertAkadémia főszervezője, a Kertportál Magazin immáron 21. éve szolgálja a hobbikertészeket. Ez olyan elhivatottság, amelynek köszönhetően a valódi tudást, tapasztalatokat tudja átadni a hozzá fordulóknak. Nemcsak a már elérhető kertészeti zsebkönyvekből tanulhatsz tőlük, hanem ezen a szakmai napon is, ahol közérthető nyelven olyan fekete öves előadóktól hallhatsz a biokertészkedésről, a kis kertgazdaság működtetéséről és a fenntartható kertművelésről, akiknek a nevét már biztosan ismered.

Nem eladni, hanem tanítani szeretnének a szervezők

„Régi nagy álmunk valósul meg a KertAkadémiával, mert azt látjuk, hogy évek óta trend ugyan a kertészkedés, de inkább az értékesítésről és influenszerkedésről szól, és nem a valódi tudásátadásról” – vallja a rendezvény megálmodója, V. Topor Erika okleveles kertészmérnök, natúrkertész.

A rendezvény fő hangsúlya is inkább a tudásátadás lesz, mint a hasonló rendezvényeken ismert termékajánlók sokasága. Az előadók között tisztelhetjük Sipos gazdát, Sipos József növényorvost, Fetykó Kingát a Magyar Permakultúra Egyesület képviseletében, Sinka Erikát, az ismert Zöld Pagony életre hívóját és ismert kertészbloggerét vagy Androsovics Petronellát, aki nem más, mint a kaposvári Csodáskertem magánarborétum tulajdonosa és a híres Fenntartható Kertek Magyarországon verseny főszervezője.

Izgalmas programok

„Arra gondoltunk, hogy interaktívvá tesszük a rendezvényt. Hiszen nemcsak egy termelői és kézműves vásár tartozik hozzá, hogy az ideérkezők megkóstolhassák a finom mustokat, levendulaszörpöket vagy izgalmas mézeket, hanem lesznek a kertészethez köthető programok is. Külön várom már Halmos Monika ehető virágokkal foglalkozó gasztroblogger előadását is, aki biztosan ínycsiklandozó kerti finomságokat fog bemutatni. De lesz talajvizsgálati pont a Danuba Garden standján, és lesz növényorvosi pont is, ahol a hozott beteg növényeket szaktanácsadók fogják meggyógyítani” – mondta a rendezvényről V. Topor Erika főszervező.

Ami még nagyon izgalmas magában a rendezvényben, hogy a belépőjegyet megváltók kertgazdaságot is meglátogathatnak. Az ismert gourmet-manufaktúra, a Gourmet & Delicious Manufaktúra tulajdonosai fenntartható kertjét és fóliaházait is meg lehet nézni, ahol szakvezetés mellett maga a tulajdonos mesél a termesztési módokról és bemutatja azokat a biokísérleteket is, melyeket külön a rendezvény kedvéért állítottak be. Ilyenek a talajjavítás és vízmegkötési módok homoktalajon, humuszpótlás és Trichoderma gombákkal való növényi immunerősítés például.

Varga Szabolcs, a Gourmet & Delicious Manufaktúra tulajdonosa
Varga Szabolcs, a Gourmet & Delicious Manufaktúra tulajdonosa

A rendezvény helye: 6224 Tabdi, a faluház és környéke

Ideje: 2024. augusztus 10.

Fővédnöke: Dr. Nagy István agrárminiszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.

Citrushéjból bio tisztítószer? Így készítse el

2023. november 21. 08:10

A legtöbb ember automatikusan kidobja a citrusfélék héját, mondván, ma már úgyis vegykezeltek, nem lehet lereszelni őket, hiszen károsak lehetnek az egészségre. Ez voltaképp igaz, mégis azt állítjuk, hogy a citrusfélék héja mégis remek alapanyag lehet. Hogy mihez? Például házi készítésű tisztítószerekhez.

Hogyan készítsünk fenyő tűlevélből tisztítószert?

2023. november 16. 16:10

A házi készítésű bio-tisztítószerek kedvelőinek valószínűleg nem lesz újdonság ez a recept, de aki még nem hallott róla, jobb, ha kipróbálja, mert bizton beleszeret, annyira hatékony, annyira egyszerű elkészíteni, ráadásul olcsó és természetes.